Numărul pisicilor depăşeşte la nivel mondial cifra de 500 de milioane, în timp ce cute-calendar.com precizează că în întreaga lume există aproximativ 60 de rase de pisici cunoscute. Pisica europeană cu blana scurtă este cea mai răspândită.
Numeroase studii au arătat că deţinerea unei pisici ca animal de companie a condus la îmbunătăţirea stării psihice, la combaterea stresului, a anxietăţii şi a depresiei stăpânului, potrivit site-ului daysoftheyear.com.
Sunt multe teorii legate și de torsul specific unei pisici: unii oameni de ştiinţă au susţinut că este produs prin vibrarea corzilor vocale. Este considerat relaxant şi cu un efect de calmare a durerilor acuzate de stăpân atunci când pisica este în preajmă şi practică respectivul procedeu de tors. De asemenea, studiile arată că şi copiii crescuţi în case unde există pisici au rezistenţă mai mare la alergii sau astm.
O pisică, mai ales de rasă, dacă este crescută de la o vârstă fragedă în apartament, nu va avea mari curiozități în a explora lumea de afară, în special dacă are cu cine și cu ce să se joace. Cu o îngrijire medicală adecvată, pisică poate atinge vârstă de 12-15 ani. Totuși, unele pisici pot trăi și dublul acestei estimări, exemplu fiind un motan din Marea Britanie care anul acesta a împlinit 30 de ani.
În schimb, spre deosebire de pisica de apartament, cea care este crescută la curte sau pe stradă trece prin experiența unui alt stil de viață ce presupune cantități mai mari de stres. Instinctul ei de supraviețuire o ține alertă, pentru a scăpa de câini, oameni agresivi sau trafic. Ea vânează păsări și rozătoare sau caută prin gunoaie. Își găsește culcuș sub mașini, în subsoluri de blocuri sau sub veranda unei case. În astfel de condiții, nu este de mirare că pisică nu trăiește mai mult de 2-5 ani, informează tvhappy.ro, pentru a marca Ziua Internațională a Pisicii.
În Egiptul Antic, uciderea unei pisici se pedepsea cu moartea
În Egiptul Antic, pisica era considerată o zeitate, exportul de pisici fiind strict interzis, iar uciderea unei feline fiind pedepsită cu moartea. Pisicile erau mumificate după moarte şi îngropate în gropi sacre, deseori cu provizii de şoareci mumificaţi. La moartea pisicii se ţinea doliu, toată familia îşi rădea sprâncenele şi plângea.
În mitologia egipteană se considera că pisica avea o influenţă directă asupra căsătoriei sau sănătăţii. În Evul Mediu, s-a schimbat relaţia dintre om şi pisică: tendinţele religioase şi superstiţiile au făcut ca acestea să fie asociate vrăjitoriei şi diavolului, fiind exterminate, numărul acestora scăzând drastic.
La începutul secolului al XIX-lea, a luat avânt creşterea pisicilor şi mai ales a celor de rasă. În prezent, pisica reprezintă animalul de companie perfect. Nu cere o îngrijire complicată şi eforturi deosebite, doar un loc unde să stea, mâncare şi multă afecţiune, ataşându-se destul de rapid de stăpân, fie el tânăr, fie singur, fie mai în vârstă.
Fondul Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor (International Fund for Animal Welfare – IFAW) şi alte grupuri pentru drepturile animalelor au hotărât să dedice o zi din an acestei feline, începând din 2002, pentru a creşte gradul de conştientizare al oamenilor faţă de nevoile pisicilor şi faţă de lupta împotriva neglijenţei şi a abuzurilor asupra acestora.
Fondat în 1969, IFAW salvează animale din întreaga lume aflate într-o situaţie critică. Cu proiecte în peste 40 de ţări, Fondul Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor acordă ajutor animalelor care nu au stăpân, desfăşoară acţiuni pentru a preveni cruzimea faţă de animale şi pledează pentru protecţia faunei sălbatice şi a habitatelor, precizează Agerpres.
Ce trebuie să știi dacă vrei o pisică
Factori ca vârsta, nivelul de activitate şi sănătatea fac diferenţa între ceea ce ar trebui sau nu să consume pisicile. Tocmai de aceea, veterinarul este cel care, în urma testelor, va determina care sunt alimentele potrivite pentru pisica ta. De asemenea, pisicile au nevoie de taurină, un aminoacid esenţial pentru sănătatea inimii şi ochilor acestora, notează Mediafax, pentru a marca Ziua Internațională a Pisicii.
Apa nu este esenţială doar oamenilor, ci şi pisicilor, de aceea este absolut necesar ca acestea să aibă constant bolul curat şi apă proaspătă în el. Gustările nu ar trebui să reprezinte mai mult de 5-10% din dieta pisicii tale.
Printre alimentele care nu trebuie date pisicilor se numără: alcool, avocado, ouă crude, oase, ceapă, ciocolată şi cafeină, nuci, citrice, drojdie, nucă şi ulei de cocos, sare, struguri şi stafide, usturoi.
Toate felinele de casă au nevoie de o cutie cu nisip. Aceasta trebuie reumplută şi curăţată frecvent fără produse care conţin amoniac, deodorante sau arome, în special arome de lămâie. Cutia cu nisip trebuie aşezată într-un loc liniştit, uşor accesibil şi nu trebuie mutată decât dacă este absolut necesar. Dacă se doreşte mutarea cutiei, începeţi prin a modifica treptat locul acesteia de la o zi la alta. Dacă pisica refuză să utilizeze cutia, contactaţi veterinarul.
Pisicile au nevoie să zgârie, iar pentru asta asigură-te că achiziţionezi produse special destinate acestui scop. Unghiile pisicii tale ar trebui tăiate o dată la două-trei săptămâni.
În cele din urmă, de la cinci luni, pisica ta poate fi sterilizată pentru ca această să poată trăi mai mult şi mai sănătos.