Test de cultură generală. Cine a fost mama poetului Mihai Eminescu. Era fiică de boieri

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 19.09.2023 - 10:55
Test de cultură generală Foto: Newsweek România

Azi vă propunem un test de cultură generală din viața poetului Mihai Eminescu. Despre mama sa, mai precis. Era fiică de boieri. Din zestrea ei a cumpărat o bisericuță de lemn unde mergea să se reculeagă.

SHARE

Mama lui Mihai Eminescu este cea de la care poetul a moștenit dragostea pentru cultură. Poetul era deosebit de atașat de mama sa. 

Chiar i-a dedicat o poezie extrem de tristă. Sunt puțini care își amintesc numele celei care l-a dat României pe cel mai mare poet al său.

Test de cultură generală. Cine a fost mama poetului Mihai Eminescu. Era fiică de boieri

Astfel, testul de cultură generală de azi este despre mama lui Mihai Eminescu. 

Cine a fost mama lui Mihai Eminescu?

a) Aglaia,

b) Veronica

c) Herieta

d) Raluca

Toate cele patru femei au făcut parte din viața poetului însă pe mama sa o chema de fapt Raluca. 

Astfel, răspunsul corect este c) Raluca.

Citește și: Test de cultură generală. Cine a fost soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza? Românii o adorau

Cine este Raluca Eminovici, mama lui Mihai Eminescu

 Pe Raluca Eminovici o chema de fapt Rareșa Iurașcu și era fiica lui Vasile Iurașcu, unui boier din Joldești, astăzi un sat din comuna Vorona, județul Botoșani.

Tatăl său a alintat-o Raluca sau Ralu, și așa i-a rămas numele. Se știe că Raluca Iurașcu s-a născut în 1816 și era fiica lui Vasile Iurașcu și a Paraschivei Donțu, fiica unui cazac, refugiat în județul Botoșani, prin zona Vlădeniului, numit Alexa Potloff sau Donțu, cum îl știau localnicii.

Citește și: Test de cultură generală: Ce rude erau Ștefan cel Mare și Vlad Țepes? Dușmani de moarte și aliați

Vasile Iurașcu avea rangul de stolnic și se trăgea dintr-o veche familie de mici boieri de țară, cu un conac în zona Joldeștiului. Nu se știe câtă educație i-a oferit fiicei sale, Raluca. Cert este că tânăra boieroaică s-a căsătorit în 1940 cu căminarul Gheorghe Eminovici.

O vreme va sta la Joldești, în prejma conacului părinților, apoi va pleca alături de soțul său, la Botoșani. La aproximativ cinci ani după ce l-a născut pe Mihai Eminescu, Raluca Eminovici se va muta cu familia pe moșia de la Ipotești, administrată de soțul său. Împreună cu Gheorghe Eminovici, Raluca Iurașcu va avea 11 copii, dintre care au supraviețuit doar șapte. 

Poetul Mihai Eminescu a avut o afecțiune aparte pentru mama sa, Raluca Eminovici, născută Iurașcu. De la ea ar fi moștenit firea visătoare, dar și spiritul religios. Ea a fost o femeie evlavioasă, dar a dus o viață de coșmar alături de tatăl lui Eminescu, îndurând umilințe și violență, scrie Adevarul.

Citește și: Test de cultură generală: De unde provine denumirea staţiunii Mamaia? Nu toți care merg la mare știu

Deși este un personaj puțin cunoscut publicului larg, Raluca Eminovici, născută Iurașcu, ar fi avut o influență decisivă în ceea ce privește talentul literar al poetului, dar și aplecarea sa către contemplație, visare, poezie.

Soarta mamei sale l-ar fi afectat profund, mai ales că Raluca ar fi dus o viață foarte grea, alături de soțul ei, Gheorghe Eminovici, spun o serie de specialiști.

Mai mult decât atât, viața conjugală și tragediile repetate care au marcat familia Eminovicilor i-ar fi grăbit sfârșitul.

Raluca Eminovici moare atunci când poetul avea 26 de ani. Vestea plecării dintre cei vii a mamei a fost devastatoare pentru Mihai Eminescu. De altfel, acesta avea să-i dedice mai multe versuri, inclusiv celebra poezie „O, mamă”.

„Când clopotul sunat-au, plângea a lui aramă / Și rătăcit la minte strigat-am: unde ești, mamă? / Priveam în fundul gropii și lacrimi curgeau râu / Din ochii mei nevrednici pe negrul ei sicriu”, sunt câteva dintre versurile dedicate mamei sale. 

Dacă v-a plăcut urmăriți-ne și zilele viitoare când vom veni cu noi provocări interesante.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te