Test de cultură generală. ”Când a avut loc primul Campionat Mondial de Fotbal?”. Știi răspunsul?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.08.2023 - 08:34
Test de cultură generală Foto: Daniel Toșa

Vă propunem un test de cultură generală din lumea sportului ”rege”. Însă nu numai microbiștii știu acest răspuns. Oricine iubește sportul poate da rapid soluția la următoarea provocare: ”Când a avut loc primul Campionat Mondial de Fotbal?”

SHARE

Testul de cultură de azi este din domeniul fotbalului. Însă toată lumea ar trebui să știe răspunsul. Provocarea este extrem de simplă. 

Atenție însă la ani. Vorbim despre primul Campionat Mondial de Fotbal.

Test de cultură generală. ”Când a avut loc primul Campionat Mondial de Fotbal?”. Știi răspunsul?

Fotbalul este considerat în toată lumea, ”sportul rege”, astfel că toată lumea ar trebui să cunoască puțin despre acest domeniu.

Astfel, lansăm provocarea:

Când a avut loc primul Campionat Mondial de Fotbal?

a) 1910

b) 1920

c) 1930

d) 1940

Răspunsul corect este: c)- 1930

Citește și: Test de cultură generală: ”Cine a inventat submarinul?” Unul a făcut implozie în Atlanticul de Nord

Prima ediţie a Cupei Mondiale la fotbal s-a desfăşurat între zilele de 13 şi 30 iulie 1930, în Uruguay. A fost primul turneu de amploare organizat de Federaţia Internaţională de Fotbal Asociaţie (FIFA) pentru echipele naţionale masculine de fotbal.

FIFA a ales Uruguay drept gazdă în cadrul Congresului federaţiei din 1929, deoarece această ţară sărbătorea o sută de ani de la prima ei Constituţie, iar echipa naţională de fotbal câştigase titlurile la Jocurile Olimpice din 1924 şi 1928, potrivit site-ului www.fifa.com.

Au fost 13 echipe

Toate meciurile s-au jucat în capitala Montevideo, majoritatea pe Estadio Centenario, construit special pentru turneul final. Trei stadioane au fost folosite la prima Cupă Mondială: Estadio Centenario (90.000 locuri), Estadio Parque Central (20.000 locuri) şi Estadio Pocitos (1.000 locuri), conform eurosport.ro.
 
Pentru prima şi ultima dată în istoria Cupei Mondiale, ţările afiliate la FIFA au fost invitate să participe fără să fie nevoie de o rundă preliminară de calificare.
 
Au participat 13 echipe, dintre care şapte din America de Sud, patru din Europa şi două din America de Nord.
Cele 13 ţări participante au fost dispuse în patru grupe.
 
Din Grupa 1 au făcut parte Argentina, Chile, Franţa şi Mexic.
Grupa a doua a reunit selecţionatele din Iugoslavia, Brazilia şi Bolivia.
A treia grupă a fost compusă din Uruguay, România şi Peru.
Din grupa a patra au făcut parte SUA, Paraguay şi Belgia.
 
Citește și: Test de cultură generală din mitologia greacă. Mulți au greșit răspunsurile. Care sunt cele corecte?
 
 Fiecare câştigătoare a grupei urma să se califice în semifinale.
 
Primele două meciuri ale Cupei Mondiale au avut loc în acelaşi timp şi au fost câştigate de Franţa şi SUA, care le-au învins pe Mexic cu 4-1, respectiv pe Belgia cu 3-0. Francezul Lucien Laurent a înscris primul gol din istoria Cupei Mondiale de fotbal.
 
Semifinalele au avut loc pe 26 şi 27 iulie 1930. Argentina a învins Statele Unite cu 6-1, iar Uruguay s-a impus în faţa Iugoslaviei cu acelaşi scor.
 
În finală, la 30 iulie 1930, gazdele, în calitate de favorite ale turneului, au învins-o pe Argentina cu 4-2 în faţa a 93.000 oameni pe Estadio Centenario, devenind prima naţiune ce a câştigat Cupa Mondială. Partida a fost arbitrată de belgianul Jan Langenus.
 
Selecţionata Uruguayului, denumită şi echipa "Celeste" datorită culorilor echipamentului, a cucerit marele trofeu, pus în joc încă de la prima ediţie: o statuetă de aur reprezentând-o pe Nike, zeiţa victoriei în mitologia greacă.
 
 
Argentinianul Guillermo Stabile a fost cel mai bun marcator al turneului, cu opt goluri. La ediţia din Uruguay 1930, s-au marcat 70 de goluri în 18 partide. În total, la meciurile din Uruguay au asistat 590.549 spectatori.

România, la prima competiție mondială de fotbal

Echipa României a fost prima care s-a înscris oficial în competiţie. Prima partidă a României s-a disputat împotriva echipei din Peru, la 14 iulie 1930, în a doua zi a turneului.
 
Meciul a avut loc pe stadionul Pocitos, în prezenţa a doar 300 de spectatori, fiind arbitrat de la centru de Alberto Warnken din Chile. Tricolorii au reuşit să învingă cu scorul de 3-1. Atacantul Adalbert Deşu a marcat chiar în primul minut al confruntării.
 
Citește și: Test de cultură generală. Care este cel mai lung lanț muntos din lume? Cât de simplu este răspunsul
 
A urmat egalarea peruanilor, produsă în minutul 75 de Luis Souza. Pe final, în minutele 79 şi 89, România a înscris de două prin Constantin Stanciu, respectiv Nicolae Kovacs.
 
La 21 iulie 1930, România a întâlnit selecţionata ţării gazdă, pe stadionul Centenario, unde au asistat 80.000 de oameni. Partida a fost arbitrată de brazilianul Rego Almeida. Românii au fost înfrânţi de uruguayeni cu 4-0, prin golurile marcate în primele 35 de minute de Pablo Dorado, Hector Scarone, Pelegrin Anselmo şi Pedro Cea.
 
Citește și: Test de cultură generală: ”Regizorul român cu stea pe Hollywood Walk of Fame”. Iubit al lui Monroe
 
România a părăsit competiţia, clasându-se pe locul doi al grupei, acumulând două puncte şi un golaveraj de 3-5. După întoarcerea de la Montevideo, fotbaliştii români au fost aşteptaţi în Gara de Nord din Bucureşti de o mare masă de suporteri.
 
Citește și: Test de cultură generală: ”Cât a durat Războiul de 100 de ani?” Ai răspunsul rapid?
 
Lotul României, conform site-ului oficial al FIFA, a fost format din: portarii Ion Lăpuşneanu şi Samuel Zauber; fundaşii Adalbert Steiner, Rudolf Bürger şi Iosif Czako; mijlocaşii Alfred Eisenbeisser, Emerich Vogl, Ladislau Raffinski şi Corneliu Robe; atacanţii Adalbert Deşu, Nicolae Kovacs, Constantin Stanciu, Ştefan Barbu, Ilie Subăşeanu şi Rudolf Wetzer. Ultimul dintre aceştia, Rudy Wetzer, căpitanul echipei, era singurul fotbalist profesionist, conform Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te