Cum a fost asaltat de cumpărători un sat când s-a auzit că o casă costă 2.000 lei. Care e adevărul

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.06.2023 - 19:12
O casă aici costă 2.000 de lei. Foto: captură renasterea.ro
O casă aici costă 2.000 de lei. Foto: captură renasterea.ro

În România există un sat cu peisaje ca în povești și oameni buni unde o casă costă doar 2.000 de lei. Adică, cu puțin mai mult decât un salariu minim pe economie.

SHARE
În România, într-un loc pitoresc, există o localitate unde o casă costă 2.000 de lei. Cel puțin așa circulă o legendă. Este vorba despre Gherdeal sat ce aparține comunei Bruiu, județul Sibiu. 
În această zonă au început să se mute orășenii. Chiar și din București au venit oameni care, în scurt timp, s-au transformat în localnici.
Primarul localității spune că nicio casă nu se vinde cu 2.000 de lei în comuna sa.

Singurul loc din România unde o casă costă aproape un salariu minim pe economie

Gherdealul este un sat cu doar șapte suflete și se află la limita cu județul Brașov. Dintre cele trei variante, cel mai pitoresc drum către Gherdeal este și cel mai lung, circa 90 de kilometri, pe Valea Hârtibaciului, Sibiu – Agnita – Cincu – Bruiu – Gherdeal.

Satul în care mai trăiesc doar 7 oameni, deși pe vremuri erau 112 familii, dacă e să te iei după numărul de case, este un loc rupt de lume, în care tranzacțiile imobiliare s-au făcut și încă se fac pe mai nimic. O casă costă cât un salariu mediu, dar proprietarii sunt dificil de găsit.

Citește și: Începe prăbușirea pieței imobiliare? În ce orașe merită să cumperi o locuință, unde să mai aștepți?

Ultimii cinci kilometri ai drumului spre Gherdeal sunt ireal de frumoși. În sat, primul om cu care te întâlnești e Victor Ponta. Zâmbește galeș dintr-un afiș electoral pe o poartă părăsită, cam spălăcit la faţă de la soare și ploi. Pe uliță în sus, se aude un televizor dat la maximum, scrie un site de turism.

Casele se vând ieftin. “Aici, o casă costă cam 20 – 24 de milioane de lei vechi. N-a mai rămas mare lucru din ele. Oamenii au plecat, mânca-i-ar amarul.”, spune o femeie despre satul în care locuieşte.

Cât de reală este ”oferta” imobiliară

Suma de 2000 de lei este extrem de atractivă pentru oricine vrea să investească într-o casă de vacanță. Însă, primarul Emil Gherghel spune că nu este tocmai reală această sumă. 

În realitate, spune el, o casă în sat costă 60.000 de euro, nu 2.000 de lei.

Mai mult, primarul spune că a încercat inclusiv să ia legătura cu publicațiile care au scris despre acest subiect și care au scris că prețul caselor ar fi de 2.000 de lei, notează Turnul Sfatului.

„Nu există așa ceva. Noi am dezmințit inclusiv pe site-ul primăriei”, a spus edilul.

”Informare a Primăriei Comunei Bruiu: 

În urma informațiilor apărute în mediul public și pe diferite rețele de socializare, Primăria Comunei Bruiu dorește să vă informeze că în satul Gherdeal, precum și în celelalte sate aparținătoare, nu există imobile de vânzare la prețuri modice (2000 – 3000 lei).

Primăria Comunei Bruiu nu deține în proprietate imobile (case) care urmează a fi vândute. Proprietățile aflate pe raza comunei sunt proprietatea persoanelor fizice (sași sau români), iar pentru ultimele imobile scoase la vânzare au fost solicitate prețuri de minimum 20.000 euro.

Primăria Comunei Bruiu nu deține informații despre imobile aflate la vânzare în raza sa teritorială”, se arată în mesajul postat pe site-ul Primăriei Bruiu.

 ”Am sunat la respectivele numere ca să încercăm să nu se mai răspândească informația, am încercat să-i contactăm și pe Facebook, dar nu am dat de ei.

Citește și: FOTO Imobiliare razna: 25.000 €, o casă cu WC în curte, ziduri crăpate și doar o sobă funcțională

Momentan, la Gherdeal, 90-95% dintre case au proprietari, sunt vreo trei patru de care, într-adevăr, nu se mai știe nimic. Ce vă pot spune e că ultima casă s-a vândut cu 60.000 de euro, tranzacție pe imobil în Gherdeal”, a subliniat primarul.

„Nu a venit nimeni să întrebe, nu există să fie o casă 2.000 de lei, cu 2.000 de lei cumperi un animal, un cal la căruță. Locuitori care stau în permanență acolo sunt vreo 10-12 persoane. Sunt mulți proprietari de la București care au cumpărat și renovează pentru a le transforma în case de vacanță”, a mai afirmat Gherghel.

Când a fost creat, Gherdealul a aparţinut călugărilor cistercieni care aveau o mănăstire fortificată la Cârţa.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te