Amenințate de Putin, Polonia își ia elicoptere de 9.000.000.000$, România de numai 150.000.000€

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 13.08.2024 - 19:21
Amenințate de Putin, Polonia își ia elicoptere de 9.000.000.000$, România de numai 150.000.000$.€ FOTO Sgt. Alfredo Barraza Jr., U.S. Army -
Amenințate de Putin, Polonia își ia elicoptere de 9.000.000.000$, România de numai 150.000.000$.€ FOTO Sgt. Alfredo Barraza Jr., U.S. Army -

Polonia a semnat un contract prin care își va fabrica singură 48 de lansatoare de rachete antiaeriene de concepție americană Patriot. Concret, este vorba de şase baterii, menite să consolideze apărarea acestei ţări, conform defence24.pl.

SHARE

Polonia a semnat un contract prin care își va fabrica singură 48 de lansatoare de rachete antiaeriene de concepție americană Patriot. Concret, este vorba de şase baterii, menite să consolideze apărarea acestei ţări, conform defence24.pl.

Citește și: VIDEO Avioane F-16 au ajuns în Ucraina și ar fi doborât 2 elicoptere Ka-52 ale Rusiei de 30.000.000$

Lansatoarele M903 vor fi produse în Polonia, conform acordului semnat între compania americană Raytheon şi grupul polonez Huta Stalowa Wola, şi urmează să fie livrate armatei poloneze în perioada 2027-2029.

Amenințate de Putin, Polonia își ia elicoptere de 9.000.000.000$, România de numai 150.000.000$.€

„Acest contract consolidează securitatea Poloniei”, a declarat ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, la ceremonia de semnare. „Acest lucru este dovedit prin furnizarea de noi tehnologii. Polonia a fost prima și singura țară care a obținut sistemul IBCS”, a precizat oficialul. Acesta este un nou contract major, parte a modernizării armatei poloneze, accelerată de invazia rusă a Ucrainei. În calitate de stat vecin şi susţinător necondiţionat al acestei ţări, Polonia va cheltui mai mult de 4% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare în acest an, sau aproximativ 33 de miliarde de dolari, dublu faţă de 2% cerut de NATO. De asemenea, continuă, la un cost de miliarde de dolari, o serie de achiziţii majore de echipamente militare, în principal din Statele Unite şi Coreea de Sud, a subliniat oficialul.

Elicopterele de atac

Mai mult, Varşovia şi Washingtonul au anunțat că vor semna în zilele următoare un alt acord de apărare pentru achiziţionarea a 96 de elicoptere de luptă AH-64E Apache fabricate în SUA, în valoare de peste 9 miliarde de dolari. Obiectul contractului cu guvernul SUA este livrarea a de elicoptere de atac AH-64E Apache împreună cu un pachet logistic (inclusiv echipamente pentru întreținerea elicopterelor, echipamente pentru aeroporturi și hangar și suport tehnic) și instruire. pachet (instruire specializată pentru piloți și personal tehnic și simulatoare) și o aprovizionare cu muniție și piese de schimb. Elicopterele vor merge la Brigada 1 de Aviație a Forțelor Terestre din Inowrocław.

Citește și: VIDEO De ce elicoptere SUA Apache nu au ajuns în Ucraina? Preț 50.000.000$. Sunt vânători de tancuri

Aflată pe aceeași latură de estică a NATO România nu reușește nici pe departe să realizeze astfel de achiziții militare spectaculoase. La capitolul Patriot, de exemplu, dacă Polonia integrază întreaga producție, România a reușit să adapteze în fabricație numai o serie de piese. Astfel, cu ceva timp în urmă, compania americană Raytheon Missiles & Defense, care produce sistemul defensiv de radare şi rachete Patriot, a transmis companiei de stat Romaero SA o comandă pentru producţia în România a unor componente din sistemul de radar Patriot.

„Raytheon Missiles & Defense, divizie a companiei Raytheon Technologies, a trimis o comandă către compania aerospaţială românească Romaero SA pentru producţia de componente destinate sistemului de apărare antiaeriană şi antirachetă Patriot. (...) Comanda de achiziţie presupune producţia de ansambluri mecanice ce vor fi incluse în procesul final de construcţie a radarului Patriot”, a comunicat compania.

De aeronavele de luptă am și uitat

Cât despre elicoptere de luptă, deși în urmă cu câțiva ani s-a tot discutat de achiziționarea unor aeronave de atac, problema pare să fi fost uitată. Din lipsă de fonduri, conform unor surse. Astfel, ramânem la IAR 330 Puma care vor fi modernizate (dar numai în parte, 12 elicoptere IAR 330 de la Baza Mihail Kogălniceanu) și mai achiziționăm cu 150 milioane euro două H215M cu capabilităţi de luptă la suprafaţă (Anti-Surface Warfare - ASuW) pentru Forțele Navale.

Reamintim că totul se întâmplă în contextul în care Rusia declară România „țară neprietenoasă”: „Ne vor lovi cu F-16 de pe aerodromurile lor”. Generalul Aiteci Bijev, fost comandant-șef adjunct al forțelor aeriene ruse pentru sistemul comun de apărare aeriană al CSI, a dezvăluit cum se va desfășura vânătoarea de avioane de luptă.

„Nu le vor păstra într-un singur loc. Le vor distribui printre aerodromuri. Sistemul de apărare aeriană al Ucrainei a fost distrus și este acum de natură locală, protejând obiective individuale. Firește, cele mai bune mijloace și forțe de apărare aeriană vor fi aruncate pentru a proteja aceste avioane și aerodromurile, unde vor fi amplasate temporar. Presupun că, cel mai probabil, avioanele vor avea baza pe teritoriul României și al Poloniei. Ele vor "ateriza" pe aerodromurile din Ucraina pentru o scurtă perioadă de timp, pentru a se realimenta, pentru a-și reaproviziona muniția și apoi vor efectua misiuni de luptă”, spune generalul Bijev.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te