Apă caldă cu program, la Timișoara. Primarul Fritz cere din nou ajutor financiar de la Guvern

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 17.01.2022 - 16:41
Apă caldă cu program, la Timișoara. Primarul Fritz cere din nou ajutor financiar de la Guvern. / Foto: digi24.ro

Colterm a anunţat posibilitatea restricţionării apei calde pe timpul nopţii în Timișoara, din cauza zilelor geroase și a lipsei banilor. Iar primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a solicitat un nou ajutor financiar de la Guvern pentru Colterm.

SHARE

Administratorul special al companiei de termoficare Colterm, Cristian Amza, a anunţat, luni, că din cauza zilelor geroase din ultima perioadă, a crescut consumul de combustibil pentru producerea agentului termic şi că este luată în calcul posibilitatea restricţionării apei calde pe timpul nopţii.

"Dorim să le mulţumim încă o dată abonaţilor noştri pentru înţelegere şi îi asigurăm că depunem toate diligenţele pentru ca situaţia să se amelioreze, însă în contextul actual luăm în calcul şi posibilitatea restricţionării apei calde pe timpul nopţii", afirmă Cristian Amza, într-o postare publică.

Citește și: Un bărbat chel din Mozambic a fost decapitat, existând credința că are aur în cap

El explică faptul că Colterm traversează o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere al furnizării agentului termic pentru încălzire şi apă caldă de consum la parametrii optimi.

Actualul sistem de subvenţionare nu poate continua pe perioadă nedefinită

"Ca urmare a intrării în insolvenţă, în ultimele două luni şi jumătate, Colterm a reuşit să îşi onoreze în cvasi totalitate obligaţiile faţă de furnizori şi salariaţi, mulţumită în primul rând abonaţilor săi, persoane fizice, agenţi economici şi instituţii publice, care au înţeles să îşi onoreze facturile la termen şi să contribuie astfel la continuarea activităţii Societăţii, dar şi graţie intervenţiei financiare a Guvernului României, care a alocat 53.800.000 de lei în decembrie anul trecut şi de asemenea subvenţiei de circa 23.000.000 de lei de la Primăria Municipiului Timişoara.

Vineri, Primăria a virat în conturile companiei Colterm suma de 12.500.000 de lei necesară achiziţionării de gaz şi cărbune pentru producerea căldurii şi a apei calde. Colterm a consumat 90.100.000 de lei pentru procurarea gazului şi cărbunelui, pe care le-a folosit în perioada noiembrie-decembrie 2021, pentru producerea căldurii şi a apei calde", spune Amza.

Citește și: Candidatul de extremă dreapta la prezidenţialele din Franţa, condamnat pentru incitare la ură

El precizează că noile tarife majorate pentru populaţie, care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022, se încasează abia din luna martie, deoarece citirea contoarelor se face la începutul lunii februarie şi facturile către populaţie se emit după data de 15 februarie.

Amza subliniază că actualul sistem de subvenţionare nu poate continua pe perioadă nedefinită, pentru că nevoile zilnice ale companiei de termoficare depăşesc încasările municipalităţii, iar lipsa unor pârghii legale care să permită accesarea unor ajutoare financiare pentru producerea agentului termic pot conduce la apariţia unor blocaje financiare, inclusiv la nivel de municipalitate.

"Din păcate, dinamica preţurilor la gaze, precum şi dificultăţile în aprovizionarea cu cărbune, coroborat cu multiplele avarii înregistrate fie pe reţeaua de distribuţie, fie în instalaţiile de producţie, cresc semnificativ riscul ca fluxurile de numerar necesare pentru funcţionarea optimă să nu mai poată fi generate. În plus, temperaturile scăzute din ultimele zile au dus la un consum sporit de combustibil pentru producerea energiei termice şi a apei calde de consum, fapt care a crescut semnificativ costurile zilnice pentru plata gazului şi a cărbunelui utilizat. În aceste condiţii, în perioada următoare, anticipăm apariţia unor situaţii în care temperatura de producere a agentului termic să scadă cu câteva grade, pentru a limita factura la gaz. În cazuri punctuale, unii consumatori pot simţi această scădere, mai ales în imobilele în care nu s-au efectuat lucrări de reparaţii ale instalaţiilor interioare sau de reabilitare termică a clădirilor", spune administratorul special al Colterm.

Totodată, Cristian Amza a făcut un nou apel la reprezentanţii Timişoarei în Parlament şi în Guvernul României pentru oferirea de sprijin de la bugetul naţional pentru continuarea activităţii de furnizare a energiei termice în condiţii optime. 

Citește și: Scandal cu topoare și ciomege, la Cetate, între paznicii moșiilor lui Gigi Nețoiu și Mircea Dinescu

Primarul Fritz cere un nou ajutor financiar de la Guvern pentru Colterm

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, i-a transmis, luni, o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă, prin care cere ajutor în găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat, inclusiv alocarea în regim de urgenţă de fonduri către administraţiile locale pentru subvenţionarea costului de producere a energiei termice.

"Deja, compania locală de termoficare (Colterm, n.r.) a luat măsuri extreme la Timişoara pentru a limita factura la gaz: producerea de agent termic la temperaturi mai scăzute şi restricţionarea furnizării apei calde pe perioada nopţii, măsură ce creează un disconfort considerabil populaţiei. Fac apel la dumneavoastră, domnule prim ministru, să urgentaţi găsirea şi validarea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat, inclusiv alocarea în regim de urgenţă de fonduri către administraţiile locale pentru subvenţionarea costului de producere a energiei termice", afirmă Dominic Fritz în scrisoarea deschisă adresată premierului Ciucă.

El vorbeşte în document despre "falimentarea bugetelor locale şi sistarea serviciilor de termoficare în plină iarnă", ceea ce ar avea "consecinţe catastrofale" pentru zeci de mii de cetăţeni şi instituţii.

"România are o coaliţie de guvernare stabilă, cu o largă majoritate parlamentară care îi permite să reacţioneze în regim de urgenţă, în favoarea şi beneficiul cetăţenilor ei. Schema existentă de ajutor a Guvernului, care prevede o acoperire din bugetul de stat a 50% din creşterea preţului la gaz pentru CET-uri, încă nu a produs efecte şi nu va putea acoperi decât o mică parte a costurilor reale. Falimentarea bugetelor locale şi sistarea serviciilor de termoficare în plină iarnă ar avea consecinţe catastrofale pentru zeci de mii de cetăţeni, instituţii publice, şcoli şi spitale, un scenariu ce poate fi evitat doar cu ajutorul dumneavoastră", menţionează Fritz în scrisoare.

Totodată, edilul Timişoarei subliniază că municipiile şi oraşele din România care încă mai au un sistem de termoficare centralizat traversează cea mai dificilă iarnă din ultimele decenii, iar explozia preţurilor la gaze naturale a adus dificultăţi uriaşe în buna funcţionare a oraşelor, nu doar în producerea de agent termic şi apă caldă.

Dominic Fritz punctează că în prima jumătate a lunii ianuarie 2022, factura de gaz la compania de termoficare locală din Timişoara a fost de 30.000.000 de lei, sumă care acoperă doar două săptămâni de funcţionare, echivalent cu aproape jumătate din subvenţia anuală pe care legea permite să fie plătită de primărie.

"În ciuda faptului că aproape toate veniturile oraşului se duc către compania locală de termoficare, în aceste săptămâni, nu va fi destul pentru a acoperi nevoia de gaz la preţurile actuale. La Timişoara, funcţionarea în bune condiţii a sistemului de termoficare în lunile noiembrie-decembrie s-a datorat intervenţiei financiare a Guvernului României care a alocat 53.800.000 de lei în decembrie anul trecut şi subvenţiei de circa 23.000.000 de lei de la Primăria Municipiului Timişoara, la care s-a adăugat suma de 24.000.000 de lei încasată de la abonaţi, inclusiv de la primărie pentru instituţiile subordonate (şcoli, spitale, instituţii de cultură etc.)", spune Dominic Fritz.

Primarul Timişoarei remarcă faptul că solidaritatea contribuabililor timişoreni cu abonaţii din sistemul de termoficare este mare, dar are câteva limite matematice, astfel că nu se poate plăti din bugetul local mai mult decât se încasează.

"În ciuda tuturor eforturilor, care deja blochează Primăria financiar în alte domenii importante, nu avem pârghii de a susţine continuarea serviciului de termoficare dincolo de fondurile existente. Dublarea preţului la gigacalorie pentru abonaţi de la 1 ianuarie 2022 nu va avea efecte decât în martie", concluzionează Dominic Fritz.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.