Amânarea ratelor la bănci şi certificatele de urgenţă pentru firme, prelungite până la 15 iunie

DE Octavia Constantinescu | 14.05.2020 - 18:44

Printre noile măsuri pentru mediul economic anunțate de Guvern, odată cu trecerea de la starea de urgenţă la starea de alertă, se află și posibilitatea de socilitare a amânării ratelor la bănci pentru persoanele fizice şi juridice prelungită până la 15 iunie.

SHARE

De aceeași prelungire beneficiază şi termenul final pentru eliberarea certificatelor pentru situaţii de urgenţă pentru firme.


Până la 15 iunie, instituţiile de credit vor evalua aceste cereri. Pe perioada stării de alertă se interzice deconectarea cetăţenilor de la serviciilor de gaz, apă, electricitate.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a adăugăat că, în ceea ce priveşte certificatele de situaţii de urgenţă pentru firme, se va lua în calcul ca referinţă şi luna mai.

„Avem lunile martie, aprilie, mai. Perioada de eliberare a acestor certificate a fost corelată cu perioada în care se pot eşalona ratele la credit, adică 15 iunie - termenul final pentru eliberarea certificatelor pentru situaţii de urgenţă", a declarat Virgil Popescu.

Firmele românești vor putea solicita online eliberarea certificatelor de situație de urgență (CSU) pentru a putea obține apoi ajutoarele de la stat, destinate societăților afectate de situația economică generată de criza coronavirus COVID-19 în România.

Băncile pot accpeta amânarea plăţii ratelor pentru clienții afectați de criza provocată de răspândirea COVID-19.

Suspendarea ratelor poate fi cerută o singură dată, și este cuprinsă între o lună si 9 luni, fără a putea depăși data de 31 decembrie 2020.

Perioada de rambursare a ratelor de dobândă eșalonate cu termene de plată suspendate este de 60 de luni, calculată începând cu prima zi calendaristică următoare perioadei de suspendare a obligațiilor de plată.

Pentru a beneficia de amânarea ratelor, solicitanții să fie în situația în care banca nu le-a declarat scadența anticipată până la data de 30 martie 2020, inclusiv și să nu fi înregistrat rate scadente restante, la data de 16 martie 2020, inclusiv.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteți modifica setările de Cookie