Anunțul misterios care vizează Casa Călăului din Iași a creat zarvă în oraș. Ce s-a întâmplat

DE Alin Crișan | Actualizat: 21.12.2023 - 21:31
Anunțul misterios care vizează Casa Călăului din Iași a creat zarvă în oraș. Ce s-a întâmplat - Foto: Ziarul de Iași/ Imagine cu caracter ilustrativ

Un anunţ afişat pe un site specializat în tranzacţii imobiliare a stârnit zâzanie, ieri, în şedinţa Consiliului Judeţean.

SHARE

Vechi de mai bine de o săptămână, anunţul pus la secţiunea „vânzări case” se referă la Casa Moruzzi, imobil mai bine cunoscut de ieşeni drept Casa Călăului, şi terenul aferent în suprafaţă de 2,3 hectare. 

A fost remarcat de profesorul de istorie Vasile Cotiugă, de la Universitatea „Al.I. Cuza” şi aşa a ajuns în plenul CJ.

Anunțul misterios care vizează Casa Călăului din Iași a creat zarvă în oraș. Ce s-a întâmplat

Consilierul Mircea Manolache este cel care a abordat subiectul în deschiderea şedinţei şi, în lipsa directorului Iogen Gînju, de la Direcţia Tehnică şi Investiţii – care gestionează şi patrimoniul CJ, l-a întrebat pe preşedintele Costel Alexe dacă într-adevăr casa monument istoric şi terenul au fost scoase la vânzare.

Amintim că acest pachet imobiliar a fost concesionat anul trecut pe o perioadă de 49 de ani, condiţia fiind ca, în termen de 5 ani, să fie restaurat monumentul istoric.

În schimb, concesionarul va putea să se folosească de teren ca să construiască practic orice, dar nu şi locuinţe. Condiţiile de concesionare implică şi plata unei redevenţe către CJ stabilită în urma licitaţiei la 20 de mii de euro pe an.

Şeful CJ nu era la curent cu apariţia anunţului respectiv, dar a subliniat că „intenţia noastră (de concesionare, n.r.) a fost cea mai bună decizie”. Costel Alexe a amintit condiţiile concesionării, respectiv refacerea clădirii monument înainte de orice altă investiţie.

Cu acest prilej, Alexe a menţionat şi că următoarele case memoriale ce vor fi restaurate sunt a lui Mihail Sadoveanu, din Copou, respectiv a lui Vasile Alecsandri, de la Mirceşti.

Am luat legătura cu agentul imobiliar care gestionează pachetul imobiliar din Manta Roşie şi aşa am constatat că toate detaliile sunt la vedere.

El a repetat cele deja precizate în anunţ, respectiv că atât clădirea, cât şi terenul sunt concesionate, nu proprietate, că imobilul monument istoric necesită renovare – şi ar putea deveni restaurant, de exemplu – că pe teren se pot edifica şi alte construcţii, precum săli pentru evenimente (eventual corturi, în primă fază), hotel, bază sportivă etc. Preţul de 350 de mii de euro este negociabil, ne-a mai spus el.

O construcţie existentă lângă Casa Călăului, şi ea în stare avansată de degradare, a fost cândva sală de sport.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te