Alexandru Călinescu. Minciuna ca politică de partid şi de stat

DE Newsweek România | 09.10.2018 - 11:18
Foto Ziarul de Iași

Nu la recentele dezbateri din Parlamentul European am aflat că Partidul Social Democrat a dus arta minciunii pe cele mai înalte culmi, dar nu e mai puţin evident că audierile de miercuri au servit drept revelator.

SHARE

Prestaţie Vioricăi Dăncilă, pregătită, în ultima vreme, prin salve repetate de minciuni, aşa cum, într-o bătălie, artileria şi aviaţia pregătesc terenul pentru ofensiva decisivă. Ni s-a spus, spre exemplu, că protestatarii din 10 august au fost „drogaţi” şi că, în vederea acţiunilor lor subversive, contestatarii efectuează stagii de antrenamente în munţi. Ni s-a repetat până la saţietate (din februarie 2017 încoace) că schimbările în legile justiţiei sunt făcute pentru a le pune de acord cu legislaţia europeană şi în respectul nesmintit al directivelor Comisiei de la Veneţia. 

Cine credeţi că a revocat-o pe Codruţa Kovesi ? Ministrul Toader ? A fost cumva la mijloc o decizie (dubioasă) a Curţii Constituţionale ? Nici vorbă: a destituit-o preşedintele Iohannis. De ce se înverşunează partenerii occidentali să vorbească despre problemele statului de drept în România? Aici sunt (cel puţin) două şcoli de gândire: una susţine că suntem astfel pedepsiţi că organizăm un referendum în favoarea familiei tradiţionale, cealaltă arată cu degetul în special către Olanda, ţară care nu numai că trăieşte în desfrâu, dar mai vrea şi să ne ia cu japca portul Constanţa (teză susţinută, cu acea suficienţă proprie prostiei autentice, de deputatul-mitralieră Rădulescu).

Minciuna se poate manifesta pe trei paliere: avem aşadar minciuna individuală, minciuna de partid şi minciuna de stat (iar când partidul se doreşte, precum PSD-ul, partid-stat, minciuna devine politică oficială de stat). Minciuna individuală trebuie să arate devotamentul faţă de cauza partidului: militanţii repetă minciunile de partid dar îşi permit uneori şi anumite manifestări personale. Liderii, desigur, au o mult mai mare libertate în acest sens. Liviu Dragnea, de pildă, are dreptul să spună că e fost pe punctul de a fi suprimat de patru asasini nemiloşi. 

Femeie cu simţire şi cu imaginaţie, Olguţa Vasilescu a vorbit în cazul ei de doisprezece criminali gata să treacă la fapte. Tot Dragnea este cel care a dezvăluit opiniei publice că tenebroşii conspiratori fac antrenamente în munţi. Minciuna individuală are un rol decisiv în ce priveşte creionarea imaginii publice: de câte ori a avut ocazia, Dragnea a declarat că e sărac şi că nu are niciun fel de bunuri materiale. 

Preşedintele social-democrat alege întotdeauna momentul oportun când trebuie să se pună în slujba unei cauze nobile – vezi afirmaţia sa, în prag de referendum, că există ţări în care s-a legalizat căsătoria între un om şi un animal.

Citește comentariul integral al lui Alexandru Călinescu pe platforma de dezbateri Marginalia

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te