Ne-au făcut să râdem, dar cei patru „milițienii” din Brigada Diverse au avut un destin tragic

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.01.2023 - 18:46
Sfârșitul trafic al actorilor din Brigada Diverse - Foto: Captură film

Cea mai haioasă echipă de „milițieni” care a făcut deliciul spectatorilor în seria „Brigada Diverse” a fost formată din patru actori cu un destin tragic.

SHARE

Brigada Diverse a fost o serie de trei filme românești regizate de Mircea Drăgan după scenarii realizate de Nicolae Țic. Acesta a realizat scenariul pentru 11 filme de o oră și 45 de minute fiecare, însă în final au fost realizate doar trei filme.

Trei milițieni Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dumitru Furdui conduși de Iurie Darie au dejucat, cu umor, o serie de „întâmplări” infracționale, unele avându-i în centru pe Dem Rădulsescu, Puiu Călinescu și Jean Constantin. 

Toma a pierit la cutremur

La cutremurul din 1977 au murit mulți oameni, printre care și Toma Caragiu. Acesta a fost găsit după șase zile de la cutremur, iar chipul său era distrus. Colegii l-au recunoscut după păr.

„Mi-am dat seama că era în casă, iar blocul lui ştiam că se prăbuşise. Am fugit acolo. Toma stătea la etajul 2, iar blocul se prăbuşise până la nivelul etajului 3. Acolo am găsit câinele lui, un câine frumos, care era în casă, dar Toma nu era. Pe masă se aflau 4 pahare de whisky şi apă minerală, deci au fost patru persoane. Uşa spre casa scărilor era blocată. Am pus urechea acolo şi am auzit gemete. Am strigat dupa el, dar nu am primit niciun răspuns. A durat 6 zile si 6 nopti până a fost dezgropat”, își amintea actorul Ion Caramitru.

„De acolo au fost scoase, se pare, 120 de cadavre. Toma a fost găsit căzut pe spate. Îmi aduc aminte că l-am văzut, cu ochelarii căzuţi pe lângă el, ochelari la care ținea foarte mult, primiți de la Liviu Ciulei. Peste el, îmbrăţişaţi de altfel, era regizorul care venise în vizită la el, Alexandru Bocăneţ, da… Probabil s-au luat în braţe în disperare şi au murit aşa, împreună. Dacă Bocăneţ avea chipul întreg, Toma era desfigurat complet, avea chipul schimonosit”, a mai povestit Ion Caramitru, citat de Libertatea.

Citește și: Ultimele ore ale lui Toma Caragiu înainte să moară la cutremur. Lângă cine a fost găsit îmbrățișat

Cu Securitatea pe urmele lui, Dumitru Furdui moare în exil

L-a jucat pe Cristoloveanu în „Brigada Diverse intră în acţiune“ (1970), alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, sau Dem Rădulescu. N-a lipsit din comediile de neuitat „B.D. în alertă“ sau „B.D. la munte şi la mare“. A fost remarcabil în rolul inginerului agronom Geo în filmul „Toamna bobocilor“, regizat de Mircea Moldovan.

Piesele sale de teatru deranjau tot mai tare Securitatea și Partidul Comunist. „Spiritul liber al marelui actor a atras repetat cenzura, ultimele piese ale sale fiind aruncate la gunoi.

Este forțat de Securitate să plece din țară. În 1985 a făcut o manifestaţie de protest pe esplanada pariziană Trocadero, cerând dreptul de emigrare pentru fiul său.

Moartea sa, survenită în exil, la Paris, a lăsat unele semne de întrebare. Dumitru Furdui a murit pe 13 aprilie 1998, la Paris, după ce a căzut de la etajul opt al imobilului unde locuia, situat într-o periferie a capitalei franceze. Vecinii acestuia au anunțat imediat Salvarea, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva. Actorul trăia retras și avea puțini prieteni.

 

Iurie Darie, șeful B.D.

Iurie Darie s-a stins în urmă cu 10 ani de o boală nemiloasă și după o suferință de mai multe luni. A fost căsătorit cu actriță Consuela Roșu cu care a avut un băiat Alexandru (Ducu) Darie, născut în 1959.

Iurie Darie spunea că își dorește cu tărie ca după moartea sa să se poată naște într-o altă lume unde să-și trăiască viața ”celălalt om” din el.

"Cred că am să plec din lumea asta cu ceva și am să plec în altă lume, să se nască celălalt om din mine", spunea în interviul-testament Iurie Darie.

Citește și: Încercările actorului fermecător ce credea că după moarte se va naște în altă lume. „Sunt un nimic”

 

„Milițianul” încurcă-lume Papaiani s-a stins după o lungă suferință

Sebastian Papaiani a murit, în urmă cu șase ani, după o îndelungă suferință. Actorul era internat într-o clinică de recuperare după ce a fost găsit căzut de soție, după ce i s-a făcut rău în baie. În ultimul său interviu, actorul spune că „plutonierul Căpșună” a avut un impact mare în rândul publicului. „E adevărat că toate comediile româneşti au avut un impact puternic la public. M-am întâlnit cu oameni care mi-au zis că, datorită mie, şi-au botezat copiii Căpşună”, a spus Papaiani. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te