Angajații Metrorex vor face grevă miercuri, în ciuda deciziei Tribunalului București

DE Alexandru Pop | Actualizat: 19.11.2018 - 14:19
Miercuri, la metrou, nu vor fi călători. Foto Metrorex

Decizia Tribunalului București, de a declara nelegală greva de avertisment de săptămâna trecută, nu a determinat sindicatele să renunțe la greva generală de miercuri, 21 noiembrie (orele 4.00-16.00).

SHARE

Sindicaliștii de la Metrorex au decis că vor continua greva generală, miercuri, 21 noiembrie, în ciuda faptului că Tribunalul Bucureşti a declarat nelegală greva de avertisment declanşată de Unitatea - Sindicatul Liber Metrou (USLM) pe 15 noiembrie, pe motiv că nu a respectat Legea dialogului social, a informat luni Metrorex.

Citește și Greva de la metroul din București a fost anulată de instanță

Nu spune nicăieri că dacă greva de avertisment a fost declarată nelegală, aceasta trebuie reluată și nu se poate trece la la cea generală, a declarat pentru Digi24.ro Florin Crișu, consilier al președintelui Sindicatului de la metrou, Ion Rădoi. Singurele schimbări pot interveni dacă se ajunge la o înțelegere cu Metrorex, însă nu sunt semne și lipsesc negocierile, spune el.
„Instanţa constată nelegalitatea declarării şi declanşării grevei de avertisment în data de 15.11.2018, între orele 4.00-6.00, la nivel de Metrorex SA. Conducerea Metrorex îşi manifestă disponibilitatea pentru continuarea negocierilor, conform Legii dialogului social şi face apel la angajaţii săi să ia în considerare că asigurarea transportului călătorilor la timp şi în siguranţă este prioritară", subliniază Metrorex.
Angajaţii Metrorex ar urma să intre în grevă generală pe perioadă nedeterminată începând de miercuri, 21 noiembrie, între orele 4:00 - 16:00, dacă până atunci nu va fi rezolvat conflictul de muncă, a anunţat vineri Unitatea - Sindicatul Liber Metrou (USLM).
Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a declarat săptămâna trecută că angajaţii de la metrou au beneficiat de creşteri salariale în ultimii patru ani astfel: în 2015 - 9%, în 2016 - 12%, în 2017 - 21% şi în 2018 ar trebui negociată o creştere salarială de 42%.
Salariul mediu brut lunar pe cele mai importante categorii de salariaţi este de 7.300 lei pentru personalul tehnic, 8.000 lei pentru mecanici şi mecanici ajutor şi 5.300 lei pentru cei care lucrează în regim de noapte în staţiile şi pe liniile de metrou. Ministrul a amintit că, pe lângă salarii, există o serie de beneficii negociate şi obţinute de salariaţii Metrorex, precum tichete de masă de 12 lei/zi, decontarea a 75% din valoarea biletelor de odihnă şi de tratament, decontarea a 50% din costul abonamentelor pe calea ferată şi rutieră, decontarea a 99% din preţul cazării la Hotelul Zamora din Buşteni (hotel care aparţine sindicatului) sau permise CFR cu minimum 6 călătorii. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te