Afacerile dubioase și scandalurile primarului Daniel Băluță care vrea să fie prim-vicepreședinte PSD

DE Mona Lazăr | Actualizat: 26.07.2024 - 14:31
Afacerile dubioase și scandalurile primarului Daniel Băluță care vrea să fie prim-vicepreședinte PSD Inquam Photos / George Călin
Afacerile dubioase și scandalurile primarului Daniel Băluță care vrea să fie prim-vicepreședinte PSD Inquam Photos / George Călin

Numele primarului Sectorului 4, Daniel Băluță a fost vehiculat în mai multe afaceri dubioase de-a lungul timpului. Cu toate acestea, edilul vizează o funcție importantă: prim-vicepreședinte al PSD.

SHARE

Numele primarului Sectorului 4, Daniel Băluță a fost vehiculat în mai multe afaceri dubioase de-a lungul timpului. Cu toate acestea, edilul vizează o funcție importantă: prim-vicepreședinte al PSD.

Conducerea PSD Sector 4 va fi preluată de Andrei Trocan, fost viceprimar şi actual city-manager al Sectorului 4, de la edilul Daniel Băluţă, care cu gândul la posturi mai înalte, s-a retras din această funcţie şi a primit votul de susţinere al organizaţiei PSD Sector 4 pentru cea de prim-vicepreşedinte al PSD şi vicepreşedinte PSD, regiunea Bucureşti-Ilfov.

Afacerile dubioase și scandalurile primarului Daniel Băluță care vrea să fie prim-vicepreședinte PSD

Dincolo de realizarile prezentate cu mult tam-tam, în timp, numele lui Daniel Băluță a fost vehiculat  în mai multe afaceri controversate. 

Citește și: Băluță, agentul verde de marketing al blocurilor „Sportivilor“. Miza: 250 de milioane de euro

Cu câțiva ani în urmă, primarul Daniel Băluță a privit senin la încălcarea legii în cazul construirii a mii de apartamente pe terenurile fostelor sere din Berceni: Primăria Sectorului 4 a emis ilegal cel puțin trei Planuri Urbanistice de Detaliu pentru construcția unor blocuri pe terenurile firmei Berser SA, patronată de Horia Culcescu, finul lui Gigi Becali.

PUD-uri „albite“  și spații verzi pe banii primăriei

Mai exact, Primăria Sectorului 4, pe când era condusă de Cristian Popescu Piedone, a emis ilegal cel puțin trei Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD) pentru construcția unor blocuri pe terenurile  companiei Berser SA, patronată de Horia Culcescu, finul lui Gigi Becali.

PUD-urile ilegale au fost „albite“ printr-un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) în mandatul primarului Daniel Băluță.

Fostele sere din Berceni au fost privatizate de statul român și achiziționate de Horia Culcescu, care a vândut o parte din teren mai multor dezvoltatori imobiliari pentru ansamblul de locuințe „Metalurgiei Park“.

Interlopi din Clanul Sportivilor, favorizați

Printre dezvoltatorii imobiliari îi regăsim pe Robert Nica și Stelian Vintilă, doi dintre liderii clanului „Sportivilor“, organizație care controlează lumea interlopă din sudul Bucureștiului. De precizat, foști și actuali membri ai clanului „Sportivilor“ au făcut campanie electorală pentru Partidul Social Democrat.

Citește și EXCLUSIV Cum au cumpărat „Sportivii“ terenurile pe care au construit blocuri cu PUD-uri ilegale

Când au construit ansamblul de locuințe legea îl obliga pe Robert Nica să împânzească spațiile dintre blocuri cu verdeață, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Asta în timp ce o recomandare a Uniunii Europene prevede ca suprafața spațiului verde aferentă fiecărui locuitor să fie de minimum 26 de metri pătrați, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă 50 de metri pătrați. Dar, foarte convenabil, pe contul de Facebook al proiectului imobiliar s-au promovat la vremea respectivă spațiile verzi amenajate din banii Primăriei Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță.

Afacerea pasajului suprateran

Apoi, Daniel Băluță s-a judecat cu edilul pro-PSD, Robert Negoiță, pe care îl acuza că i-a furat ideile. Mai exact, primăria condusă de Băluță a dat în judecată primăria condusă de Negoiță pe care a acuzat-o că i-a furat niște schițe de pasaj rutier. Culmea este că Băluță a și câștigat. Mai exact Tribunalul București i-a cerut lui Robert Negoiță să nu mai folosească, la construirea unui pasaj suprateran, schițele pe care Băluță le-a folosit la pasajul „Europa Unită” de pe Bulevardul Metalurgiei.

„Cu alte cuvinte, Sectorul 3 a copiat fără scrupule proiectul sectorului nostru! Mai exact, a desconsiderat munca de 2 ani a unei echipe de specialiști (ingineri, designeri și arhitecți), originali, creativi și dedicați muncii lor. Vă asigur însă, că am întreprins și că voi întreprinde toate demersurile legale, menite să protejeze proprietatea comunității Sectorului 4. În tot acest timp, nu voi înceta nici măcar o secundă să duc la bun sfârșit acest proiect extrem de important și de util comunității noastre, așa cum v-am promis!”, declara la vremea respectivă Băluță.

Războiul cu ziariștii și atenționarea Departamentului de stat al SUA

În plus, Daniel Băluță a fost implicat și în alte scandaluri. Printre altele, a chemat jurnaliștii Newsweek, dar nu numai, la DIICOT după ce aceștia au dezvăluit afacerile controversate pe care le face. Cazul a început pe 30 martie 2021, când Daniel Băluță s-a prezentat în fața procurorilor DIICOT și, în cele două calități oficiale, primar și șef de filială de partid politic, a susținut că mai mulți jurnaliști s-au coordonat împotriva sa în calitate de „grup infracțional organizat”.

În mod evident, DIICOT a clasat plângerea, iar Băluță a făcut recurs, dar acesta a fost respins definitiv de Tribunalul București. Mai mult, în Raportul pe anul 2021 al Departamentului de stat al SUA se menționează modul în care primarul sectorului 4 din București, Daniel Băluță, a hărțuit jurnaliștii Newsweek România.

„Violență și hărțuire: Unii reporteri din întreaga țară au continuat să să fie hărțuiți, dați în judecată sau amenințați de autoritățile pe care le-au investigat sau de împuterniciții lor.

Oficialii de stat au întocmit dosare civile și penale fără temei împotriva unor jurnaliști de investigație, împiedicând funcționarea unor instituții de presă. În perioada 20-21 mai, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism i-a interogat pe jurnaliștii și editorii de la publicațiile Libertatea și Newsweek România după ce primarul sectorului 4, Daniel Băluță a afirmat că reporterii celor două publicații ar fi format un grup de crimă organizată pentru a-l șantaja.

Ambele publicații scriseseră articole de investigație despre gestionarea greșită de către Băluță a licitațiilor și contractelor publice. Organismele de supraveghere locale și internaționale pentru libertatea presei, inclusiv Reporteri fără Frontiere, au cerut autorităților să investigheze modul în care DIICOT a gestionat cazul și metodele de interogare prin care au vrut să intimideze jurnaliștii. În iunie, direcția a renunțat la unele acuzații împotriva reporterilor și a trimis dosarele rămase către Direcția Națională Anticorupție”, se arată în documentul Departamentului de stat al SUA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te