Ana-Maria Popescu a primit titlul de sportivul anului 2021 în cadrul Galei FRS

DE Daniel Toșa | 09.12.2021 - 15:52
Ana-Maria Popescu a primit titlul de sportivul anului 2021 în cadrul Galei FRS/FOTO: Facebook/Comitetul Olimpic si Sportiv Roman

Vicecampioana olimpică la spadă de la Tokyo, Ana-Maria Popescu, a primit, joi, titlul de sportivul anului 2021 în în cadrul unei galei Federaţiei Române de Scrimă desfăşurate la sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, relatează Agerpres.

SHARE

Desemnată cea mai bună spadasină a lumii, sâmbătă, de Federaţia Internaţională de Scrimă, Ana-Maria Popescu a fost premiată de ministrul Sportului, Eduard Novak, şi de presedintele COSR, Mihai Covaliu, pentru medalia de argint de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar şi pentru întreaga carieră, având în vedere că şi-a anunţat retragerea din activitate după 20 de ani.

Cu ochii în lacrimi, Ana-Maria Popescu a afirmat că pentru ea se încheie cea mai frumoasă poveste la care putea spera.

„E greu să accept că este pentru ultima oară când sunt pe partea asta a scenei... de anul viitor vreau să fiu în public la această gală şi să aplaud victoriile scrimerilor români, ale tuturor sportivilor români.

Cea mai mare parte din viaţa mea mi-am petrecut-o în sala de scrimă şi pot spune că a fost cea mai frumoasă poveste la care puteam să sper. Am albit mulţi oameni la viaţa mea, tocmai de aceea nu mi-aş dori să devin antrenor prea curând.

Habar nu am, nu ştiu cum va arăta drumul meu de acum înainte. Dar ce vreau să rămână în urma mea după 20 de ani este ideea că se poate! Eu sunt dovada vie, am reuşit”, a spus vicecampioana olimpică de la Tokyo şi Beijing.

„E clar că se încheie un capitol, dar mi-aş dori ca tot ce m-a învăţat sportul să pot da mai departe. Şi chiar dacă nu voi mai îmbrăca acel costum de scrimă într-o competiţie oficială, ori de câte ori vor avea nevoie colegii mei de la lot şi cât mă vor mai ţine balamalele voi fi acolo, lângă ei, în sală, pentru că ştiu ce înseamnă să plângi după un sparring partener.

Deci mă veţi mai vedea în costum. Vreau să fiu unul dintre oamenii care îi pot ajuta pe sportivii care doar visează să devină campioni chiar să devină campioni”, a adăugat ea.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat că îşi doreşte foarte mult ca Ana-Maria Popescu, cea cu care a avut un conflict imediat după Jocurile Olimpice de la Tokyo, să rămână în sport şi să ajute cu experienţa şi cunoştinţele ei.

„Acum am oficializat faptul că m-am împăcat cu Ana-Maria Popescu, toată lumea a văzut.

Pentru mine a fost chiar o mare frustrare... pentru că foarte mulţi ani am stat în faţa televizorului îi ţineam pumnii Anei şi mă bucuram pentru ea şi printr-o anumită circumstanţă am devenit ministru şi m-am trezit în cel mai mare scandal din sportul românesc.

Aşa că eu pot acum să spun că îmi doresc foarte mult ca Ana să rămână în sport. E important să îi oferim şansa să întoarcă din experienţa ei. Pentru că aceasta este una dintre cele mai mari probleme... din cauza aceasta am pierdut gimnastica.

Trebuie să creăm un sistem prin care sportivii să întoarcă experienţa şi cunoştinţele lor după ce se retrag din activitate. Sunt sigur că nici Ana nu ar fi fericită să lucreze într-un birou şi să scrie câte ceva... ea va fi fericită când prin munca ei vor creşte sportivi”, a precizat Novak.

În cadrul galei au fost premiaţi toţi sportivii şi antrenorii acestora pentru performanţele obţinute în competiţiile internaţionale desfăşurate pe parcursul anului 2021. Lista completă a laureaţilor este următoarea:

Spadă seniori
Ana-Maria Popescu - argint la JO de la Tokyo, titlul de cea mai bună spadasină a lumii în 2021

Sabie seniori
Iulian Teodosiu - câştigător turneu preolimpic de la Madrid, locul 15 la JO de la Tokyo

Sabie cadeţi
Ilinca Pantiş, Felicia Iacob, Maria Matei şi Mihaela Chiţu - echipe, bronz la CM de la Cairo
Marco Şovar - aur la CM de la Cairo
Radu Tiţu - locul 5 la CM de la Cairo
Teodora Neagu - locul 7 la CM de la Cairo
Denisa Şerban - locul 8 la CM de la Cairo

Floretă juniori
Teodora Şofran, Andreea Dincă, Emilia Corbu, Karina Vasile - echipe, locul 4 la CM de la Cairo.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te