Alertă în România! Seceta pedologică afectează părți importante din țară. Ce spun specialiștii

DE Alin Crișan | 21.10.2023 - 10:32
Alertă în România! Seceta pedologică afectează părți importante din țară. Ce spun specialiștii - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter

Seceta pedologică se menţine în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia şi Oltenia, dar şi în anumite zone ale Transilvaniei, Banatului şi Crişanei, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

SHARE

Seceta pedologică se menţine în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia şi Oltenia, dar şi în anumite zone ale Transilvaniei, Banatului şi Crişanei, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 21 - 27 octombrie 2023.

Alertă în România! Seceta pedologică afectează părți importante din țară. Ce spun specialiștii

"Rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfăcătoare şi apropiate de optim, în Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, Crişanei şi a Banatului, local nordul, nord-vestul, vestul, estul şi centrul Moldovei, izolat nord-vestul Munteniei şi nordul Olteniei. Conţinutul de umiditate din sol se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia şi Oltenia, estul, local centrul şi sudul Transilvaniei, izolat nord-estul Banatului şi vestul Crişanei", precizează specialiştii ANM.

Citește și: Caniculă în București, în prima lună de toamnă. Temperaturi de 34 de grade și disconfort termic

În acest context, procesele de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă vor evolua pe ansamblu normal în majoritatea zonelor de cultură, acestea fiind uşor intensificate în jumătatea vestică a teritoriului, datorită regimului termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod obişnuit.

Totodată, starea de vegetaţie a plantelor va fi pe ansamblu bună şi medie pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe suprafeţele cu deficite moderate de apă în sol din sudul, estul şi sud-estul ţării.

În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedoclimatice, orzul şi grâul de toamnă îşi vor continua fazele de germinare-răsărire (20-100%) în aproape toată ţara, precum şi începutul creşterii primelor frunze (1-3 frunze).

Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge germinarea şi răsărirea (30-100%), mai avansate fiind culturile semănate în epoca optimă din sudul şi vestul ţării, unde se va continua înfrunzirea (2-4 frunze). În toate bazinele specializate, la sfecla de zahăr se vor finaliza maturitatea tehnologică şi recoltarea. Pomii fructiferi şi viţa-de-vie îşi vor continua în bune condiţii maturarea lemnului/coardelor, precum şi colorarea/căderea fiziologică a frunzelor, în majoritatea plantaţiilor. Totodată, va fi posibilă definitivarea lucrărilor de recoltare la varietăţile târzii.

Specialiştii ANM precizează că lucrările agricole de toamnă (recoltare, transport, depozitare, arături, finalizarea semănatului la grâul de toamnă, etc.) se vor putea desfăşura în condiţii bune.

Din punct de vedere termic, ANM transmite că în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 11 şi 27 de grade Celsius, mai ridicată cu 1 - 15 grade în raport cu mediile climatologice, în toate regiunile.

Citește și: România, împărțită în două de vreme. La București e vreme de vară. Unde sunt schimbări

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 17 şi 34 de grade pe întreg teritoriul agricol, iar cea minimă va fi cuprinsă între 4 şi 19 grade Celsius la nivelul întregii ţări, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 12 şi 25 grade Celsius în majoritatea regiunilor, limite optime desfăşurării fazelor incipiente de vegetaţie (germinare, răsărire, apariţia primelor frunze) la speciile de toamnă semănate în epoca optimă.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale, însoţite de intensificări ale vântului, în aproape toată ţara.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te