Ambasada Rusiei la București consideră anexarea Basarabiei, în 1940, justificată

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 28.06.2019 - 11:52
Foto: Facebook - Ambasada Rusiei la București
Foto: Facebook - Ambasada Rusiei la București

Ambasada Rusiei la București a postat, vineri, pe pagina oficială de Facebook, un mesaj prin care justifică anexarea Basarabiei, acuzând autoritățile române de tratamente violente împotriva basarabenilor, în perioada interbelică.

SHARE

„În urmă cu 79 de ani, Guvernul URSS, care nu a recunoscut niciodată aderarea Basarabiei la Regatul România, a trimis Guvernului român o notă, oferind «în scopul de a restabili dreptatea, să se procedeze împreună cu România pentru soluționarea imediată a problemei revenirii Basarabiei la Uniunea Sovietică». (...)

Este relevant de menționat că cererea sovietică pentru revenirea Basarabiei se bazează în totalitate pe normele de drept internațional din acea epocă, iar Protocolul de la Paris (de la 28.10.1920) cel notoriu, prin care foștii aliați ai Rusiei în cadrul «Antantei», fără acordul ei, au recunoscut «suveranitatea România asupra teritoriului Basarabiei», niciodată nu a intrat în vigoare datorită refuzului Japoniei de a-l ratifica”, reiese din textul postat de ambasadă.

Potrivit ambasadei Rusiei, când basarabenii veniți în România au decis să se întoarcă acasă, aceștia au fost opriți de autoritățile române, care au lansat atacuri violente și chiar i-ar fi ucis pe mulți.

„Din toate colțurile României, în direcția Prutului s-au îndreptat puhoaie de oameni care se grăbeau spre casă, în pofida obstacolelor impuse de autoritățile locale.Unul dintre cele mai tragice episoade a avut loc la Galați, la 30 iunie 1940, unde în piața din fața gării s-au adunat peste 2 mii de oameni, plecați din Basarabia, care așteptau sa plece înapoi acasă.

Piața a fost înconjurată de jandarmi și soldați. Oamenii au fost ținuți în plină arșiță, lipsiți de apă și alimente, ce transforma așteptarea într-o tortură. Și apoi, când ei au încercat să scape, s-a deschis focul asupra celor neînarmați: aproximativ 600 de persoane au fost ucise, numărul celor răniți a fost de două ori mai mare."

Minciuna din postare

Sorin Ioniță, din partea Expert Forum, afirmă că postarea este eronată și conține o imagine mincinoasă. 

„Azi 28 iunie ambasada Rusiei ne propune să sărbătorim împreună cedarea Basarabiei în ’40 şi realipirea ei firească la URSS, în entuziasmul populaţiei locale. Doar că prima poză e un fake evident, e din altă parte, clădirile alea nu există în Chişinău”, scrie Sorin Ioniță.

Acesta a menționat că după ce a semnalat acest lucru, fotografia a fost modificată.

Care e realitatea istorică

Basarabia s-a unit cu România la 27 martie 1918. Societatea Națiunilor a recunoscut unirea, iar Franța și Anglia au garantat la 12 aprilie 1939 frontierele regatului României.

În schimb, Uniunea sovietică a recunoscut oficial toate pierderile teritoriale ale Imperiului Țarist între 1917 și 1921, cu excepția Basarabiei, deoarece aceasta era singura regiune pe care guvernul bolșevic nu o cedase de bunăvoie. Hotărârea Sfatului Țării din 27 martie 1918 era socotită de autoritățile sovietice ca fiind o înscenare imperialistă.  

Ca urmare a protocolului adițional secret, compromis între expansionismul nazist și cel stalinist, al pactului Hitler-Stalin din 1939 și a prăbușirii Aliaților apuseni în iunie 1939, un ultimatum este transmis României de către Uniunea Sovietică la data de 28 iunie 1940, României i se dau doar 48 de ore pentru a evacua Basarabia și nordul Bucovinei, în caz contrar URSS va declara război.

România cedează și după 40 de ore, trupele sovietice și ale NKVD-ului intră în teritoriile cerute și suplimentar în Ținutul Herței care nu era menționat în ultimatum. În timpul retragerii pripite și haotice a administrației și armatei române din aceste teritorii, populația civilă a fost supusă la jafuri, torturi și asasinate din partea comandourilor comuniste și a trupelor NKVD.

Alte acțiuni împotriva reprezentanților oficiali ai Statului Român în retragere au fost comise de unități militare sovietice și de comuniștii locali. Locuitorii ținutului, născuți în limitele sale, devin cetățeni sovietici; cei născuți în restul României sunt expulzați, dat numai cu hainele de pe ei, iar refugiații de orice origini, care fugiseră din URSS și trăiau în Basarabia sub ocrotirea comitetului Nansen, sunt deportați în Siberia, precum și localnicii care fuseseră slujbași ai statului român.  

O lună după ce Basarabia a fost anexată în 1940 de sovietici, guvernul sovietic a dezmembrat-o în trei părți. Partea centrală a fost denumită Republica Sovietică Socialistă Moldovenească și era formată din 30.000 km² basarabeni, plus 4.100 km² de teritoriu de pe malul stâng al Nistrului. 

Sudul Basarabiei (de la Marea Neagră) și partea de nord a acesteia, împreună cu nordul Bucovinei și Ținutul Herța, teritorii ce însumau 14.400 km², precum și restul de 4.000 km² din fosta republică autonomă înființată peste Nistru în 1924, au fost atribuite Ucrainei. (sursa: Wikipedia)

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te