Poliția Română dezvăluie când a început ancheta în dosarul Azilele groazei. S-au sesizat din oficiu

DE Vlad Alexandru | 07.07.2023 - 20:30
Descinderi la azilele de bătrâni Foto: Poliția-DIICOT
Descinderi la azilele de bătrâni Foto: Poliția-DIICOT

Poliția Română a ieșit vineri seara cu precizări în cazul anchetei în dosarul privind ”azilele groazei” din Ilfov. Investigatorii spun că s-au sesizat din oficiu pe 16 februarie anul acesta.

SHARE

Poliția Română a transmis vineri seara că ofițerii de la Investigații Criminale s-au autosesizat în acest caz pe 16 februarie 2023. Astfel, ancheta ar fi durat câteva luni, nu câțiva ani, după cum a transmis recent ministrul de Interne. 

Recent, ministrul Cătălin Predoiu a declarat că ancheta în cazul căminelor de bătrâni a durat ”ani de zile”. 

Poliția Română face noi precizări referitoare la ancheta privind ”azilele groazei”. Când a început 

”Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, cu privire la investigația despre centrele de persoane vârstnice sau vulnerabile, Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române este abilitat să comunice următoarele:

La data de 16 februarie a.c., polițiștii Direcției de Investigații Criminale - I.G.P.R. s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.

Astfel, imediat, a fost sesizat procurorul de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală.

Citește și: Stenograme din dosarul ”azilelor groazei”. Bătrâni bătuți și umiliți: ”Băi, nu mai comenta!”

În cauză, polițiștii au derulat toate activitățile, conform calendarului stabilit de procurorul de caz și au efectuat toate activitățile investigativ-operative, pentru documentarea activității infracționale.

În urma tuturor acestor activități, la data de 4 iulie 2023, polițiștii Direcției de Investigații Criminale, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, au organizat o acțiune, în cadrul căreia au fost efectuate 31 de percheziții domiciliare.

După organizarea acțiunii, procurorii DIICOT au dispus măsura reținerii, față de 24 de persoane și măsura controlului judiciar, față de 2 persoane.

Ulterior, în urma prezentării în fața instanței de judecată, 4 persoane au fost arestate preventiv, 11 arestate la domiciliu, iar 6 au fost plasate sub control judiciar.

Menționăm că toate activitățile derulate au avut la bază principiul protejării vieții și sănătății persoanelor vârstnice sau vulnerabile.

Astfel, în raport de particularitățile cauzei, la acțiune au participat medici specialiști și asistenți medicali din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” București, precum și personal medical de specialitate (inclusiv psihologi și specialiști în consilierea psihologică a victimelor) din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență - Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și SMURD București, care au asigurat și suport logistic, cu autospeciale pentru transport personal și victime multiple.

Citește și: DIICOT, 24 de inculpaţi reţinuţi pentru exploatarea în Voluntari a unor persoane în etate

În situația prezentată, Poliția Română a acționat conform cadrului normativ în vigoare.

Așa cum a afirmat și ministrul afacerilor interne, domnul Cătălin PREDOIU, în funcție de complexitatea cazurilor, de principiu, cercetările se pot întinde pe parcursul mai multor ani, însă în acest caz cercetările s-au derulat cu operativitate, având în vedere situația persoanelor vârstnice și vulnerabile.

Reiterăm faptul că scopul principal al activităților noastre a fost acela de a proteja persoanele vulnerabile, concomitent cu administrarea probatoriului, care a dus la dispunerea măsurilor privative de libertate, de către instanța de judecată”, a transmis vineri seara IGPR.

Cătălin Predoiu: ancheta a durat ani de zile

Ministrul de Interne - Cătălin Predoiu - a declarat miercuri, 5 iulie, că ancheta în dosarul exploatării persoanelor cu dizabilităţi în trei azile din localitatea Voluntari a fost una „complexă” şi a durat „ani de zile”.

„A fost o anchetă complexă, a durat ani de zile, dacă nu mă înşel, şi un astfel de probatoriu nu e uşor de strâns. O intervenţie pripită a poliţiştilor, înainte de a strânge suficient probatoriu încât să asigure o inculpare cu succes, poate conduce la compromiterea cazurilor.

Întotdeauna există această tensiune între nevoia de a interveni mai rapid, dar, în acelaşi timp, de a asigura toate probele, astfel încât mai târziu dosarul să nu se prăbuşească literalmente din punct de vedere juridic în instanţă”, a declarat Cătălin Predoiu, potrivit agerpres.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te