Autorităţile din Iaşi au intrat în alarmă din cauza cutremurului din Turcia. Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi trag un semnal de alarmă şi spun că sunt multe imobile în judeţul Iaşi care ar putea produce victime în cazul unui seism major.
Culmea este că în cazul unui cutremur mare produs noaptea ar putea muri ieşeni care locuiesc în blocuri cu bulină roşie, peste 9.500 de persoane. Însă, dacă seismul ar fi ziua, în pericol de prăbuşire sunt 169 de şcoli şi grădiniţe care pot fi avariate sau distruse şi în care învaţă peste 24.000 de copii.
Tot ziua, în cazul unii sesim puternic, clădirea primăriei Iaşi unde lucrează aproximativ 600 de angajaţiar putea cădea, imobilul aflându-se în cateogria 1 de risc seismic. Alte informaţii în caz de cutremur urmăriţi în rândurile de mai jos.
Alte 69 blocuri în judeţul Iaşi sunt cu risc seismic II, şi în care locuiesc 9.849 de persoane. Unul dintre imobile este un bloc din municipiul Paşcani. Alte 67 de blocuri se află în clasa III de risc seismic, iar în acestea locuiesc 8.022 persoane. Dintre acestea, un bloc se află în oraşul Hârlău.
ISU: Mai rău ar fi ziua, din cauza şcolilor
Autorităţile au estimat că în judeţul Iaşi există 293.333 de apartamente şi locuinţe. Curios este faptul că, deşi în blocurile cu bulină roşie trăiesc aproape 10.000 de ieşeni, autorităţile au estimate că vor muri doar 623 de persoane, alţi 1.466 ar fi răniţi, şi 32.925 ar rămâne fără case sau apartamente.
O altă tragedie ar fi în cazul în care cutremurul s-ar produce pe timpul zilei, când copiii sunt la şcoală. Autorităţile spun că 169 de şcoli şi grădiniţe pot fi distruse sau avariate în caz de cutremur, iar în acestea învaţă 24.165 de elevi.
Dintre cele 169 de şcoli, 146 sunt în comune iar 11 în municipiul Iaşi. Printre instituţiile care ar putea fi afectate de un cutremur diurn se află şi Primăria Iaşi, care a fost pusă printre instituţiile cu grad I de vulnerabilitate. În instituţie lucrează 600 de persoane, la fel şi în clădirea alăturată, Direcţia Finanţelor Publice Locale, care se află în categoria II. Şi aici lucrează 250 de persoane.
O altă instituţie puternic afectată de un cutremur major diurn ar fi Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială, construită prin anul 1905. Aici lucrează zeci de funcţionari însă nu mulţi cunosc faptul că imobilul are întocmită expertiza şi are clasa de risc seismic I.
Citește mai multe pe ziaruldeiași.ro.