VIDEO Cum a arătat înmormântarea lui Toma Caragiu? Imagini sfâșietoare cu mari actori

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 04.03.2024 - 06:50
Tamara Buciuceanu și Ileana Stana Ionescu, la înmormântarea lui Toma Caragiu - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
victor rebengiuc
gina patrichi
dan nutu

Cum a arătat înmormântarea lui Toma Caragiu? Mort în circumstanțe cumplite în cutremurul din 4 martie 1977, uriașul actor a fost condus pe ultimul drum de sute de oameni, în frunte cu alți mari artiști, pe 11 martie, la doar o zi după ce trupul i-a fost găsit sub dărâmături.

SHARE

Cum a arătat înmormântarea lui Toma Caragiu? Marele actor s-a numărat printre victimele făcute de cutremurul din 4 martie 1977.

Trupul său a fost găsit abia după 6 zile, alături de cel al regizorului Aleandru Bocăneț, care se afla la el în vizită, sub ruinele blocului Colonadelor în care locuia.

Pe 11 martie 1977, sute de oameni în frunte cu mulți colegi actori i-au condus pe ultimul drum pe cei doi, aceștia fiind înmormântați în Cimitirul Bellu.

Cum a arătat înmormântarea lui Toma Caragiu? Imagini sfâșietoare cu mari actori

Pe 4 martie 1977, la ora 21.22, Capitala și o bună parte din țară au fost lovite de un cutremur puternic, de 7,4 grade. Cele 56 de secunde ale seismului au cauzat moartea a 1.578 de persoane.

Printre victime s-a numărat și marele actor Toma Caragiu, care avea doar 51 de ani. A sfârșit cumplit, alături de regizorul Alexandru Bocăneț care se afla la el în vizită, în apartamentul de la etajul 2 din Blocul Colonadelor - fost Continental - la doi pași de Piața Universității.

A avut numeroase ocazii pe parcursul acelei zile să rămână în altă parte, iar însăși soția sa, Elena, plecase, cu câteva ore mai devreme, într-o plimbare pe Valea Prahovei.

Citește și: Cum au murit la cutremur Toma Caragiu, Doina Badea, Bocăneț? De ce nu au avut nicio șansă?

 Dar soarta a vrut ca imensul artist să intre în nemurire chiar în acea seară. Sufrageria locuinței, unde stătea de vorbă, la un phar de whisky cu Bocăneț, a rămas aproape intactă.

Dar amândoi s-au precipitat pe scările blocului, lucru ce le-a fost fatal. Căutările trupurilor neînsuflețite au durat 6 zile și 6 nopți. Au fost găsite, în cele din urmă, îmbrățișațe, ultima reacție pe care au mai avut-o înainte de a muri.

Victor Rebengiuc a citit discursul de adio - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

„A durat 6 zile si 6 nopti până a fost dezgropat. De acolo au fost scoase, se pare, 120 de cadavre. Toma a fost găsit căzut pe spate. Îmi aduc aminte că l-am văzut, cu ochelarii căzuţi pe lângă el, ochelari la care ținea foarte mult, primiți de la Liviu Ciulei.

Peste el, îmbrăţişaţi de altfel, era regizorul care venise în vizită la el, Alexandru Bocăneţ, da… Probabil s-au luat în braţe în disperare şi au murit aşa, împreună.

Dacă Bocăneţ avea chipul întreg, Toma era desfigurat complet, avea chipul schimonosit”, a povestit Ion Caramitru, ani mai târziu, potrivit Libertatea.

Funeraliile au avut loc pe 11 martie, la Cimitirul Bellu

Chiar a doua zi după ce au fost eliberați de sub povara mortală a dărâmăturilor, pe 11 martie, Caragiu și Bocăneț au fost înmormântați în Cimitirul Bellu.

Au fost prezenți sute și sute de oameni, în frunte cu o pleiadă de mari actori veniți să-l plângă pe acel titan al teatrului și filmului românesc.

Citește și: Toma Caragiu, găsit la 6 zile de la cutremur alături de un un bun prieten „îmbrățișați de disperare”

Toma Caragiu a fost așezat pntru a-și dormi somnul de veci la doi pași de marele Constantin Tănase, pe care-l intepretase doar cu un an înainte, sub numele de personaj Costică Caratase, în neuitatul film „Actorul și sălbaticii” în care Caragiu a făcut rolul vieții sale.

Marea actriță Gina Patrichi, împietrită de durere - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Imagini de la înmormântare au fost înglobate în filmul realizat despre evenimentele de la 4 martie 1977, „Mai presus de orice” (1978), regizat de Dan Pita și Nicolae Mărgineanu. 

Filmul nu a primit „bun de difuzare” din parea autorităților din cauza „imaginilor prea dure”, de mare impact emoțional. Dar Studiourile Buftea a postat pe internet acele imagini ce le conțin și pe cele de la funeraliile lui Toma Caragiu și Alexandru Bocăneț.

În ele îi putem observa, printre alții, pe actorii Victor Rebengiuc, care a citit discursul de adio, pe Gina Patrichi; Silviu Stănculescu, Dan Nuțu. Tamara Buciuceanu, Ileana Stana Ionescu, Zephi Alsec și alții.

Citește și: Strania iubire a lui Toma Caragiu pentru o femeie dusă la biserică. Divorț pentru o colegă de scenă

De asemenea, apare și Emanoil Petruț alături de echipa de filmare de la Sahia Film, printre membrii acesteia numărându-se și un tânăr Adrian Sârbu, viitorul mogul media de la Pro TV, cascadorii de la Buftea - Nicolae Dide, Vasile Popa (zis Țeavă) - dar și Tudor Stavru, cascadorul căzut eroic la blocul Nestor.

Toate imaginile pot fi văzute AICI.

Au trecut 47 de ani de la acele momente îngrozitoare, dar amintirea marelui artist va rămâne pentru multe generații încă vie în sufletul cinefililor, după cum durerea de pe chipurile colegilor actori care l-au condus pe ultimul drum nu s-a stins, proabil, niciodată, până la finalul propriilor lor vieți.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te