13.000 de angajați de la Complexul Energetic Oltenia, trimiși în concediu forțat

DE Adelina Sahlean | 21.04.2020 - 12:35

Complexul Energetic Oltenia a trimis acasă cel puțin 17 zile lucrătoare pe lună un număr de 13.000 de angajați, conform unui sistem de menținere a personalului activ la minimum, transmite Blankan Green Energy News. Complexul se afla deja pe roșu din cauza costului emisiilor.

SHARE

”România trebuie să introducă măsuri pentru a-și reduce dependența de importurile de energie”, a declarat Daniel Burlan, CEO la Complexul Energetic Oltenia SA.

Producătorul de cărbune și energie electrică, acum instabil din punct de vedere financiar, a introdus concedii forțate pentru aproape 13.000 de persoane, pe care le-a împărțit în două grupuri care alternează cu câte 17 zile lucrătoare pe lună până la data de 7 iunie. CE Oltenia a anunțat că primul grup, format din 6.532 de angajați, va sta acasă până pe 11 mai.

Așa-numita alocație tehnică de șomaj ar trebui plătită de angajator. Cu toate acestea, ca parte a răspunsului de urgență pentru atenuarea efectelor pandemiei bolii COVID-19, statul și-a asumat această povară. Muncitorii sunt plătiți cu 75 la sută din salariul brut, cu alte sporuri variabile.

Energia electrică provenind de la centralele electrice cu cărbune din UE este mai ieftină, deoarece producătorii nu au costurile CE Oltenia în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon.
Compania a suferit o scădere a veniturilor în primul trimestru și a estimat că trendul va continua, determinând un sistem de reducere la minim a personalului activ. CE Oltenia a înregistrat o reducere a activității economice în timpul interdicției de circulație și distanță socială impusă de guvern cu scopul de a încetini răspândirea coronavirusului.

De asemenea, Burlan a dat vina pe importurile de electricitate din țări din afara Uniunii Europene și a subliniat că acolo curentul este mai ieftin, deoarece nu există un sistem de certificate de emisii de dioxid de carbon.

CE Oltenia este în criză de aproape doi ani din cauza creșterii costurilor pentru emisiile de gaze cu efect de seră, a explicat el.

Șeful companiei a dezvăluit că până pe data de 8 mai, centrala Turceni, cea mai mare din țară, a fost închisă. Este situat în sud-vestul țării. În cele mai multe zile de la începutul lunii martie, compania a folosit doar 300 – 500 megawati din capacitatea ei, a mai spus Burlan.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.