„Astăzi, tendința este de a păstra, a conserva și a pune în valoare locuri ale memoriei. Iată de ce ne-a uimit faptul că s-a decis demolarea porții Cimitirului Evreiesc din Iași, chiar și pentru a fi mutată. Schimbarea locului înseamnă omorârea memoriei. Acest lucru, cu atât mai mult cu cât orașul Iași a fost un oraș care a avut o importantă comunitate evreiască ce și-a adus contribuția la modernizarea orașului. Considerăm că acest gest aduce atingere memoriei miilor de evrei, cu atât mai mult cu cât însemnele memoriei evreiești sunt puține în Iași”, a transmis Institutul „Elie Wiesel”, într-un răspuns pentru revista Newsweek România.
Luni, Primăria Iași a decis să demoleze poarta Cimitirului Evreiesc, construită în 1880 și refăcută în 1980, pe motiv că încurca circulația în oraș. Municipalitatea a mai susținut că poarta va fi reconstruită în luna iunie, iar elementele arhitecturale vechi au fost păstrare. Decizia de demolare a scandalizat opinia publică.
Și publicația israeliană Haaretz a scris un text despre demolarea monumentului.
Citește mai multe aici: Haaretz: România distruge poarta Cimitirului Evreiesc care păstra memoria victimelor Holocaustului