Apa unui lac și-a schimbat culoarea în magenta. Pentru prima oară, oamenii credeau că este un fenomen misterios, însă specialiștii au explicat fenomenul.
Apa unui lac a devenit magenta
Conținutul de sare a crescut pe fondul unei secete extreme, scrie CNN.
Probele de apă trimise la Universitatea din Hawaii sugerează că halobacteriile se află în spatele noii nuanțe magenta a lacului, potrivit US Fish and Wildlife Service.
Citește și: Focar de gripă aviară în România. Peste 100 de păsări au fost sacrificate
Halobacteriile sunt organisme unicelulare care se dezvoltă în apa foarte sărată, cum ar fi Marele Lac Sărat și Marea Moartă. Bacteria este considerată un așa-numit extremofil datorită capacității sale de a trăi într-un astfel de mediu extrem - în acest caz, unul în care salinitatea apei este de două ori mai mare decât cea a apei de mare, a precizat Fish and Wildlife.
În timp ce Kealia înseamnă literalmente „încrustare de sare”, salinitatea iazului a crescut vertiginos mult peste normal din cauza secetei extreme din Maui.
Pârâul Waikapu, care aduce apă din Munții Maui de Vest în iazul Kealia, trece, de asemenea, prin zona de secetă extremă. Aportul mai mic de apă dulce în lac a dus la creșterea concentrației de sare și a oferit un refugiu confortabil pentru halobacteriile în nuanțe luminoase.
Aproximativ 90% din comitatul Maui, care include și alte insule, se află într-o secetă cel puțin severă, o secetă care s-a agravat și mai mult de când un incendiu a devastat Lahaina, în august.
Oamenii de știință încă studiază modul în care criza climatică va afecta Hawaii, dar, în general, există temeri că seceta se va agrava pe măsură ce temperatura globală crește, chiar și în zone tropicale ca aceasta.
Citește și: Explozie de gripă aviară în Japonia. Fermierii nu mai au teren suficient să îngroape păsările moarte