Adina Vălean, despre dialogul cu Moldova: „80% din acquis-ul comunitar este numai despre transport”

DE Alin Crișan | Actualizat: 20.02.2024 - 19:13
Adina Vălean, despre dialogul cu Moldova: „80% din acquis-ul comunitar este numai despre transport” - Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea/ Imagine cu caracter ilustrativ

Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, a declarat că dialogul la nivel înalt cu Republica Moldova în transporturi are rolul de a uşura adoptarea acquis-ului comunitar şi legislaţia de transport.

SHARE

Dialogul la nivel înalt cu Republica Moldova în transporturi are rolul de a uşura adoptarea acquis-ului comunitar şi legislaţia de transport este "uriaş de multă" în Uniunea Europeană, 80% din acquis fiind numai de transport, a declarat marţi comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

Adina Vălean, despre dialogul cu Moldova: „80% din acquis-ul comunitar este numai despre transport”

Ea şi-a exprimat satisfacţia după stabilirea acestui dialog la nivel înalt în transporturi cu Republica Moldova, întrucât experienţa a arătat că "aceste dialoguri la nivel înalt sunt foarte utile, pentru că de fapt conectează şi realizează o bună cunoaştere între cei implicaţi în sectorul transporturilor din ţara terţă respectivă, Moldova, şi comunitatea europeană".

Prima reuniune din cadrul acestui dialog la nivel înalt cu Republica Moldova în transporturi a avut loc luni, la Bruxelles.

Citește și: Liderii de partid și miniștrii nu merg cu Dacia, deși ne cer să cumpărăm și să simțim românește

"Practic, sau tehnic vorbind, acest dialog are rolul de a facilita şi de a uşura adoptarea acquis-ului comunitar, a legilor pe care le avem noi, şi legislaţia pe transport este uriaş de multă în Uniunea Europeană", a adăugat Vălean.

De asemenea, a menţionat ea, experţii Comisiei îi ajută pe cei din Republica Moldova să îşi pregătească proiecte cu care pot solicita finanţări în diverse mecanisme de finanţare europene.

"Dacă e să fac referire numai la cel care priveşte transporturile, este Mecanismul de Interconectare Europeană şi am reuşit pentru prima dată în istorie ca ţări care nu sunt membre ale Uniunii Europene, în acest caz Moldova şi Ucraina, să devină membre ale acestui mecanism, cu alte cuvinte să poate să aplice şi singure cu proiecte pentru infrastructură de transport.

Sigur că primii paşi sunt grei şi atunci, în ceea ce priveşte Moldova, lucrăm împreună cu ei pentru a-i ajuta cât mai mult în a deprinde hăţişul de legislaţie şi de proiecte europene", a explicat Adina Vălean.

Comisarul european pentru transporturi a afirmat că atunci când se vor stabili formatele de negociere pentru aderarea la UE, aceste contacte îi vor ajuta pe cei din Republica Moldova, pentru că "dacă nu mă înşel, vorbim de 80% din acquis fiind numai acquis de transport".

Citește și: Ciucă: „PPE trebuie să rămână cea mai mare forţă politică din UE şi după alegeri”

"Deci dacă noi, de exemplu, deja lucrăm cu ei de multă vreme, am stabilit şi acest dialog la nivel înalt, când formatele propriu-zise de negociere vor fi pe masă, ei nu o vor lua de la zero. Aşadar eu cred că se vor mişca foarte repede şi asta este şi voinţa lor", a spus Adina Vălean despre derularea propriu-zisă a negocierilor de aderare la UE.

Înaltul oficial european a apreciat că cele două guverne de la Chişinău cu care a lucrat până în prezent - cel condus de Natalia Gavriliţă şi cel actual al lui Dorin Recean - au arătat "o voinţă şi un interes extraordinare (...) pentru a se alinia la comunitatea de transport europeană, ceea ce Republica Moldova şi reuşeşte într-o bună măsură". 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te