Armata ucraineană avansează în Donețk. Rușii susțin că au respins un atac în Zaporojie

DE Alin Crișan | Actualizat: 26.07.2023 - 18:51
Soldați pe front, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Profimedia Images

Trupele ruse au respins un atac ucrainean în regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, a transmis miercuri după-amiază Ministerul rus al Apărării. Armata ucraineană avansează în Donețk.

SHARE

Trupele ruse au respins un atac ucrainean în regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, a transmis miercuri după-amiază Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia EFE, după ce mai devreme oficiali şi bloggeri militari ruşi au vorbit despre o ofensivă majoră lansată de armata ucraineană în acest sector al frontului, care este una dintre axele contraofensivei lansate în iunie de Ucraina.

Armata ucraineană avansează în Donețk. Rușii susțin că au respins un atac în Zaporojie

"În ultimele 24 de ore a fost respins un atac inamic pe frontul din Zaporojie, în direcţia Robotine", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov. Potrivit acestuia, forţele ucrainene au pierdut în tentativa de asalt două tancuri, un obuzier şi un obuzier autopropulsat Gvozdika. El a mai susţinut că armata rusă a lovit concentrări de trupe ucrainene în zona localităţilor Mala Tokmaka, Iablukove şi Robotine, toate în provincia Zaporojie.

Mai devreme, un lider prorus din provincia ucraineană Zaporojie, Vladimir Rogov, a declarat că armata ucraineană a lansat la sud de oraşul Orehovo (Orihiv) o acţiune ofensivă majoră pentru care trupele ucrainene au angajat în luptă peste o sută de tancuri şi blindate, inclusiv tancuri germane Leopard şi blindate americane Bradley.

Acelaşi responsabil prorus a mai afirmat că trupele ucrainene au reuşit să străpungă în trei puncte prima linie defensivă rusă, dar "nu au intrat în Robotine". "Atacul forţelor armate ucrainene a fost respins" în cele din urmă, a susţinut el.

Şi un alt lider instalat de Rusia în provincia ucraineană parţial ocupată Zaporojie, Evgheni Baliţki, a anunţat că armata ucraineană a lansat în cursul dimineţii de miercuri o ofensivă, care s-a lovit de o "puternică rezistenţă" rusească, situaţia în zonă este "tensionată" şi inamicul înregistrează "pierderi semnificative".

Responsabilii ucraineni nu au făcut deocamdată comentarii despre aceste acţiuni ofensive. Aceştia au păstrat tăcerea şi în perioada iniţială a contraofensivei lansate de armata ucraineană la începutul lunii iunie pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia şi al cărei prim obiectiv este străpungerea frontului în sud şi atingerea Mării Azov pentru a separa trupele ruse şi a le tăia coridorul terestru spre Crimeea.

Citește și: Năsui, despre prescripția faptelor în cazul judecătoarei care lua șpagă: „Un sistem bolnav!”

În schimb, Statul Major al armatei ucrainene a confirmat miercuri că trupele sale au înaintat în zona satului Staromaiorske, situat în provincia Doneţk, la nord-est de provincia Zaporojie în apropierea graniţei administrative a celor două provincii, pe o altă axă de atac a armatei ucrainene către Marea Azov, respectiv axa Novosilka Novosilka - Berdiansk.

Forţele speciale ucrainene au distribuit imagini din acel sat, afirmând că au capturat acolo paraşutişti ruşi, relatează CNN, în timp ce alte imagini din Staromaiorske geolocalizate de acest post arată trupe ruseşti retrăgându-se de pe poziţiile lor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te