În 5 mai, INSP a anunțat pentru prima dată apariția unor cazuri de infectare cu una dintre tulpinile care circulă în India, nefiind vorba despre tulpina considerată responsabilă de numărul mare de decese de COVID în această țară.
Ulterior, în urma secvențierilor, a reieșit că, „până la data de 9 mai 2021, au fost identificate 10 cazuri cu linia genetică B.1.617.2, din care 3 provin din focarul din Colonia Bod, jud.Brașov, iar 7 din focarul de la Popești-Leordeni, jud.Ilfov. Toate cele 10 cazuri sunt cetățeni indieni.
Cu referire la diferența dintre cele 10 cazuri de COVID-19 confirmate cu linia genetică
B.1.617.2 menționate astăzi pe site-ul INSP și un singur caz care apare în documentul ECDC,
menționăm că analiza de situație a ECDC din data de 11 mai 2021 se bazează pe informațiile legate de tulpinile secvențiate existente într-o platformă mondială (GISAID). Încărcarea datelor în această platformă revine laboratoarelor care realizează secvențieri și nu INSP. Diferența de 9 cazuri se explică prin faptul că laboratorul respectiv nu încărcase încă secvențele în platforma GISAID”, arată Institutul de Sănătate Publică.
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a precizat că își menține evaluarea pentru B.1.617.1, B.1.617.2 și B.1.617.3 ca fiind variante de interes (VOI) și nu de îngrijorare (VOC), dar că va continua să monitorizeze în mod activ situația, conform INSP.
Institutul de Sănătate Publică mai arată că, indiferent de varianta circulantă în România, măsurile de prevenire și control sunt aceleași, „necesitând, însă, o atenție deosebită în corecta lor implementare. Facem precizarea că Ministerul Sănătății a fost informat permanent asupra tuturor cazurilor identificate”.
Reamintim că în România au fost depistate 1.208 de cazuri de infectare cu tulpinile mutante din categoria VOC (tulpinile britanică, sud-africană și braziliană).
Citește mai multe aici: Numărul cazurilor de COVID cu tulpini mutante din România a ajuns la 1.208. 30 de decese raportate | Newsweek Romania