9 pași simpli pentru a-ți reduce factura la gaze iarna. Cum să folosești eficient centrala termică

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.01.2025 - 12:18
9 pași simpli pentru a-ți reduce factura la gaze iarna. Cum să folosești eficient centrala termică - Foto: Profimedia images
9 pași simpli pentru a-ți reduce factura la gaze iarna. Cum să folosești eficient centrala termică - Foto: Profimedia images

9 pași simpli pentru a-ți reduce factura la gaze iarna. În zilele friguroase, centrala de apartament consumă mai mult, ceea ce înseamnă costuri în plus în facturi și în acest context mulți români caută tot felul de metode pentru a-și reduce costurile.

SHARE

Pentru a reduce costurile cu gazele și a economisi energie, este important să optimizezi utilizarea centralei termice astfel încât, în perioada rece facturile să nu îți afecteze grav bugetul.

9 pași simpli pentru a-ți reduce factura la gaze iarna. Cum să folosești eficient centrala termică

Implementând aceste practici, nu doar că vei economisi energie, dar vei contribui și la protejarea mediului, reducând emisiile de carbon asociate cu încălzirea locuinței.

Dacă și tu te afli în această situație, iată câteva sfaturi pentru a reduce consumul de gaze și a menține factura sub control:

1. Alege o centrală termică eficientă

Dacă dorești să faci economii, asigură-te că ai o centrală termică din clasa superioară de consum. Centralele eficiente au un consum mai redus și te vor ajuta să menții factura la gaze la un nivel acceptabil.

2. Setează corect temperatura apei calde

Temperatura apei calde ar trebui să fie de aproximativ 50 grade Celsius. Dacă setările sunt mai mari, vei consuma mai mult gaz pentru a încălzi apa, iar apoi vei folosi apă rece pentru a o răci. Astfel, ajustarea temperaturii corect va preveni risipa de energie.

Citește și: De ce crește presiunea în centrala termică? Cauze și posibile defecțiuni ușor de remediat GRATUIT

3. Nu lăsa apa caldă să curgă inutil

Fii atent la consumul de apă caldă! Nu lăsa apa să curgă continuu dacă nu ai nevoie de ea, deoarece centrala va continua să consume gaze pentru a o încălzi. Oprirea apei calde atunci când nu o folosești va reduce semnificativ consumul de gaze.

4. Instalează un detector de gaze

Un detector de gaze este un dispozitiv util pentru siguranța ta. Acesta te va alerta în cazul în care există scurgeri de gaze, ceea ce poate preveni accidentele și pierderile de gaz.

Citește și: 6 zgomote "ciudate" care se aud la centrala termică. Cum identifici cauzele și cum le rezolvi rapid

5. Revizuirea anuală a centralei termice

Este esențial să efectuezi revizii periodice la centrala termică, de preferat anual. Asigură-te că instalația de încălzire este verificată și că filtrele anticalcar sunt schimbate la timp. O centrală întreținută corespunzător va funcționa mai eficient și va consuma mai puțin gaz.

Citește și: De ce curge apa din centrala de apartament? Cauze frecvente și ce să NU faci niciodată

6. Monitorizează indexul contorului de gaze

Verificarea lunară a indexului contorului de gaze este importantă pentru a te asigura că factura este bazată pe consumul real, nu cel estimat de furnizor. Astfel, vei putea preveni eventualele surprize neplăcute la plata facturii.

7. Programează termostatul corect

Setează termostatul astfel încât temperatura din interior să nu depășească 22-23 grade Celsius. Temperatura ideală pentru confortul general este de 19-20 grade Celsius. Totuși, dacă nu poți suporta o astfel de temperatură reglarea la 22 grade poate duce la economii de până la 15% în factură.

Sursa foto: Profimedia images

Citește și: Ora ideală pentru pornirea centralei termice. Sfaturi pentru facturi mai mici la încălzire iarna

8. Evita acoperirea caloriferelor

Nu acoperi caloriferele cu perdele, draperii sau mobilier. Acest lucru poate împiedica circulația eficientă a aerului cald și va duce la pierderi de căldură de până la 15%.

Citește și: Cum să eviți montarea greșită a centralei termice și unde NU trebuie să o instalezi niciodată

9. Reglează temperatura apei din calorifere

Sursa foto: Profimedia images

La centralele termice convenționale, temperatura apei din calorifere ar trebui să fie de 70 grade Celsius. În schimb, pentru centralele în condensare, temperatura optimă este între 55-60 grade Celsius. Menținerea temperaturii corecte poate reduce consumul de gaze, ceea ce înseamnă costuri mai mici în facturi.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te