Ambasadorul Siriei, „poprit” la domiciliu la Damasc. România, fără „negociatorul” cu regimul sirian

DE Adina Mutăr | Actualizat: 05.09.2019 - 01:28

Surse din comunitatea siriană de opoziție din România afirmă că ambasadorul sirian la București, Walid Othman, împărtășește soarta ginerului său, Rami Makhlouf - vărul lui Bashar al Assad - fiind arestat la domiciliu din ordinul liderului de la Damasc.

SHARE

Walid Othman s-a dus la Damasc pentru o conferință privind reconstrucția Siriei. Cu un an în urmă, 120 de companii din România au fost anunțate la Conferința pentru  Reconstrucția Siriei organizată de Ambasada siriană la București.

Anul acesta, la Damasc International show, tot pentru reconstrucția Siriei, se aștepta participarea a 250 de companii din România. Însă, doar ambasadorul Siriei la București, Walid Othman, și vreo șase oameni de afaceri sirieni, care încă sunt de partea regimului, au participat la eveniment în capitala Siriei.

Numai că toată delegația a fost oprită de către regimul Assad să se întoarcă la București. După câteva zile, oamenilor de afaceri li s-a permis plecarea, dar fără ambasador, spun surse din comunitatea siriană din România.

Walid Othman s-a trezit prins între ciocan și nicovală la Damasc, fiind socrul lui Rami Makhlouf, vărul lui Assad și până de curând „afaceristul” clanului, poate cel mai bogat membru, acum poprit la domiciliu, la Damasc.

Rami contola 60% din economia Siriei, de fapt a clanului conducător, iar afacerile sale acaparaseră domeniile petrol și gaze, transporturi, telefonie mobilă (Syriatel), trafic cu antichități, chiar și prostituie, iar mai nou, Rami se bagase puternic și în domeniul ajutoarelor umanitare, o afacere extrem de profitabilă, de miliarde de dolari, din moment ce ONU trata cu regimul de la Damasc trimiterea de ajutoare pentru populație, ajutoare care erau „gestionate” de Makhlouf și alți membri ai clanului.

The Guardian scria că organizația Al-Bustan Association (ABA), a lui Rami Makhlouf, hrănea milițiile șiite controlate de Iran, care luptau de partea regimului, și le platea și salariile.

Între timp, regimul de la Damasc întocmea liste peste liste cu sirienii din diaspora care organizau trimiterea de ajutoare în Siria, acuzându-i de „sprijinire a terorismului”.

O astfel de listă a întocmit și Ambasada Siriei la București, trecându-i pe cei mai bogați oameni de afaceri sirieni din opoziție și insistând la organele abilitate din România ca aceștia să fie monitorizați ca teroriști și să fie opriți de a mai trimite ajutoare în Siria.

Acum, ca și ginerele său, tot de o arestare la domiciliu, la Damasc, se „bucură” și Walid Othman, spun sursele citate, pentru că prin acesta Rami derula multe afaceri în România și Europa, după cum reiese din documentele Panama Papers.

În 2012, autoritățile române, suedeze și britanice i-au înghețat conturile lui Rami Makhlouf, dar acesta a continuat să facă afaceri prin Walid Othman și oamenii săi de încredere în domeniul imobiliar, cherestea, bănci, comerț, în România și Polonia.

Conform Sham Network, „supărarea” lui Bashar pe atotputernicul său văr a trecut mai întâi pe la Moscova, care i-a cerut liderului de la Damasc  „taxa de protecție”, de trei miliarde de dolari. Bashar l-a pus pe Rami să plătească, dar acesta nu a vrut, astfel că el, tatăl său, frații, asociații, peste 20, și alte rude, inclusiv, se pare, ambasadorul Siriei la București, Walid Othman, au ajuns în arest la domiciliu.

Surse din serviciile de informații occidentale afirmă că, de fapt, lui Rami i s-a cerut să nu mai plătească, prin ABA, milițiile șiite conntrolate de Iran, o înțelegere dintre Moscova și Damasc, la cererea Israelului, de a elimina toate legăturile cu Iranul din Siria. Rami a refuzat, pentru că vedea în milițiile șiite plătite de el o „armată proprie”.

Guvernele care s-au succedat în România în ultimii opt ani, de când durează revoluția siriană transformată în război, l-au păstrat pe acest ambasador al Siriei la București - doar România și Cehia au păstrat ambasadorii, restul țărilor europene expulzându-i din cauza genocidului practicat pe propriul popor de regimul de la Damasc.

Acum, se pare că Bucureștiul a rămas fără un puternic „instrument” de negociere cu regimul de la Damasc, dar nu se știe pentru câtă vreme.

Poate Walid Othman va veni înapoi la post, pentru că altuia nou îi va fi greu să preia toate tranzacțiile financiare derulate de familia ambasadorului în favoarea clanului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te