Actriță superbă despre mariajul cu Piersic: Am trăit ca amanții, nu ca soții. Venea din când în când

DE Alin Crișan | Actualizat: 06.11.2022 - 10:21
Florin Piersic și Anna Szeles - Foto: Filmtett.ro
Florin Piersic și Anna Szeles - Foto: Filmtett.ro
Florin Piersic și Anna Szeles - Foto: Filmtett.ro
Florin Piersic și Anna Szeles - Foto: Filmtett.ro

Actriţa Anna Szeles a trăit o poveste de dragoste mai puțin convențională cu Florin Piersic. Au fost căsătoriți, dar au stat mai mult despărțiți.

SHARE

Anna s-a născut la 24 august 1942, la Oradea. A absolvit Institutul de Teatru din Târgu Mureş, iar din 1965 a activat la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.

Când filma pentru pelicula "Elixirul tinereţii" (1963), l-a cunoscut pe actorul Florin Piersic. Cei doi s-au îndrăgostit şi s-au căsătorit abia după opt ani, din mariajul lor rezultând un fiu, Daniel.

După zece ani de căsnicie, cei doi au divorţat, dar relaţia lor a mai durat cinci ani, deşi Anna Szeles locuia şi juca la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, iar Florin Piersic locuia şi juca la Teatrul Naţional din Bucureşti. După decesul părinţilor, Anna Szeles a emigrat în Ungaria, în 1989, împreună cu fiul ei, Daniel. Actriţa şi-a continuat cariera artistică în Ungaria, unde a jucat în lungmetraje şi în filme pentru televiziune.

”L-am cunoscut pe Florin Piersic în timpul filmărilor la «Vârsta dragostei» La probele pentru filmări, de fapt. El n-a jucat până la urmă. Nu a luat rolul, ci un alt actor.

Dar atunci nu ne-am băgat în seamă. Au trecut câțiva ani până ce am filmat împreună de-adevăratelea. Apoi, după ce ne-am căsătorit, căsnicia noastră a fost foarte ciudată: eu, aici, fiind la Teatrul Maghiar din Cluj, iar el la București.

Noi n-am locuit împreună ca soții, ci ca amanții. Venea din când în când. De altfel, nici nu m-a chemat la București. Glumesc! M-a chemat. Și el, și părinții lui. Dar eu n-am vrut să las teatrul de aici.

Și nu uit niciodată că Radu Beligan mi-a spus: «Ești o fată deșteaptă». Pentru că aici jucam roluri principale. Iar în București, trebuie să fiu sinceră, n-aș fi avut aceleași roluri ca aici, fiindcă se simte accentul meu maghiar…”, a povestit Anna, în cadrul unui eveniment organizat la TIFF, citata de OK Magazine.

A urmat plecarea în Ungaria, unde actrița nu a avut mari probleme de adaptare, pentru că deja o persoană cunoscuta în rândul publicului maghiar.

Ce spune fiul Daniel

Deși atunci când, în urma divorțului a trebuit sa plece alături de mama sa în Ungaria, era în clasa a cincea, Daniel Piersic povestește că a păstrat o relație de prietenie puternică cu foștii săi colegi de clasă, de la liceul George Coșbuc, secția germană.

“În copilărie, pentru mine totul era ceva natural, firesc, îi știam pe toți actorii, le cunoșteam tot anturajul.

Când au divorțat și a venit Revoluția, eu aveam 10 ani. Pentru mine, atunci, plecarea din România cu mama mea n-a fost ușoară.

Eu aveam aici prieteni buni, am fost elev la Coșbuc la secția germană și cu colegii de acolo chiar și azi țin legătura – deși eu am plecat în clasa a cincea. Ei m-au invitat la întâlnirea de zece ani, ca și cum aș fi luat BAC-ul cu ei. Și azi suntem prieteni buni.

Așa că, pentru mine, trecerea într-o țară străină nu a fost facilă și m-am adaptat mai greu. La vârsta aceea, pentru mine, România însemna că eram mândru de mama și de tata. [...]

Citește și: Truss: Spionajul britanic va declasifica informații pentru a demasca „minciunile lui Putin”

În Ungaria a fost greu când ne-am mutat cu totul. Până la urmă, însă, m-am adaptat. A contat faptul că părinții mei au rămas într-o relație de prietenie foarte bună. Așa că mă întorceaum des în România.

Verile le petreceam la Cluj. La 10 ani, mă urca mama în tren la Budapesta, iar aici, la Cluj în gară, mă aștepta Florin, tata. Cam așa au decurs lucrurile până pe la 17-18 ani, veneam vara și stăteam chiar și o lună.

Deci am multe amintiri care mă leagă de Cluj. E ca și cum m-aș întoarce acasă aici. Acum locuiesc la Viena. Sunt căsătorit acolo, am doi fii, unul de 10 ani, celălalt de 7 ani. Și cumva acum, fac naveta Viena-Budapesta-Cluj. Dar nu e lung drumul”, a declarat Daniel Piersic.

În copilărie a făcut cursuri de balet şi pian. A absolvit Liceul nr. 4 din Oradea în anul 1960. La primul examen dat la Academia de Teatru şi Film a fost respinsă, dar anul următor a reuşit pe primul loc, potrivit site-ului cinemagia.ro. Chiar la începutul studenţiei a fost remarcată şi distribuită în filmul "Vacanţă la mare" (1962).

 

 

Citește și: Ciucă: Legile Justiției și Legile Educației - obiectivele principale pentru România

Din bogata filmografie a actriţei realizată în România amintim: "La vârsta dragostei" (1962), ''Vacanţă la mare'' (1963), ''Pădurea spânzuraţilor'' (1964), ''Elixirul tinereţii" (1965); ''Gaudeamus igitur'' (1965); ''Meandre'', ''Fantomele se grăbesc'' (1966), ''Zodia Fecioarei'', "Balul de sâmbătă seară", Fetiţa cu chibrituri" (1967); ''Vin cicliştii'' (1968), ''Tinereţe fără bătrâneţe'', "Vadul iadului" (1969), ''Canarul şi viscolul'' (1970), "Haina de piele" (1972), ''De bună voie şi nesilit de nimeni'', "Elixirul tinereţii", ''Ştefan cel Mare - Vaslui 1475'' (1974); ''Pe aici nu se trece''(1975); ''Tufă de Veneţia'' (1976); ''Eu, tu şi Ovidiu'' (1977); ''Masca de argint'' (1985); ''Abel în codru'' (1994). 

În 1965 i-a fost decernat Premiul ''Mamaia'', pentru rolul interpretat în filmul ''Pădurea spânzuraţilor'', regizat de Liviu Ciulei, iar în 1971 a fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a.

Citește și: VIDEO Boris Johnson, încă o vizită surpriză la Kiev. Zelenski i-a acordat „Ordinul Libertății”

Totodată, Anna Szeles a realizat multe roluri în lungmetraje sau în filme de televiziune în Ungaria: "Szép magyar komédia" (1970), "Agnus dei" (1971), "Ábel a rengetegben" (1993), "Devictus Vincit" (1994), "The Conquest" (1996), "Sacra Corona" (2001), "Kire ütött ez a gyerek?" (2003), "Szeress most!" (2003-2005).

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te