Agenţia de Transplant contrazice rapoarte ale ministerului Sănătății pe problema alocării de organe

DE Adelina Sahlean | 02.10.2019 - 15:49
Radu Zamfir, directorul ANT

Agenția Națională de Transplant susține că afirmațiile potrivit cărora alocarea de organe nu s-ar face după criterii clare "nu au nicio acoperire". Informațiile privind lipsa de criterii clare apar, însă, chiar în raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății.

SHARE

Reprezentanții Agenției Naționale de Transplant susțin, de asemenea, că mediatizarea "excesivă" a unei situaţii, "afirmaţiile denigratoare şi calomnioase" la adresa activităţii de transplant şi a Agenţiei Naţionale de Transplant sunt de natură să inducă "panică" în rândul pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare.

Agenția Națională de Transplant susține, într-un comunicat de presă remis miercuri, că Registrul Naţional de Transplant (RNT) este funcţional şi are o evidenţă "strictă": "Afirmaţiile că la ANT alocarea de organe nu se face după criterii clare nu are nicio acoperire. Registrul Naţional de Transplant (RNT) este funcţional, are o evidenţă strictă asupra tuturor pacienţilor aflaţi pe lista de aşteptare prin atribuirea codului CUIANT. De asemenea, există o evidenţă strictă a tuturor donatorilor aflaţi în moarte cerebrală declaraţi pe teritoriul României, precum şi a donatorilor vii", se arată în comunicatul ANT, citat de Agerpres.

Potrivit reprezentanților Agenției Naționale de Transplant, în ceea ce priveşte alegerea pacienţilor receptori, care vor primi un organ transplantabil, decizia aparţine "în exclusivitate" echipei multidisciplinare de transplant, singura responsabilă de reuşita/nereuşita intervenţiei şi "în niciun caz nu poate fi decizia ANT".

La nivelul fiecărui centru de transplant există proceduri care au fost transmise la ANT şi către Ministerul Sănătăţii, mai precizează reprezentanții Agenției. Potrivit acestora, "o serie de neconcordanţe" privind desfăşurarea activităţii administrative a ANT "sunt asumate şi au cauze complexe şi variate, toate acestea fiind corectabile şi în curs de rezolvare".

Agenția Națională de Transplant consideră, de asemenea, că mediatizarea "excesivă" a unei situaţii, "afirmaţiile denigratoare şi calomnioase" la adresa activităţii de transplant şi a Agenţiei Naţionale de Transplant sunt de natură să inducă "panică" în rândul pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare.

În România "nu a existat și nu există un sistem integrat de identificare a donatorului și a primitorului care să poată identifica fiecare donare și fiecare dintre organele și primitorii asociate acesteia, respectiv trasabilitatea în toate etapele lanțului de la donare la transplant sau distrugere" - este una dintre concluziile raportului Corpului de Control al Ministerului Sănătății la Agenția Națională de Transplant, document obținut de HotNews.ro. Concluziile documentului oficial al Ministerului Sănătății confirmă haosul și neregulile grave despre care s-a vorbit în ultimii ani în ceea ce privește domeniul transplantului, marcat de scandaluri răsunătoare.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te