Sfânta Filofteia, sărbătorită pe 7 decembrie. Ucisă de tată la 12 ani, e ocrotitoarea românilor

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 06.12.2023 - 11:05
Sfânta Filofteia Foto: crestinortodox.ro

Pe 7 decembrie românii o sărbătoresc pe Sfânta Filofteia. A fost ucisă de tată când era adolescentă și a devenit cea mai tânără muceniță. Avea doar 12 ani când a murit. Trupul ei a putut fi ridicat doar de Radu Vodă și dus la Mănăstirea Curtea e Argeș.

SHARE

Creștinii ortidocși o sărbătiresc pe 7 decembrie pe Sfânta Filofteia, mucenița care după ce a fost ucisă de tatăl ei nu a dorit să fie înmormântată în alt loc decât la Curtea de Argeș. 

Avea numai 12 ani când părintele său a atuncat cu un topor în ea. În acel moment totul s-a transformat în lumină. Oamenii au fost atunci martirii uneia dintre cele mai mari minuni. 

Sfânta Filofteia este ocrotitoarea Țării Românești de 600 de ani.

Ucisă de tată, Sfânta Filofteia, ocrotește Țara Românească de 600 de ani. Sărbătorită pe 7 decembrie

Sfânta Filofteia s-a născut în anul 1206, Veliko Tărnovo, Țaratul Vlaho-Bulgar.

A crescut cu iubire față de Dumnezeu și a învățat tainele creștinismului de la mama sa, care a decedat când Sfânta avea doar câțiva ani.

Mai târziu, tatăl ei s-a recăsătorit, iar Filofteia era certată și bătută de mama vitregă. Cu toate că ducea o viață grea, Sfânta Filofteia era milostivă și ajuta oamenii sărmani cu tot ce avea, de la mâncare, până la propriile haine.

La vârsta de 12 ani, tatăl a bătut-o foarte tare, deoarece nu era de acord cu faptele sale.

Citește și: VIDEO Tunelul celor 365 de sfinți, locul din România unde oamenii își pot întâlni protectorul

Într-un moment de furie, a aruncat cu toporul în piciorul fetei, iar aceasta a decedat.

Imediat, locul s-a umplut de lumină, iar bărbatul nu i-a putut ridica trupul. Speriat, a fugit către arhiepiscopul cetății și i-a spus cele întâmplate. Nimeni nu a reușit să miște moaștele Sfinte, nici cu cele mai mari rugăciuni, până când au început să spună numele lăcașelor sfinte, din împrejurimi.

Atunci când au pomenit de Biserica Domnească cea din Târgul Argeșului, trupul ei a devenit mult mai ușor, iar oamenii i-au trimis vestea lui Radu Vodă, care a mers și a ridicat moaștele, pentru a le aduce în Țara Românească.

Astfel, Țara Românească este vegheată de Sfânta Muceniță Filofteia, de mai bine de 600 de ani. Potrivit unor documente istorice, Sfintele Sale Moaște au fost aduse din Bulgari, în jurul anului 1393.

Istoria arată că moaștele Sfintei Filofteia au fost duse inițial la Tarnovo, unde au rămas până în anul 1393.

În acel an, Taratul bulgar a fost ocupat de turci, care au și ars orașul. Pentru a le feri de profanare, moaștele au fost duse la Vidin, unde au stat puțin timp, probabil până în 1396.

Citește și: Ce să nu faci de Sfinții Ioachim și Ana pentru a avea belșug. Românii îi sărbătoresc pe 9 septembrie

După înfrângerea armatelor creștine la Nikopole, crescând amenințarea turcă, moaștele au fost oferite domnitorului Țării Romanești, Mircea cel Bătrân (1386-1418).

Acesta le-a așezat în vechea ctitorie domnească, cu hramul "Sf. Nicolae", de la Curtea de Argeș, pe atunci catedrala mitropolitana. În acest fel se explica și alegerea zilei de 7 decembrie drept zi de pomenire (imediat după ziua hramului). După construirea noii biserici de către Neagoe Basarab, sfințită la 15 august 1517, moaștele au fost așezate aici a doua zi, când s-a făcut și proclamarea canonizării Sf. Ierarh Nifon al Constantinopolului (prima canonizare la noi).

Moaștele au rămas la Curtea de Argeș până în 1893, când, din cauza stării avansate de degradare a bisericii, au fost mutate în bisericile "Sf. Gheorghe" și "Adormirea Maicii Domnului" - Olari, din aceeași localitate.

În timpul primului război mondial, datorită mutării frontului în apropierea acestei localități, moaștele au fost duse în paraclisul Mănăstirii Antim din București. După terminarea războiului, au fost readuse la Curtea de Argeș, iar din 1949 se află în paraclisul acestei mănăstiri.

Tradiții și superstiții de Sfânta Filofteia

Sfânta Filofteia este considerată, potrivit www.crestinortodox.ro, ocrotitoarea copiilor și a tinerilor, și în special a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească și să aibă o viață liniștită. În tradiție, Sfânta Filofteia este o sora îndepărtată a Sfântului Ilie.

Astfel, ea mai este numită și "aducătoarea de ploi". Istoria consemnează mai multe procesiuni cu moaștele Sfintei pe timp de seceta, iar tradiția spune că prin mijlocirea ei în fața lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate.

Citește și: Care sunt cele şapte "trepte" pe care oamenii trebuie să le urce pentru a-şi sfinţi viaţa

Racla în care se odihnesc moaștele Sfintei Filofteia a fost restaurată în anul 2004, la Monetăria Statului. S-a drapat lemnul cu catifea roșie, s-au aurit piesele din argint, s-a reaurit capacul, s-au schimbat piciorușele de sprijin, confecționate din aluminiu.

Blestemul moaștelor Sfintei Filofteia

Moaștele Sfintei Filofteia sunt întregi, într-o raclă de argint aurit. Există un blestem prin care sunt afurisiți (blestemați) cei care ar îndrăzni să înstrăineze fragmente din Sfintele Moaște:

"Cosma, Milostiv Bogin - cu mila lui Dumnezeu Arhiepiscop Mitropoliei Ungrovlahiei, fiindcă ne înștiințăm smerenia Noastră că din Sfintele Moaște ale Sfintei Mucenițe Filoteii, ce se afla în Biserica Domnească din orașul Argesu, s-ar fi risipindu în mici părticele, iată

 dar, poruncim cuvioșiei tale, Arhimandrite chir Părtenie, igumen Argesului, să le pecetluiești într-un saculetu de bogasin nou, lasandu-i afara numai mâna cea dreaptă pentru sărutarea norodului. Și așa pecetluite să le așezi în sicriu.

Și să știe fieșcare să se ferească a nu cuteza să ciupească, cât de puțin din sfintele moaște, că am pus blestem asupra cui a cuteza a se atinge să ia. Într-aceasta și chip să urmezi! Și să fii blagoslovit! 1791, mai 10." (Mitropolitul Cosma Popescu al Ungrovlahiei 1787-1792)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te