Amendă de până la 10.000 lei pentru românii care trăiesc la bloc. Ce NU le este permis să facă?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.09.2024 - 08:01
Amendă de până la 10.000 lei pentru românii care trăiesc la bloc. Ce NU le este permis să facă? - Foto: Freepik
Amendă de până la 10.000 lei pentru românii care trăiesc la bloc. Ce NU le este permis să facă? - Foto: Freepik
Amendă de până la 10.000 lei pentru românii care trăiesc la bloc. Ce NU le este permis să facă? - Foto: Freepik
Amendă de până la 10.000 lei pentru românii care trăiesc la bloc. Ce NU le este permis să facă? - Foto: Freepik

Amenzi de până la 10.000 lei pentru românii, proprietari de apartamente. Ce NU le este permis să facă? Ce scrie în lege și ce trebuie să facă pentru a fi în legalitate?

SHARE

Amenzi de până la 10.000 lei pentru românii, proprietari de apartamente. Ce NU au voie să facă? Ce scrie în lege și ce trebuie să facă pentru a fi în legalitate? vă spunem în cele ce urmează.

Uneori viața la bloc se poate dovedi dificilă. Și asta mai ales într-un bloc unde ai multe apartamente. Aici, armonia cu vecinii se poate dovedi extrem de solicitantă.

Amenzi de până la 10.000 lei pentru românii, proprietari de apartamente

Nu o dată, conflicte au apărut de la zgmotele pe care vecinii le fac pentru a-și înfrumuseța sau pentru a-și spoir confortul în apartamente.

Doar că, fără autorizații, proprietarii de apartamente pot avea foarte mari surprize: amenda.

Modificarea destinației unei locuințe fără a obține autorizațiile și aprobările legale necesare poate atrage o modificare semnificativă. În conformitate cu legislația din România, transformarea locuinței din spațiul rezidențial într-un alt tip de spațiu (comercial, de birouri etc.) sau efectuarea unor lucrări majore de refacere fără autorizație de construcție a zonei de încălcare gravă a normelor de urbanism și de construcție.

Citește și: Cât de ”sensibili” sunt locatarii unui bloc. ”Sunetul tusei derajează. Faceți ceva în privința asta”

Amenda este între 5.000 și 10.000 de lei pentru schimbarea locuinței fără autorizație și se aplică în situațiile în care este schimbată destinația locației și realizarea lucrărilor de construcție fără autorizație.

Amenda la bloc pentru că ai înfrumusețat fără autorizație

Schimbarea destinației unei locuințe (de exemplu, din spațiul rezidențial în spațiul comercial, birouri sau alte scopuri) necesită respectarea strictă a unor obligații legale în România. Aceste obligații sunt menite să asigure că transformările respectă reglementările de urbanism, de securitate și de cele ale asociațiilor de proprietari.

Foto: Freepik / Amendă de până la 10.000 lei pentru românii care trăiesc la bloc. Ce NU le este permis să facă?

Principalele obligații legale pentru schimbarea destinației locuinței sunt documentația tehnică, autorizația de construire, obținerea avizelor și acordurilor necesare. 

Pentru obținerea autorizației de construire, trebuie să obțină o serie de avize ale diverselor instituții, în funcție de destinația nouă a spațiilor. Și anume, avizul de mediu, avizul de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), avize sanitare, avize de la furnizorii de utilități.

Citește  și: Amendă uriașă pentru șoferii care își obturează parbrizul cu obiecte. E vizat și suportul de telefon

Mai mult ai nevoie și de acordul asociației de proprietari. Conform Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari: dacă locuința face parte dintr-un bloc, schimbarea destinației necesită acordul scris al asociației de proprietari.

Amenda dacă nu există acordul vecinilor

De asemenea, este nevoie de acordul tuturor vecinilor afectați , în special dacă schimbarea destinației poate genera disconfort (de exemplu, transformarea unui apartament într-un spațiu comercial cu flux mare de persoane). Fără acest acord, orice modificare poate fi considerat ilegală și poate atrage sancțiuni.

Dacă nu sunt respectate obligațiile de mai sus, amenzile sunt cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, obligația de a readuce locuința la starea inițială, pe cheltuiala proprietarului. În unele cazuri, pot exista acțiuni în instanță inițiate de vecini sau asociație de proprietari, care pot duce la despăgubiri sau alte măsuri punitive.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te