Alexander Adamescu, la un pas de extrădare în România. Este anchetat într-un dosar DNA

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 20.10.2020 - 16:07
Alexander Adamescu. Foto România liberă

Înalta Curte a respins apelul lui Alexander Adamescu pe baza declarațiilor procurilor DNA și asigurărilor date de către România că oferă tratament corespunzător în închisorile românești, scrie România liberă.

SHARE

Înalta Curte a Angliei a respins apelul declarat de Alexander Adamescu împotriva deciziei de extrădare în România a curții inferioare Westminster Magistrates Court.

Cererea de extrădare a fost admisă în primă instanță în aprilie 2018.

Fiul mogulului Dan Adamescu mai are o cale de atac a acestei sentințe.

În aprilie 2018, Westminster Magistrates’ Court a decis predarea lui Alexander Adamescu în România. Omul de afaceri este vizat de un mandat internațional de arestare emis de instanțele din România la cererea DNA.

Alexander Adamescu este acuzat că, împreună cu tatăl său, Dan Adamescu (între timp, condamnat şi decedat), ar fi mituit judecători de la Tribunalul Bucureşti ca să favorizeze companiile familiei în cadrul unor proceduri de insolvenţă. Pe 26 mai 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu, în dosarul în care este acuzat de dare de mită.

Adamescu jr. a fost arestat la Londra, la începutul lui 2018, după ce ar fi pus pe masa instanţei britanice un raport fals al Administraţiei penitenciarelor despre condiţiile grele din închisorile româneşti. Spre sfârșitul anului 2018, Adamescu a fost eliberat şi acum aşteaptă finalizarea procedurii de predare în România.

Între timp, CEDO a respins în unanimitate ca inadmisibilă plângerea lui Adamescu jr. împotriva mandatului de arestare în lipsă emis pentru dare de mită la cererea DNA.

 
Adamescu a prezentat în fața instanței britanice un raport pe care l-a atribuit ANP și în care erau descrise condițiile groaznice din închisorile românești. ANP a verificat documentul și a transmis instanței britanice că este fals.

În februarie 2019, The Observer și The Guardian scriau că un fost director MI6 a fost angajat de omul de afaceri Alexander Adamescu pentru a colecta informații sensibile din Guvernul României, folosind ofițeri în rezervă. De altfel, Adamescu a fost arestat inițial la Londra în 2016 chiar în timpul unei conferințe de presă în care acuza abuzurile Justiției din România.

Și omul de afaceri Puiu Popoviciu are termen în apel în octombrie 2020 în procedura de la Londra de predare în România, după ce anul trecut în iulie un tribunal britanic a decis trimiterea lui în România.

Popoviciu este vizat și el de un mandat internațional de arestare după ce în vara lui 2017 a fost condamnat definitiv la 7 ani de etenție efectivă în dosarul Băneasa. În acest caz, luna trecută, Înalta Curte a anulat decizia de confiscare de la omul de afaceri Puiu Popoviciu a celor 224 de hectare de teren din Băneasa și a trimis cazul spre rejudecare la Curtea de Apel București.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te