Amendă de 65.000 € dacă ucizi aceste insecte? Oamenii s-au obișnuit cu ele. Nici nu le mai alungă

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 17.04.2024 - 16:30
Nu ai voie să omori viespi în Germania Foto: Unsplash.com - rol ilustrativ

Chiar dacă vă temeți de ele sau pur și simplu nu vă plac, aceste insecte nu pot fi ucise. Sunt protejate de lege și amenda ajunge și la 65.000 de euro. Astfel că mulți oameni nici nu mai reacționează când acestea se așează pe mâncarea sau pe băuturi, la terase.

SHARE

Uciderea viespilor este interzisă în Germania. Acestea sunt protejate de Legea Federală de Conservare a Naturii, care prevede în secțiunea 39 că este interzis „să le deranjezi intenționat sau să le capturați, să le răniți sau să le ucideți fără un motiv rezonabil”.

Persoanele care ucid aceste insecte s-ar putea confrunta cu o amendă de până la 5.000 de euro, chiar și pentru una dintre cele mai comune specii de viespi.

Germanii nu le alungă aproape niciodată și nu este neobișnuit, în timpul verii, să descoperi în vitrina gastronomică a unui Späti  trei-patru viespi stau deasupra prăjiturilor și gogoșilor, devorând metodic glazura fără a produce nici cea mai mică reacție în manageri sau în clienți, scrie ziarulromanesc.de

Citește și: Viespea care paralizează victima cu veninul său pentru opt luni. O găsiți și în România

Potrivit articolului 39 din Legea federală pentru conservarea naturii ( Bundesnaturschutzgesetzes , sau BNatSchG) , este interzisă „deranjarea intenționată a animalelor sălbatice sau capturarea, rănirea sau uciderea acestora fără un motiv rezonabil”. 

Așa că nu numai că nu ai voie să-i lovești cu papuci, dar nici nu ai voie să-i deranjezi fără un motiv întemeiat – de exemplu o alergie gravă care face ca posibila înțepătură de viespe să fie periculoasă pentru sănătate. 

În toate celelalte cazuri, în teorie, uciderea unei viespi este o infracțiune pedepsită cu amenzi cuprinse între 5.000 și 65.000 de euro .

Potrivit portalului de internet „ Bußgeldkatalog ”, care colectează informații cu privire la toate activitățile care pot fi supuse amenzilor, suma reală depinde întotdeauna de fiecare caz în parte și, de asemenea, de specia de viespe în cauză (vespa, de exemplu, se bucură de o protecție specială). 

Potrivit portalului în cauză, „oricine omoară o viespe într-o fabrică de bere nu trebuie neapărat să se aștepte să plătească o amendă de 5.000 de euro”.

Chiar și în prezența unui cuib de viespi în casă nu este permis să-ți „faci dreptate singur”. Conform legii federale privind conservarea naturii, de fapt, este interzisă „compromiterea sau distrugerea habitatelor animalelor și plantelor sălbatice fără o motivație rezonabilă”. 

În Berlin, amenda pentru distrugerea unui cuib de viespi poate ajunge până la 50.000 de euro dacă este o specie protejată. În Brandenburg, cifra se ridică la 65.000 de euro. 

„Motivația rezonabilă”, în acest caz, poate fi un real pericol pentru oameni dată de prezența cuibului.

Dar nu toate cuiburile sunt la fel: conform „Informații privind protecția speciilor” a Senatului de la Berlin , speciile de viespi care construiesc cuiburi „atârnate” nu sunt agresive sau periculoase. 

Citește și: Vacanța în Grecia stricată de insecte. Românii se plâng că nu pot mânca din cauza lor

Ce alte legi la care nu te-ai fi gândit mai are Germania

Nu vă acoperiți fața la demonstrații. În Germania există o lege numită das Vermummungsverbot, care interzicere acoperirii feței la demonstrații. Scopul legii este de a se asigura că autoritățile pot identifica persoanele în cazul unui comportament criminal în timpul unui protest.

Insulta în timpul unei interacțiuni în traficul rutier este o infracțiune și se poate finaliza cu amenzi de până la 4.000 de euro. Pentru arătarea degetului mijlociu, judecătorii au aplicat amenzi între 600 și 4000 de euro. 

A numi pe cineva dumme Kuh (vacă proastă) poate costa 300 de euro, iar ”idiot” scos pe gură la momentul nepotrivit vă poate costa 1.500 de euro.

Asigurați-vă că aveți suficient combustibil când sunteți pe autostradă, în Germania.  Șoferii care opresc pe Autobahn din acest motiv mai puțin de 3 minute riscă o amendă de 35 euro și 70 euro pentru mai mult de 3 minute, plus un punct de penalizare.


Desigur, dacă mașina dvs. staționată pune în pericol alt participant latrafic și duce la un accident, amenzile pot fi mult mai mari, mai arată ziarulromanesc.de.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te