Amendă de 700 lei dacă nu respecți acest indicator. A fost recent introdus pe drumurile din Europa

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 19.05.2024 - 08:30
Un indicator rutier nou, introdus în Europa Foto: fakti.bg

Pe lângă indicatoarele existente în Codul Rutier, acum va trebui să acordați atenție unui diamant alb pe fond albastru. Îți poate aduce o amendă de 135 de euro dacă nu îl respecți.

SHARE

Sunt multe indicatoare rutiere în Europa. Însă acum, românii care merg în Franța trebuie să fie atenți pe drum pentru că un semn nou a fost introdus pe drumurile publice. 

Amenda este de 130 de euro dacă nu respecți semnificația lui. 

Un indicator rutier nou, introdus în Europa. Ce înseamnă un diamant alb pe fond albastru?

Potrivit postului de radio „France Bleu”, acest semn va apărea în curând pe autostrăzile din Franța. Până acum, acesta a fost observat deja în apropierea orașelor Lyon, Grenoble, Strasbourg, Rennes, Nantes și în zona Parisului. Se pare că și alte regiuni se vor alătura în curând.

Acesta ar avertiza despre e o bandă rezervată sportivilor în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, care va fi perpetuată ulterior pentru carpooling (ride-sharing), taxiuri și autobuze. Sunt planificate două tipuri de semnalizare, cu diferite grade de severitate.

Fie banda este dedicată în întregime acestei mobilități, fie este cu intermitență, caz în care indicatorul se va aprinde pentru a indica acest lucru, sau indica anumite ore.

Pentru a evita o amendă, veți avea nevoie de cel puțin două persoane într-un vehicul pentru a folosi această bandă. De asemenea, vor fi instalate radare de carpool pentru a monitoriza respectarea acestei reguli.

Citește și: Cum reușesc șoferii să scape de amendă chiar dacă circulă cu viteză? Poliția nu are ce să le facă

Aceste semne fac parte din Convenția cetățenilor privind clima, care își propune să limiteze poluarea cauzată de mașini . De la începutul anului, este disponibilă și o subvenție pentru car-sharing de 100 de euro, scrie sortiraparis.ro.

Semnul se găsește de obicei pe drumurile principale - și poate funcționa numai în anumite momente ale zilei, cum ar fi orele de vârf.
Mișcarea vizează reducerea emisiilor prin a avea mai mulți oameni într-o singură mașină, reducând astfel numărul de mașini pe drum.

Scopul semnului este de a motiva oamenii să folosească mai multe mașini electrice sau transport în comun pentru a reduce poluarea mediului sau să-și împartă mașinile și să nu le folosească singuri. Acest semn a existat până acum doar în Franța. Nu toți europenii îi înțeleg sensul. Iar șoferii care au părăsit banda specială fără motivele enumerate mai sus devin sponsori ai vistieriei franceze.

Citește și: Ce amendă iei dacă mergi cu 10 km/h mai încet decât limita permisă. Mulți șoferi nici nu știu de ea

Practica folosirii unui astfel de semn rutier pe drumurile cu mai multe benzi s-a dovedit a fi de succes. Acum, guvernele multor țări au început să studieze această experiență și, probabil, în curând toate direcțiile către locurile aglomerate vor fi echipate cu noul semn cu un diamant alb într-un dreptunghi sau cerc albastru, scrie  fakti.bg.

 În Statele Unite și Canada, de asemenea, putem găsi semne rutiere pentru vehicule ecologice și carpooling. În Germania, unele municipalități permit mașinilor electrice să circule pe benzile de autobuz, scrie ziarulromanesc.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te