Ambasadorul SUA în România: Există o relație avantajoasă între Statele Unite, România, UE și NATO

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 03.12.2020 - 23:55
Ambasadorul Statelor Unite în România, Adrian Zuckerman/FOTO: Getty

Într-un interviu acordat portalului universul.net, ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a vorbit despre existența unei relații simbiotice între Statele Unite, România, UE și NATO.

SHARE

Dan Turturică: Domnule Ambasador, acum mulți ani, când ați părăsit România împreună cu familia, perspectiva Parteneriatului Strategic Româno-American părea complet imposibilă; azi este o realitate. Dar putem uita repede cât de greu am ajuns în acest punct. Mai ales, noua generație pare tentată să ia acest parteneriat ca pe un dat. Din acest motiv, aș dori să reamintim ce reprezintă acest parteneriat pentru S.U.A. și pentru România?

Ambasadorul Adrian Zuckerman:  Dan, întâi de toate, îmi pare foarte bine să te văd azi. Din moment ce ai menționat copilăria mea, ca să răspund, dă-mi voie să mă leg de trecut. După cum știi, m-am născut în București acum ani buni. Familia mea și cu mine am fugit de comunism pe când aveam nouă ani. Au fost vremuri îngrozitoare și am fost extrem de norocos să mă reîntorc aici acum un an, ca ambasador numit de Președintele Trump. 

 Între timp, povestea ar trebui să înceapă după cel de-al Doilea Război Mondial, când regimul comunist a distrus complet această țară. În 1989, Revoluția a avut loc, multe alte țări au prosperat și, mai evident, țările fostului bloc comunist. Din păcate, Revoluția din România nu a fost completă, au mai rămas lucruri de înfăptuit. Dar au existat progrese extraordinare și ele continuă în fiecare zi.

Cred că România este o țară mai bună astăzi, cred că progresele realizate în acest an au fost deosebite din punct de vedere al dezvoltării economice, al cooperării militare în domeniul apărării, în domeniul social, al aplicării principiului statului de drept. Cred că meritele pentru aceste progrese enorme trebuie acordate actualului guvern. Aș spune că în acest an s-au realizat mai multe progrese decât s-au realizat de la Revoluție. Le putem discuta mai detaliat dacă dorești…

Există o vorbă care spune: “Nicio masă nu e gratis”, așa că oamenii se întreabă: „Ce câștigă S.U.A. din acest parteneriat? De ce se interesează S.U.A. de România, de acest parteneriat, și cum anume beneficiază România de pe urma lui?”

A.Z: Eu cred că astăzi există o relație simbiotică incredibilă între Statele Unite, România, Uniunea Europeană și NATO. România este un jucător cheie pe flancul estic al Europei și, împreună cu Polonia, reprezintă doi aliați esențiali pentru securitatea europeană. România este o oază de libertate și prezintă un mare potențial de prosperitate economică. Comerțul său cu Statele Unite se intensifică, România oferă o bază pentru dezvoltarea economică a Europei. Cel mai bun aliat pe care S.U.A. îl pot avea este un partener cu o economie și cu o apărare puternice. Cred că acum vedem ambele atribute la România și lucrurile continuă să progreseze, scrie universul.net.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te