Vila deținută de Miss România 1931 se vinde cu 1.200.000 €. A fost soția unui mare actor

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 28.10.2024 - 11:40
Vila deținută de Miss România 1931 se vinde cu 1.200.000 € - Foto: storia.ro
Vila deținută de Miss România 1931 se vinde cu 1.200.000 € - Foto: storia.ro
Vila deținută de Miss România 1931 se vinde cu 1.200.000 €
Vila deținută de Miss România 1931 se vinde cu 1.200.000 €
Vila deținută de Miss România 1931 se vinde cu 1.200.000 €
Vila deținută de Miss România 1931 se vinde cu 1.200.000 €
Vila deținută de Miss România 1931 se vinde cu 1.200.000 €
Vila deținută de Miss România 1931 se vinde cu 1.200.000 €

Vila deținută de Miss România 1931 se vinde cu 1.200.000 €. Numele ei probabil că nu mai spune mare lucru astăzi, dar a fost cea mai frumoasă femeie din țară, în plină perioadă interbelică. S-a căsătorit cu un actor renumit, cunoscut mai ales prin rolul din „Mihai Viteazul”.

SHARE

Vila deținută de Miss România 1931 se vinde cu 1.200.000 €. Cea de-a treia câștigătoare a concursului de frumusețe organizat în țara noastră a devenit soția unui mare actor din anii '60-'70. Acum, locuința în care aceasta a stat în București a fost scoasă la vânzare.

Vila deținută de Miss România 1931 se vinde cu 1.200.000 €. A fost soția unui mare actor

Erastia Peretz a fost câștigătoare concursului Miss România 1931 și a fost desemnată „cea mai frumoasă fată din țară”. Avea doar 17 ani pe atunci și locuia pe Bulevardul Mărăști din București, la doi pași de Arcul de Triumf și Mănăstirea Cașin.

Acum vila interbelică în stil eclectic se vinde cu 1,2 milioane de euro, mai precis 1.180.000 de euro, conform storia.ro.

Conform descrierii de pe site-ul citat, impresionanta casă are 215 metri pătrați, cu un teren aferent de 250 de metri pătrați și se află pe Bd. Mărăști. Are 5 camere, acestea fiind dispuse la demisol, parter, etaj și mansardă.

Citește și: Cum arăta singura Miss România care a ajuns pe podium la Miss Universe? Era o olteancă brunetă

Dar cine a fost Erastia Peretz, mai precis, câștigătoarea Miss România 1931? „Cea mai frumoasă fată din țară”, în acel an, se născuse la Iași, în 1914, era blondă, cu ochii verzi şi cu un fizic atrăgător.

Erastia Peretz, Miss România 1931 - Foto: moldovenii.md

Erastia era modestă, veselă şi iubea natura. Anii copilăriei şi i-a petrecut în apropierea Iaşului natal, unde tatăl ei, Ioan Peretz, fost director general al Teatrelor, avea un conac. 

Era îndrăgostită de natură, iubea cu aceeaşi pasiune muzica şi îi plăcea să scrie versuri. De altfel, avea să intre mai tîrziu în Uniunea Scriitorilor. 

Foarte educată, vorbea fluent franceza, engleza și germana, iar unul din romanele sale din tinerețe, scris în franceză, a fost publicat de o editură din Paris.

Era și o bună cântăreață și instrumentistă, fiind capabilă să interpreteze cu ușurință la pian sonate de Chopin sau lieduri de Schubert, ori romanțe și canțonete italiene la chitară, potrivit prezentării pe care i-a făcut-o, la acea vreme, revista România ilustrată, nr.231 din 2 iulie 1931, organizatoarea concursului de frumusețe.

După succesul pe plan național, Erastia trebuia să reprezinte țara noastră la faimosul Miss Universe care era organizat în Galveston, SUA.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor însurat cu Miss România. A fugit din țară la 45 de ani

Cu un înainte, olteanca Mariana Mirică obținuse cea mai bună clasare a unei românce la celebra competiție, fiind pe locul 3, iar în 1929, Magda Demetrescu se plasase pe locul 6, la prima participare a României la concurs.

Dar un șir neîntrerupt de ghinioane ce au dus la întârzieri cu transportul, au făcut ca Erastia să rateze participarea, ajungând cu întârziere în Galveston.

De altfel, conform moldovenii.md, juriul a apreciat frumuseţea şi personalitatea ei încântătoare şi a regretat că aleasa României nu a putut candida la concurs.

Erastia Peretz s-a căsătorit ulterior cu un actor renumit, Septimiu Sever, mai tânăr cu 12 ani decât ea, acesta având doar 5 ani în anul în care Erastia fusese încoronată drept „cea mai frumoasă femeie din România”.

Septimiu Sever, primul din dreapta, a fost unul dintre frații Buzești, în „Mihai Viteazul”, alături de Ilarion Ciobanu și Florin Piersic - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Septimiu Sever era unul dintre cei mai cunoscuți actori ai țării, la acea vreme, datorită rolurilor avute în filme cu mare succes la public, precum „De-aș fi... „Harap Alb” (1965), „Dacii” (1967), dar mai ales„Mihai Viteazul” (1971), unde interpretase rolul unuia dintre frații Buzești, Radu Buzescu, alături de Ilarion Ciobanu și Florin Piersic..

Însă, în 1971, Septimiu Sever, alături de soția sa, Erastia, a luat decizia să plece din țară. Cei doi sau stat un an în Franța, pentru ca, din 1972, să se stabilească în Canada.

Despre această perioadă din viața Erastiei Peretz se știu puține lucruri. În 1979, ea a publicat o carte de rețete românești la editura pariziană Les Éditions du Jour, intitulată „La cuisine roumaine” („Bucătăria românească”).

Acum, vila în care fosta Miss România 1931 a locuit în București a fost, după cum spuneam, scoasă la vânzare.

Citește și: Recunoașteți personajul? Frumosul actor care a iubit o singură femeie. Tată, după 55 de ani

Construcția a fost ridicată anul 1922, apoi în 1932 a fost modernizată de Haralamb Georgescu, unul dintre cei mai renumiți arhitecți ai vremii și partener al arhitectului Horia Creangă.

O nouă renovare a fost executată în 2023, când, printre altele, au fost conservate elementele originale de mare valoare: sobele, candelabrele, parchetul din lemn masiv și ferestrele cu vitralii, mai scrie aceeași sursă.

Primul proprietar al vilei a fost Cezar L. Hărjescu, director general în Ministerul Industriei și Comerțului, care a vândut casa chiar Erastiei Peretz. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te