Ancheta în dosarul ”azilele groazei”. Verificări masive în toată țara: ”Sistemul trebuie schimbat”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.07.2023 - 10:37
Descinderi la azilele groazei Foto: DIICOT-Poliția Română

Ancheta în dosarul ”azilele groazei” continuă iar premierul Marcel Ciolacu a decis ca toate centrele pentru copii, bătrâni și pentru persoane cu dizabilități să fie controlate. Timpul limită este de o săptămână. Între timp, au apărut reacții de la politicieni și instituții.

SHARE

Ancheta în cazul azilelor groazei de lângă București continuă. Polițiștii și procurorii îi anchetează pe cei implicați. Unii au fost arestați. Alții s-au autosuspendat. 

Încă nu sunt demisii, așa cum ceruse premierul Marcel Ciolacu săptămâna trecută. În schimb, șeful Guvernului a dispus verificări urgente în toate centrele pentru copii, bătrâni și persoane cu diazibilităși din țară. 

Au apărut reacții și la nivel politic dar și la nivelul unor instituții. 

Vasile Bănescu: „Monștrii adevărați au adesea chip agreabil uman, apar la tv”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a sancționat cu duritate lepădarea de responsabilitate în scandalul căminelor unde bătrânii erau bătuți și înfometați. „Monștrii adevărați au adesea chip agreabil uman, apar la tv”, spune Bănescu într-o postare. 

„Absența totală a umanității în forma ei concretă numită omenie, absența compasiunii reale cu victimele brutalității sadice, apărarea disperată a imaginii publice - aceasta este finalmente esența morală a cazului care denunță în aceste zile existența, chiar lângă noi, a unui hău de indiferentism sinistru în fața suferinței umane.

Compasiunea reală presupune împreună-suferința cu cel zdrobit de pumni, de foame, de sete. De cruzime.

”Monștrii adevărați au adesea chip agreabil uman, apar la tv, susțin cauze filantropice, se oferă să se sacrifice pentru binele nostru cetățenesc și sunt, desigur, „credincioși”.

Exact după chipul și asemănarea celui care-i inspiră: „tatăl minciunii”, marele denigrator al Domnului în fața omului, marele sabotor al Binelui, marele scamator care truchează realitatea, rânjind din spatele ei, marele clovn care-l maimuțărește pe Dumnezeu, dar care descinde azi elegant, îmbrăcat impecabil, vorbind retoric despre orice,

promițând marea cu sarea și mierea cu laptele, mimând convingător situarea sa exclusiv în slujba binelui comun, invocându-L oricând ca martor pe însuși bunul Dumnezeu, neuitând să adauge și ceea ce a făcut el cândva pentru El.

Citește și: Vasile Bănescu, despre azilele groazei: Monștrii adevărați au adesea chip agreabil uman, apar la tv

Astfel travestit, diavolul insinuat mereu în paradigma noastră cotidiană, ne convinge că e gata de orice pentru noi. Că va face totul, exact ca pe vremea totalitarismului. Doar să-l girăm, doar să-l „votăm”, doar să-l urmăm.

E însă suficient și salvator să ezităm măcar puțin, să ne gândim și doar o clipă că binele real nu ni se poate oferi pe o tavă plină de vorbe, că el se cucerește în tăcere, cu efort și sacrificiu personal, că binele real are totdeauna legătură cu ceea ce dăruim, nu cu ceea ce iluzoriu și fără efort primim, că Hristos ne invită pe calea cea strâmtă și dreaptă, nu pe una largă, comodă, vulgară și stearpă.

Binele nu are nicio legătură cu vorbele sâsâite sau nu, cu predicile sforăitoare și cuvântările șerpuitoare, ci doar cu faptele concrete ale milei și dragostei despre care Cuvântul Însuși ne spune că sunt criteriul unic al adevăratei și roditoarei credințe în El”, scrie Vasile Bănescu.

Continuă ancheta în cazul azilelor groazei. Gabriela Firea: ”Am încredere în Justiție!”

Ministrul Familie, Gabriela Firea, a ieșit public cu precizări după declarația lui Vasile Bănescu.

Firea spune că nu va ezita să se retragă din politică dacă va exista vreo acuzație care o privește direct în acest scandal. 

”Este oribil ce s-a întâmplat în aceste cămine pentru bătrâni și pentru persoane cu dizabilități! Justiția și instituțiile care au atribuții să își facă treaba, să scoată la iveală responsabilii și să-i tragă la răspundere.
 
 
Dacă există cea mai mică acuzație care mă privește direct, nu voi ezita să mă retrag! Până atunci, oare chiar crede cineva că eu aș fi putut închide ochii la asemenea suferințe dacă aș fi știut? Nu pot să înghit la nesfârșit toate acuzațiile nefondate și neverificate care mi se aduc în spațiul public, care îmi vizează întreaga familie.
 
Toată viața mi-am dedicat-o oamenilor! Am ajutat oameni ca simplu cetățean, ca jurnalist, în orice funcție publică pe care am deținut-o și stă mărturie toată activitatea mea, toată viața mea.
 
 „Oamenii pe primul loc!” nu a fost pentru mine un simplu slogan de campanie, ci un crez. Nu am ezitat vreodată să întind o mână de ajutor și îmi cunosc sufletul sute, mii de oameni pe care i-am sprijinit în toți acești ani”, a transmis Gabriela Firea pe Facebook.
 
Ministrul Familiei a subliniat că este credincioasă și că nimeni nu a furat, înșelat sau abuzat oameni. 
 
”Sunt un om cu iubire și frică de Dumnezeu. Familia mea este cu iubire și frică de Dumnezeu. Nu suntem niște farisei! Credința ne-o măsoară doar Dumnezeu, iar EL nu are nume și prenume pe pământ! 
 
Dumnezeu nu are nevoie de purtători de cuvânt pentru a se exprima. Și este tragic pentru întreaga societate creștină dacă am ajuns să fim persecutați că purtăm cruci la gât, cinstim icoane și spunem „Doamne ajută”!
 
Nu sunt un produs creat artificial, umflat cu pompa în campanii electorale prin sume enorme, inclusiv acum 3 ani, pentru “Noul București”, pe care nimeni nu le-a investigat.
 
 
Cine mă cunoaște, cine a interacționat cu mine măcar puțin știe asta. Cu acordul meu nu se poate fura, nu se pot înșela sau abuza oameni! Tocmai de asta unora le este teamă de mine și de asta nu mă vor în funcții publice, dar asta e o altă discuție.
 
Trebuie să apăr tot ce am construit în acești ani, tot ce am făcut pentru români, pentru bucureșteni și tot ce vreau să fac în continuare. Este total nedrept să fiu scoasă țap ispășitor. În aceste zile sunt prezentate atât de amestecat imagini, informații, fapte din acest dosar doar pentru ca oamenii de acasă să nu mai înțeleagă nimic.
 
De fapt să înțeleagă exact ce își doresc mințile cenușii care se folosesc politic de acest necaz”, a mai spus Gabriela Firea.

”Ministerul pe care îl conduc nu are atribuții pentru acreditarea și/sau controlul căminelor de bătrâni și/sau a centrelor pentru persoane cu dizabilități”

”Nu mă scuz, doar răspund concret tuturor minciunilor din aceste zile:
- Consiliera mea NU A FOST ANGAJATĂ, NICI ȘEFĂ de azil! Potrivit propriei declarații dată în dosar și care a fost prima ajunsă în presă, nu a avut cunoștință despre activitățile din centre, funcția în asociație a fost onorifică și nu a avut vreun beneficiu pentru asta.
 
- Sora mea NU A CONDUS VREODATĂ un serviciu social care avea atribuții în Voluntari sau Ilfov în cazul bătrânilor, a persoanelor cu dizabilități. Sora mea NU A FOST ANGAJATĂ, COLABORATOARE SAU ȘEFĂ DE AZIL cum mincinos s-a afirmat la unele posturi tv. Se ocupă de ani de zile de domeniul educativ al copiilor.
 
- NU AM FOST INFORMATĂ de consiliera mea că a făcut parte din asociația care ulterior a deschis două centre pentru persoane cu dizabilități.
 
 
- Inculpatul din acest dosar NU A FOST ȘOFERUL MEU. La Primăria Capitalei acest bărbat nu a fost șoferul meu, ci a lucrat ca șofer la Administrativ și pentru alte persoane. Eu am același șofer de 16 – 17 ani, pe care îl cunosc toate instituțiile, toți jurnaliștii, toată primăria, tot Parlamentul etc.
 
- Inculpatul din acest dosar nu are legătură de rudenie cu familia mea. NU ESTE FINUL nostru, NU ESTE NEPOTUL nostru.
 
- Inculpatul din acest dosar NU A FOST VREODATĂ membru al Partidului Social Democrat în vreo localitate din județul Ilfov sau București. Deci, NU AVEA CUM SĂ CONDUCĂ filiala TSD Ilfov nefiind membru de partid. Simpatizanți, voluntari sau oameni care bagă capul în poză cu liderii sunt mulți.
 
- Ministerul pe care îl conduc NU ARE ATRIBUȚII pentru acreditarea și/sau controlul căminelor de bătrâni și/sau a centrelor pentru persoane cu dizabilități. Domeniul de activitate al centrelor anchetate, îngrijirea persoanelor adulte cu dizabilități, nu intră în atribuțiile ministerului.
 
- M-am interesat și Primăria condusă de soțul meu NU ARE ATRIBUȚII pentru a verifica aceste centre și NU A FOST ANUNȚATĂ de situația acestor persoane. Este vânturată o hârtie trimisă către Serviciul Urbanism, dar care nu informa despre vreun om neglijat sau abuzat, ci despre lipsa acordului vecinilor pentru o astfel de activitate, care se solicita în cazul apartamentelor din blocurile de locuit, conform legii.
 
- NU AM FĂCUT PRESIUNI pentru a fi eliminate ONG-urile din monitorizarea acestor centre. NU AM FĂCUT PRESIUNI pentru a fi numite persoane în funcții în domeniul social, cu atribuții în domeniul adulților.
- Familia mea NU ARE AVERI ascunse. Tot ce am adunat este din funcțiile private și publice pe care le-am deținut. Nu din ilegalități!
 
Am încredere în Justiție! Am încredere că anchetatorii au identificat vinovații! Am încredere că Guvernul a luat cele mai bune decizii ca astfel de fapte condamnabile să nu se mai întâmple și voi sprijini aceste eforturi, acolo unde are atribuții instituția pe care o conduc”, a mai spus Gabriela Firea.

Ciolacu: ”Avem de-a face cu o problemă de fond, de sistem, un sistem corupt”

Duminică, premierul Marcel Ciolacu i-a convocat duminică, la guvern pe Marius Budăi, ministrul. Muncii; Alina Gorghiu, min. Justiției; Alexandru Rafila, min. Sănătății; Adrian Veștea, min. Dezvoltării; Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, și reprezentanți ai ANSVSA, ANPC, Inspecției Sanitare de Stat”. 

În urma discuțiilor, au decis ca începând din această săptămână, vor începe verificări la toate centrele pentru copii, bătrâni și persoane cu dizabilități, de stat sau private, din țară. 

Iar în ceea ce-i privește pe cei peste 100 de bătrâni umiliți și abuzați în azilele groazei, aceste persoane vor fi transferate în centre de specialitate pentru primi îngijirile de care au nevoie.

”Am fost într-un centru din București care a preluat o parte din persoanele cu dizabilități din așa numitele Azile ale Groazei. Am fost informat că toți cei preluați au fost repartizați în funcție de situația medicală a fiecăruia.

Aceasta este o situație temporară dată de urgența momentului. Săptămâna viitoare aceste persoane vor fi transferate în centre de specialitate pentru primi îngijirile de care au nevoie. Sunt ferm convins că dl ministru al sănătății să iasă și o să detalizeze aceste lucruri.

Vreau să le mulțumesc oamenilor de suflet care au avut grija de acești bătrâni sau pesoane cu dizabilități după suferințele și tratamentul la care au fost supuși”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul a transmis că vor fi trei priorități în acest caz.

”Nu am nicio milă pentru ticăloșii care au creat aceste azile ale groazei. Iar faptul că așa ceva a fost posibil ne arată că avem de-a face cu o problemă de fond, de sistem, un sistem corupt și inert. Acesta este adevărul.

La fel ca dvs, am văzut infractori, sunt peste tot în lume. Dar asemenea ticăloși, asemene cruzime, oameni dezumanizați total, cred că nimeni nu era pregătit pentru așa ceva.

Citește și: Stenograme din dosarul ”azilelor groazei”. Bătrâni bătuți și umiliți: ”Băi, nu mai comenta!”

La fel, să vedem funcționari publici complici, care în loc să fie de partea acestor oameni, s-au vândut acestor ticăloși.

Avem trei priorități: toate centrele pentru copii, persoane vârstince sau cu dizabilități, de stat sau private, trebuie verificate și reanalizate toate autorizațiile. Termenul va fi foarte scurt, o săptămână, sub coordonarea prefecților.

În al doilea arând, solicit autorităților de drept toleranță zero față de grupurile infracționale care au jefuit aceste persoane total neajutorate. În afară de tratamentul la care au fost supuse aceste persoane, le-au furat și bunurile, și casele, și pensiile.

Complexitatea infracțiunilor este una care depășește imaginația noastră. Am stabilit cu ministrul justiției ca soluționarea acestor cauze să fie o prioritate.

În al treilea rând, fac un apel către toate cultele din România, în primul rând către  BOR și la ONG-uri care activează în domeniul social. Avem nevoie de ajutorul dvs pe tot ce ține de latura socială, asistență. Faptele petrecute în aceste aziluri ale groazei ne-au arătat o dezumanizare totală a unor persoane, pe care nu le pot numi oameni.

Ministerul Muncii începând de luni va sta de vorbă cu toți reprezentanții cultelor, ong-uri, pentru acorduri pentru implicarea în această activitate. Sistemul trebuie schimbat. Este nepermis să avem o mulțime de instituții de control care își pasează vina. Trebuie regândit tot sistemul de autorizare și control, de la autorizare, monitorizare și control.

Cine autorizează, cine monitorizeză, intervale și proceduri clare. Cine verifică și ce verifică”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Premierul a mai spus că cei care nu-și vor face treaba vor pleca acasă.

Citește și: Angajaţii unor cămine de bătrâni arestați pentru sechestru, agresiune și șantaj

”Vreau să clarificăm acest sistem din punct de vedere legislativ, să nu mai existe portițe pentru nimeni. Cine are de făcut o treabă să o facă, cine nu-și face treaba să răspundă. Cine nu înțelege să-și facă treaba să plece acasă.

Nu mai vreau fugă de responsabilitate, vreau un sistem coerent cu reguli clare în acest domeniu. Vorbim de cele mai vulnerabile persoane: copii, bătrâni și persoane cu dizabilități.

Sunt ferm covins că în următoarea sesiune, împreună cu toți partenerii sociali, se vor face toate modificările legislative în acest sens.”, a mai spus Ciolacu.

Reprezentanții azilelor groazei furau de la bătrâni. Cum le luau casele

Procurorii DIICOT detaliază modul grotesc în care managerii azilelor furau banii din pensiile celor pe care ar fi trebuit să îi îngrijească. Unora chiar încercau să le vândă sau să le închirieze casele, potrivit jurnaliștilor de la Buletin de București.

Sumele vehiculate pentru apartamentele bătrânilor în suferință ajungeau la ordinul zecilor de mii de euro.

Citește și: DIICOT, 24 de inculpaţi reţinuţi pentru exploatarea în Voluntari a unor persoane în etate

Procurorii spun că angajații azilelor căutau bătrâni fără familie, îi luau sub tutela lor și le vindeau bunurile.

Mai multe interceptări arată că pe lângă înfometare, bătăi și imilință, victimele din azilele de bătrâni rămâneau și fără pensii sau apartamente, scrie Buletin de București.

Aproape 4 milioane de lei ar fi câștigat de la stat în numai doi ani capul rețelei. 

MANAGER:Deși la început de lună am putut să fac și nici lu ăsta nu i-a mai intrat banii, lu’ Cristinoiu. Deci cred că a făcut împuțita aia ceva. Ăia, 10 milioane, uite, când nu ai… Integrare sold… Hai să-i dau pe chitanță, să vedem. Uite, tranzacția nu a fost efectuată. Deci nici chitanțe nu-mi dă.
ANGAJAT: Am înțeles. Păi o să-i sun p-ăștia ai ei, să vedem ce zice, dacă a umblat la ceva, că nu mai…
MANAGER: Nu știu. S-o luăm să vii cu ea la bancă? Adică n-am scos decât, mi se pare 1800 sau 1900 de lei. Până la 3000 trebuia să-i mai intre. D-aia zic căăăă…
ANGAJAT: Da, știu ce zici.

MANAGER: Am fost de i-am făcut lu ăla buletinul, că nu avea buletin, ca să dau la Autoritatea Tutelară. Trebuie să vină de la Autoritatea Tutelară să-i facă ăăăă…, apartamentul și să ne dea acceptul, ca să poată să vină Nae, să facă poze, să-l mărităm.
DOAMNĂ: Îhî! Îhî!
MANAGER: Că mai repede scăpăm de ăla decât de …

Citește și: Cazul bătrânilor torturaţi în azilele din Ilfov, pe masa premierul Marcel Ciolacu. Pe cine a chemat

DOAMNĂ: Îhî! Îhî!
MANAGER: Na, e cu trei camere, două băi, îți dai seama, că nu l-as da pentru nimic în lume, că am doi copii.
DOAMNĂ: Unde e? Unde este?
MANAGER: Ăăăă…, pe Gârleni, unde e bre!? Ieși încolo înspre Bragadiru, în Ghencea.
MANAGER: …și dacă nu sunt bani!? Și să-l închiriez, să mă doară capul…
DOAMNĂ: A…!
MANAGER: ”Vino că s-a stricat nu știu ce, vino că m-a inundat vecinul…, vino că m-a inundat …(indescifrabil).
DOAMNĂ: Da, păi eu nu l-am vândut pe ăla cu patru camere, tot de-aia!? Zic:”ia, că-l vindem, și scăpăm! Bine, e luat în rate, nici nu merită să mai stai să plătești ratele.

Citește și: Detalii din căminul ororilor din Voluntari: Îngerii morții râdeau când ardeau bătrânii cu ardei iuți

MANAGER: Adică…și știi cum e! Mă mai salvează pe mine să-l mai mânjesc pă omul ăsta cu ceva. Până rezolv și cu Ștefăneștiul, până rezolv și cu Oltului. Mai mă agăț și eu de ceva, că na! Cică e vreun 80.000.
DOAMNĂ: Bine, mă, fetiță!
MANAGER: 70-80, cică așa ar fi prețul p-acolo.
DOAMNĂ: Da! Păi… Să ne documentăm, vedem ce e acolo și … E nerenovat, nu? Nu e renovat.

Poliția Română a transmis vineri seara că ofițerii de la Investigații Criminale s-au autosesizat în acest caz pe 16 februarie 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te