#2019 IT&C Summit: 44% dintre antreprenori au încredere în Inteligența Artificială

DE Silviu Sergiu | 15.05.2019 - 16:53

Newsweek România a organizat pe 8 mai o dezbatere dedicată securității cibernetice, infrastructurii critice și noilor tehnologii în afaceri.

SHARE

Intitulat „#2019 IT&C Summit“, evenimentul i-a pus la aceeași masă pe toți actorii implicați în domeniul securității cibernetice din România.

Dezbaterea este a doua organizată de revista noastră pe o temă de interes națio­nal, după cea dedicată resurselor de petrol și gaze din Marea Neagră, care a avut loc în luna noiembrie 2018.

Ultimele două paneluri au fost dedicate Inteligenței Artificiale (AI) și educației. Cei prezenți au discutat despre poten­țialul AI în dezvoltarea afacerilor, comunităților și îmbunătățirea vieții.

Marius Bostan, inițiator RePatriot și fost ministru al Comunicațiilor, a prezentat un sondaj pe acest subiect intitulat „Romanian Business Leaders AI Survey“.

Este vorba de un sondaj deschis, la care, până în momentul de față, au răspuns 118 reprezentanți (peste 70% dintre ei fiind factori de decizie) ai unor companii de top.

Respondenții provin în special din sectorul privat (86,4 %), din diverse domenii de activitate, sectorul IT având o pondere de 38,1%.

Foarte puțini repondenți și-au exprimat rezerve sau îngrijorări față de Inteligența Artificială. 68% au manifestat optimism, iar 44% încredere. Domeniul AI este extrem de prezent în preocupările actuale ale celor care sunt activi și care performează în zona IT, cel puțin la nivel declarativ.

Domeniul AI nu numai că este o preocupare, dar este deja în proces de adoptare sau implementare în domenii diverse. O altă concluzie a studiului este că  antreprenorii sunt „early adopters“, în vreme ce administrația reacționează ceva mai lent la inovație.

76,3 % dintre repondenți consideră că AI va optimiza activitatea de business, 57,6 % sunt de părere că va reduce volumul de erori, 61,9 % că va contribui la creșterea calității, iar 61 % că va crește capacitatea de inovare.

Panelul al șaselea s-a concentrat pe o întrebare esențială: avem proiecte care să coaguleze mediul academic și de cercetare, companiile, administrația locală și centrală și societatea pentru a aduce valoare suplimentară?

În acest cadru, Viorica Pătrăucean, cercetător științific la Cambridge, Marea Britanie, a împărtășit din experiența sa vastă în acest domeniu.

Ea a punctat că marile corporații, printre care și Google, sprijină intens cercetarea tehnologică din cadrul universităților.

Radu Gramatovici, decan al Facultății de Matematică Informatică a Universității București, a insistat pe resursa umană de calitate de care dispune mediul universitar din România.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -