„În ultimii ani, am asistat și am urmărit cu interes evenimentele care s-au petrecut în cadrul universității, iar alegerea în fruntea Ministerului de Justiție din România a celui mai important reprezentant al acestei universități ne-a făcut să urmărim cu și mai mare interes desfășurarea evenimentelor.
Pentru orice absolvent de universitate, alegerea rectorului într-o funcție atât de înaltă constituie un prilej de mândrie și un temei serios pentru a o recomanda celor care intenționează să urmeze studii superioare. Este regretabil că acest sentiment de mândrie s-a disipat, căpătând conotații ce ar putea fi catalogate stânjenitoare, atunci când am observat că cel ales ar trebui să consolideze statul de drept îl demolează, când cel care ar trebui să pună umărul la crearea unor legi în care cetățenii statului respectiv să se simtă în siguranță îl vulnerabilizează și atunci când cel care ar trebui să-și pună cunoștințele în slujba binelui comun și a evoluției societății nu face decât să fraternizeze cu cei care încalcă legile statului”, reiese din textul scrisorii.
Absolvenții UAIC îl acuză pe Toader că degradează imaginea universității prin acțiunile sale care atacă statul de drept și amintesc câteva din criticile pe care le-a atras ministru din partea instituțiilor europene.
Citește și 30 de profesori de la Universitatea „Alexandru I. Cuza” cer demisia ministrului Justiției
„Domnule profesor Tudorel Toader, ne este greu să știm care este adevăratul motiv pentru care ați ales să vă puneți toate cunoștințele acumulate în timp în slujba unei coaliții care pune în pericol viitorul României în cadrul Uniunii Europene, dar și al siguranței noastre ca cetățeni și care zilnic, prin aproape orice decizie pe care o ia, asediază statul de drept și sistemul judiciar. În timpul mandatului dvs., țara noastră a primit cele mai aspre critici și chiar o rezoluție din partea Parlamentului European. Comisia Europeană a criticat vehement demersurile legislative în contextul Mecanismului de cooperare și verificare (MCV) și, cel mai recent, GRECO (organism al Consiliului Europei, la care am aderat în 1993!), a transmis cel mai dur raport primit vreodată de România de la mineriade încoace. Comisia de la Veneția (al cărei membru sunteți) a atras atenția asupra toxicității modificărilor codurilor penale pe care le-ați girat.” continuă textul scrisorii.
Absolvenți Universității „Al. I. Cuza” declară că se văd obligați să ia măsuri în acest sens și fac apel la colegii lor pentru a semna scrisoarea și a putea continua cu demersul „pentru a readuce Universitatea pe care am absolvit-o la cota de imagine și de încredere de care s-a bucurat până nu demult”.
Scrisoarea are, până în prezent, 146 de semnatari, absolvenții de UAIC din anul 1968 până în prezent.
„Doar uniți, foștii absolvenți și cei care sunt acum in universitate vom putea să-l obligam să-și dea demisia”
„Este o inițiativă prin care membrii grupului civic Reset, care în proporție de 98% sunt absolvenți de Cuza au luat atitudine. Este modul în care ne arătăm indignarea și credeam că universitatea merită să luptăm pentru ea. Pentru noi este un simbol. Acest demers arată că vom face tot ce depinde de noi pentru a nu-l lasă pe Tudorel Toader sa-l păteze. Este un demers în mai mulți pași.
Strângem semnături, le depunem la registratura universității și vom lua legătura cu toate universitățile partenere Cuza pentru a afla despre Tudorel Toader. Am tradus scrisoarea în engleză, franceză, spaniolă și germană. Vom trimite scrisori acestor universități, iar săptămâna asta un coleg de-al meu va merge în Germania pentru a prezenta demersul nostru și a le povesti despre Tudorel Toader”, a declarat Daniela Mitrofan, una dintre semnatarii scrisorii, pentru Newsweek România.
Întrebată cum crede că va evolua demersul și care crede că sunt șansele care ca acesta să ajungă în punctul de a-l obliga pe Toader să își dea demisia, Mitrofan a precizat că ei cred în acest demers și „suntem datori să încercăm. Daca vom tăcea înseamnă că acceptăm ceea ce se întâmplă cu universitatea și validăm atitudinea lui.
Suntem generația care a învățat să-și folosească vocea și să nu mai accepte abuzuri, doar pentru că Tudorel Toader este rector sau că apare o funcție. Nu vom renunța deloc sa facem presiune. Iar demersul nostru sperăm să-i inspire și pe profesori si studenți să ia atitudine. Doar uniți, foștii absolvenți și cei care sunt acum in universitate vom putea să-l obligam să-și dea demisia.
Vrem să afle cât mai mulți oameni ce persoană a ajuns în funcția universității Cuza. Știm că sunt mulți profesori și specialiști cu verticalitate în mediul academic care nu ar accepta să facă parte din toxica coaliție PSD-Alde și nu ar accepta nici să facă jocurile acesteia”, a declarat Daniela Mitrofan.
Citește și EXCLUSIV Exit din Guvern? Ciudata scrisoare a lui Toader, în calitate de „rector ales”