Pe 9 septembrie, la o zi după ce sărbătorim ziua nașterii Maicii Domnului, o nouă sărbătoare mare îi trimite pe creștinii ortodocși la biserică. Este ziua în care îi prăznuim pe părinții Sfintei Fecioare Maria.
Ei sunt Ioachim și Ana, Bunicii lui Isus Hristos. Românii respectă o serie de tradiții legate de acestă sărbătoare.
Sfinții Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria. S-au rugat pentru a avea un copil
Sfinții Ioachim și Ana sunt părinții Maicii Domnului. Sfântul Ioachim a fost din neamul regelui David. Sfânta Ana a fost fiica preotului Matan. Acest preot a avut trei fiice: Maria - care a născut-o pe Salomeea, Elisabeta - mama Sfântului Ioan Botezatorul și pe Ana - cea care a născut-o pe Fecioara Maria.
Lipsa copiilor îi făcea pe Ioachim și Ana să fie priviți că fiind blestemați, pentru că în societatea iudaică, familiile sterpe erau socotite a nu avea binecuvântarea dumnezeiască.
Erau oameni rugători, postitori, persoane care participau la viața liturgică a poporului lui Israel. Toate ale lor le împărțeau în trei: o parte o afieroseau templului și slujitorilor templului; o alta o împărțeau străinilor și săracilor; iar a treia o țineau pentru ei și pentru nevoile familiei.
Evanghelia apocrifă a vieții Maicii Domnului mărturisește că Ioachim, disprețuit că nu avea copii, nu se revolta împotriva lui Dumnezeu, ci dimpotrivă spune:
"Mă voi retrage în pustiu și voi sta și nu voi manca nimic, ci numai mă voi ruga și voi plânge, până când Dumnezeu vă da roada pântecelui soției mele".
Citește și: Sărbătoare mare. Adormirea Sfintei Ana, bunica lui Hristos. Tatăl ei, preot în vremea Celopatrei
Nu spune cât va sta în pustiu, pentru că nu-l interesează timpul șederii în rugăciune. Iar Dumnezeu nu-i dăruiește un copil pentru că a stat un anumit număr de zile în rugăciune, ci pentru că a îndrăznit să ceară, având convingerea că vă primi răspuns din partea lui Dumnezeu la cererea sa.
Însă și Ana adâncește legătura cu Dumnezeu. Plânge pentru lipsa copiilor și se roagă Domnului: "Dumnezeul părinților noștri, blagoslovește-mă și asculta rugăciunea mea, așa cum ai blagoslovit pântecele Sarei și ai dat ei fiu pe Isaac".
Iar după ce îngerul Domnului îi vestește lui Ioachim "Du-te, intră în cetate, fii împreună cu soția ta și va prinde prunc!", iar Anei "Ana, Ana, Domnul a auzit rugăciunea ta, și iată vei zămisli și vei naște, iar de sămânță ta se vă vorbi în toată lumea", cei doi aleg să închine copilul lui Dumnezeu. Aici stă marea dragoste: copilul vine după multă vreme de rugăciune, dar este dăruit fară multă vreme de gândire lui Dumnezeu.
Citește și: Dublă sărbătoare la români. Ce faci dacă găsești o furnică în portofel și cum afli cât mai trăiești
Sfântul Ioachim a murit în vârstă de 80 de ani, iar Sfânta Ana a murit în vârstă de 70 de ani, la doi ani după Sfântul Ioachim, conform crestinortodox.ro.
Tradiții și superstiții de Sfinții Ioachim și Ana
Ca de fiecare dată, în astfel de zile, există tradiții și superstiții, păstrate de-a lungul timpului.
Așa se face că, din bătrâni, se spune că în această zi să dai de pomană. Mai ales pentru sufletele celor din familia ta, care nu mai sunt în această lume.
O altă tradiție spune că femeile măritate, și gravide, dacă intră de Sfânta Ana în Biserică, vor avea parte de naștere ușoară.
De la tradiții trecem la obiceiuri, iar unul dintre acestea se mai practică în Ardeal.
Obiceiul spune că în această zi este bine ca bătrânii să ungă frunțile pruncilor cu apă sfințită.
Citește și: Ce se întâmplă dacă lucrezi când e cruce neagră în calendar. Semnificația acestor sărbători
Un alt obicei este să cumperi pentru cei mici, mai ales, un cadou, fie unui copil sărman, fie celui din familie.
Când vorbim de superstiții și despre ce să nu faci pe 9 septembrie, putem spune că este ziua în care nu este bine să te cerți cu cei din jur.
Tot în această zi este bine să nu faci munci grele, că vei avea necazuri toată viața.
Tot pe 9 septembrie, se mai spune că nu este voie să dai bani cu împrumut și nici să împrumuți cuiva haine din casă.
Dacă vrei să te bagi mai devreme la somn în ziua de Sfânta Ana, se spune că nu este bine. Se spune că oamenii puturoși nu vor avea noroc în fața lui Dumnezeu, dacă fac asta.
Semnificația numelor Ioachim și Ana
Numele Ioachim nu are corespondent feminin, iar originea lui este evreiască (Jehojakim), cu semnificația "Iahve [Dumnezeu] a îndreptat“, sau "Iahve a ridicat". În zilele noastre Ioachim este mai rar întâlnit ca nume de botez, fiind mai des întrebuințat în cinul monahal.
Numele Ana este tot evreiască (Hannah), acesta fiind ruda cu masculinul Anania (Hananyah) și având semnificația "Iahve a avut milă", sau "Iahve s-a îndurat". De la el s-au format și nume derivate, ca Aneta și Anca (Ancuta), sau compuse, ca Mariana, Ana-Maria etc. Diminutivele sunt destul de numeroase: Anisoara, Anica, Anita, Anuta, dar și, sub influență occidentală, Ani sau Anita.
Citește și: Ce să faci în ziua de Sfânta Maria Mică să îți meargă bine. Românii sărbătoresc pe 8 septembrie
Ținând seama că Biserica a mărturisit totdeauna că Fecioara Maria este Născătoare de Dumnezeu, căci Cel ce S-a născut din ea nu e o persoană omenească deosebită de cea dumnezeiască, ci Însuși Fiul lui Dumnezeu, putem afirma fară reținere că Ioachim și Ana sunt bunicii lui Hristos.
Sfântul Ioachim a trecut la cele veșnice la vârsta de 80 de ani, iar Sfânta Ana a murit în vârstă de 70 de ani, la doi ani după Sfântul Ioachim.
Sfinții Părinți Ioachim și Ana sunt prăznuiți în calendarul nostru cu o zi specială, 9 septembrie,