Laboratorul van der Schaar este un grup de cercetare de top la nivel mondial, unde sunt dezvoltate teorii și metode de vârf în domeniul învățării automate și al AI, cu scopul de a dezvolta AI centrată pe realitate.
Mihaela a fost aleasă IEEE Fellow în 2009 și Fellow of the Royal Society în 2024.
Cine este românca fondator și director al Centrului Cambridge pentru AI în medicină
Ea a primit numeroase distincții, inclusiv Premiul Johann Anton Merck (2024), Premiul Oon pentru medicină preventivă de la Universitatea din Cambridge (2018), un premiu National Science Foundation CAREER (2004), 3 IBM Faculty Awards, IBM Exploratory Stream Analytics Innovation Award, Philips Make a Difference Award și mai multe premii pentru cele mai bune lucrări, inclusiv IEEE Darlington Award.
Citește și: Cine e românul a cărei invenție a fost introdusă în sălile de chirurgie cu laser din întreaga lume
Ea a fost Turing Fellow la The Alan Turing Institute din Londra între 2016 și 2024.
Mihaela Van der Schaar a obținut o diplomă comună de licență/masterat (1996) și o diplomă de doctorat (2001) la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven din Țările de Jos. La începutul studiilor, a fost singura femeie dintr-o clasă de peste 200. Și-a finalizat doctoratul în timp ce lucra ca cercetător la Philips Research Laboratories.
Citește și: Cine e matematicianul român care a ajuns să predea la universități din SUA, Canada, Japonia, Taiwan
La Philips, van der Schaar a contribuit la dezvoltarea primului algoritm pentru streaming video și, în calitate de reprezentant al Philips la Organizația Internațională de Standardizare din 1999 până în 2003, a condus grupurile de lucru care au stabilit primele standarde pentru
streaming.
Citește și: EXCLUSIV Cine e actrița română asemuită cu Demi Moore la Hollywood. În România n-a avut nicio șansă
Din 2005, van der Schaar face parte din corpul profesoral al Universității din California, Los Angeles. În 2011, ea a fondat Centrul UCLA pentru economie inginerească, învățare și rețele și a condus grupul până la dizolvarea sa în 2016.
În perioada 2016-2018, a fost profesor în cadrul Departamentului de Științe Inginerești al Universității Oxford.
Mihaela Van Der Schaar este creditată cu 35 de brevete de invenție în SUA , dintre care multe sunt încă frecvent citate și adoptate în standarde. Ea a adus peste 45 de contribuții la standardele internaționale, pentru care a primit trei premii ISO.
În 2019, un raport Nesta a stabilit că Mihaela a fost cea mai citată femeie cercetător în domeniul inteligenței artificiale din Marea Britanie.
Top 100 români de pretutindeni - Categoria Știință