Doru Popescu s-a născut în București și a copilărit în cartierul Băneasa, apoi în Drumul Taberei. A urmat cursurile Facultății de Automatică la Institutul Politehnic. După absolvirea facultății și plecarea din țară în 1977 a continuat studiile universitare în Statele Unite.
Inginerul român care a făcut "Automatica" și-a ajuns profesor de Arhitectura Calculatoarelor în SUA
„Lucrând la compania de calculatoare Unisys în timpul zilei, am urmat la seral și am absolvit în timp record două masterate la New Jersey Institute of Technology. Unul în Ingineria Electronică (MSEE), și al doilea în Știința Calculatoarelor (MSCS).
Citește și: Cine e românul a cărei invenție a fost introdusă în sălile de chirurgie cu laser din întreaga lume
După absolvire, conducerea catedrei de Calculatoare mi-a oferit un post de conferențiar adjunct și să predau cursul de Arhitectura Calculatoarelor la seral. Am acceptat și am predat timp de patru ani, fără să întrerup cariera profesională la Unisys“, își amintește Doru Popescu.
Citește și: Cine e matematicianul român care a ajuns să predea la universități din SUA, Canada, Japonia, Taiwan
Imediat după sosirea în SUA, s-a angajat la un laborator de calibrări electronice din New York. După un an, s-a mutat în statul New Jersey și a început o carieră de 17 ani la compania de calculatoare Burroughs Corporation, care prin fuzionare cu Sperry a devenit Unisys Corporation. În 1995, s-a mutat la Hewlett-Packard (HP), care, mai târziu, a dat naștere companiei Agilent Technologies și apoi companiei Keysight Technologies.
Citește și: EXCLUSIV Cine e actrița română asemuită cu Demi Moore la Hollywood. În România n-a avut nicio șansă
„După numai 4 ani de activitate ca inginer la Unisys, am fost ales în 1982 (la 29 de ani) să devin manager și să conduc echipa din care făcusem parte. Apoi am avansat treptat și, în 1991 (la 38 de ani), am devenit director general al unui centru de proiectare pentru comunicații de date, cu o echipă de 130 de ingineri de software.
Am avut o traiectorie similară la HP, Agilent și Keysight, unde, pe parcursul a 27 de ani, am deținut posturi de conducere în Proiectare & Cercetare și apoi in Planificare Strategică. Am încheiat ultimii 13 ani la Keysight în domeniul Marketing“, spune Doru Popescu.
După 1990, a început să reia treptat legăturile și să viziteze România din ce în ce mai des.
Vine în țară în fiecare an să-și vadă rudele, foști colegi și profesori, precum și reprezentantul Keysight în România.
„Ca vizitator, sunt încântat de tot ce văd în țară în ultimii 20-30 de ani.
Modernizare rapidă pe toate planurile și o generație nouă, mai pragmatică, care se plânge mai puțin și face mai mult.
Ca o observație, aș vrea să văd România inclusă în mai multe din circuitele turistice europene, ca un semn al integrării complete în lumea civilizată“, ne-a spus Doru Popescu.
Doru Popescu a fost nominalizat în Top 100 Români de Pretutindeni 2024, un proiect RePatriot.
Top 100 români de pretutindeni - Categoria Management