Tehnologii care au marcat 2018

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 06.01.2019 - 22:02
Smartphone-ul cu display holografic

Lumea este în perpetuă viteză și schimbare. Iar tehnologiile, indiferent că vorbim despre autovehicule, IT, gadget-uri sau electrocasnice, de exemplu, evoluează aproape de la o zi la alta.

SHARE

Un clasament general este aproape imposibil de realizat, însă, cu siguranță, anul 2018 va rămâne în istorie pentru cel puțin câteva inovații, precum motorul pe benzină care pornește prin compresie, ca un diesel, prototipul stației de încărcare pentru mașini electrice cu o capacitate de 450 kW, cuptorul cu microunde care și îngheață produsele alimentare, smartphone-ul cu display holografic sau ceasul inteligent care a salvat o viață.

Smartphone-ul cu display holografic

Nu e nici Apple, nici Samsung, nici altă marcă cunoscută. RED Smartphone, primul terminal cu ecran holografic ce asigură utilizatorului o experiență 3D, proiectând lucruri precum clădiri pe o hartă interactivă tridimensională, este creația RED, o firmă care face camere video pentru industria filmului.

Plinul de curent, ca la pompa de combustibil

Cum viitorul automobilului pare din ce în ce mai mult electric, iar unul dintre inconvenientele mașinilor curentate este timpul pierdut la priză în comparație cu efectuarea plinului uneia tradiționale, cu benzină sau motorină, BMW și Porsche și-au unit forțele și au dezvoltat un prototip de stație FastCharge cu o capacitate de 450 kW. Aceasta poate încărca 100 de kilometri de autonomie în doar trei minute. Bineînțeles, atunci când și bateria vehiculului va suport un astfel de ritm alert, având în vedere că, în momentul de față, majoritatea se încarcă la stații de 22 kW sau 50 kW.

Doar SuperCharger-ul Tesla are 120 kW, iar Audi e-tron suportă până la 150 kW. Deocamdată, un BMW i3 dotat cu o baterie de înaltă tensiune specială a fost încărcat, de la 10% la 80%, în 15 minute. Iar un prototip Porsche a câștigat 100 de kilometri de autonomie în trei minute.

Motorul pe benzină care pornește ca un diesel

Mazda a prezentat în martie, la Salonul Auto de la Geneva 2018, primul motor comercial pe benzină din lume care utilizează aprinderea prin compresie, botezat Skyactiv-X.

Agregatul ce revoluționează industria introduce o metodă de ardere inovatoare, denumită Aprindere prin Compresie Controlată prin Scânteie/Spark Controlled Compression Ignition (SPCCI), care combină beneficiile motorului pe benzină, cu aprindere prin scânteie, cu cele ale unei motorizări diesel, pentru a produce un motor crossover care livrează avantajele ambelor sisteme. Motorul cu tehnologie Skyactiv-X va fi disponibil, pentru început, pe noua Mazda3, care a fost lansată recent, la Salonul Auto de la Los Angeles 2018, și, apoi, pe Mazda 6.

Ceasul care salvează vieți

Apple Watch Series 4 este primul ceas inteligent care, pe lângă măsurarea pulsului, poate realiza o electrocardiogramă și lansa alerte, dacă sesizează că bătăile inimii utilizatorului devin neregulate. Mai mult, dacă gadget-ul constată că utilizatorul stă culcat peste un minut iar EKG-ul nu este în regulă, acesta poate fi setat să apeleze automat serviciile de  urgență. Deocamdată, funcția de EKG este disponibilă doar în Stele Unite.

Cuptorul cu microunde care îngheață

Apariția cuptorului cu microunde acum circa 60 de ani a revoluționat modul în care oamenii grăbiți își încălzesc, dezgheață sau prepară mâncarea. Dar, dacă ai nevoie să congelezi ceva rapid în bucătărie? Tuburile cu azot lichid ar putea fi un răspuns, însă sunt destul de periculoase și trebuie utilizate cu grijă. Soluția a fost propusă în 2018 de Frigondas, care a creat un cuptor cu microunde care și răcește, și îngheață. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te