UPDATE Acuzații de antisemitism la Huși: 73 de morminte din cimitirul evreiesc, vandalizate

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 04.04.2019 - 13:28
Morminte evreiești vandalizate la Huși. Sursa: FCER
Morminte evreiești vandalizate la Huși. Sursa: FCER

73 de morminte din cimitirul evreiesc din Huși au fost vandalizate, a anunțat Federația Comunităților Evreiești, care a calificat gestul drept „antiuman, atroce”.

SHARE

UPDATE 13.30: Purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Bogdan Gheorghiță, a declarat, pentru Newsweek România, că Poliția Huși a deschis un dosar penal sub acuzația de profanare de morminte, la sesizarea Federației Comunităților Evreiești.  

Sesizarea a fost făcută în 27 martie, a mai precizat subinspectorul Gheorghiță. De asemenea, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui a mai precizat și că mai multe morminte erau distruse dinaintea actului de vandalism recent. 

---

„În prezent, comunitatea evreilor din Huşi, altădată o comunitate înfloritoare, cu un număr important de evrei, nu mai are decât câteva zeci de membri, în cea mai mare parte oameni în vârstă, inclusiv supravieţuitori ai Holocaustului. Nu este admisibil ca în zilele de astăzi, în România contemporană, stat democrat, pluralist, în care drepturile şi obligaţiile evreilor şi ale celorlalte minorităţi naţionale sunt egale cu ale majorității, să se întâmple un eveniment atât de antiuman, atroce, de profanare a mormintelor. 

Sursa: FCER 

În numele tuturor evreilor trăitori în România de astăzi, dar şi a celor aflaţi în prezent în Israel şi în alte ţări, protestăm energic faţă de cele întâmplate la Huşi, şi cerem, pe deplin temei, organelor în drept, să ancheteze cu minuţiozitate şi înalt profesionalism cele întâmplate în cimitirul evreiesc din Huşi, în vederea deschiderea cercetării penale şi aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi, în temeiul codului penal şi a legislaţiei speciale”, a transmis Federația Comunităților Evreiești din România (FCER). 

Citește și: Institutul „Elie Wiesel”: Schimbarea locului porții Cimitirului Evreiesc înseamnă omorârea memoriei

Acesta nu este primul eveniment cu conotație antisemită din ultima perioadă. La începutul anului, poarta Cimitirului Evreiesc din Iași a fost dărâmată, sub pretextul că încurcă circulația, iar primarul Mihai Chirica a precizat că va fi reconstruită în altă parte. La sfârșitul anului trecut, casa memorială a lui Elie Wiesel a fost vandalizată. 

Nici declarațiile cu caracter antisemit nu au lipsit din spațiul public, în ultima perioadă. Cel mai recent scandal se referă la acordarea unui sediu pentru Muzeul Holocaustului, care ar trebui amenajat pe Lipscani, în Centrul Vechi al Bucureștiului. Atunci, mai mulți consilieri generali au susținut că nu ar fi o idee bună ca muzeul să fie în centrul orașului și că ar fi mai bine să fie amplasat în cartierul evreiesc. Comunitatea evreiască și Institutul pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel” au acuzat că declarațiile au caracter antisemit. 

Sursa: FCER

Citește și: Institutul „Elie Wiesel” îi bate lui Firea obrazul că nu îi dă spațiu pentru Muzeul Holocaustului

Săptămâna trecută, viceprimarul Aurelian Bădulescu a declarat, pentru Newsweek România, că vrea să facă un bust pentru mareșalul Antonescu, după ce a fost acuzat de antisemitism. 

Citește mai multe aici: AUDIO Acuzat că e antisemit, viceprimarul Capitalei vrea un bust al mareșalului Antonescu

Institutul Elie Wiesel reacționează dur, după declarațiile viceprimarului Bădulescu despre Antonescu

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te