Sărbătoare religioasă pe 6 februarie. 5 Sfinți ocrotesc oamenii. Ce nu ai voie să faci în această zi

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 06.02.2024 - 09:17
Sărbătoare pe 6 februarie Foto: ziarullumina.ro

Este sărbătoare mare pe 6 februarie în calendar. Creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinţii Varsanufie cel Mare, Ioan Profetul, Vucol , Fotie și Sfântul Iulian din Emesa. Românii au superstiții legate de această zi. Ce nu este bine să faci acum.

SHARE

Cinci Sfinți sunt prăznuiți pe 6 februarie. Ei au trăit în anii 400 și sunt un exemplu de urmat atât pentru preoți cât și pentru mireni. 

Citește și: Sărbătoare religioasă pe 7 februarie. Cine este pescarul fără carte devenit preot. Vindeca oamenii

Românii postesc în această zi pentru a scăpa de necaz.

Sărbătoare religioasă pe 6 februarie. Ce nu ai voie să faci în această zi

În calendarul ortodox, pe 6 februarie sunt trecuți sfinții Varsanufie cel Mare, Ioan Profetul, Vucol, Fotie și Sfântul Iulian din Emesa. Iată cine sunt ei de fapt.

Sfântul Vucol, episcopul Smirnei

Sfântul Vucol s-a născut în părțile Smirnei. A trăit în vremea Sfinților Apostoli. Nu s-a mulțumit să știe că există persoane care vestesc învățătura lui Hristos, ci călăuzit de Duhul Sfânt, a convertit la creștinism mulți păgâni.

A fost hirotonit episcop de Sfântul Evanghelist Ioan. Înainte de a trece la cele veșnice, a lașat urmaș pe Sfântul Policarp. Potrivit Tradiției, pe mormântul sau a crescut un copac, cu ale cărui fructe erau vindecați bolnavii, conform crestinortodox.ro.

Citește și: Sărbătoare mare pe 3 februarie. Cine este Sfântul care a fost ”pedepsit” să trăiască 360 de ani

Sfântul Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul, ucenicul acestuia, au trăit în secolul al VI-lea, în timpul domniei împăratului Iustinian I (483-565).

Au dus o viață ascetică în mănăstirea Avvei Serid din Palestina, lângă orașul Gaza. Cei doi Sfinti Părinți au explicat foarte deslușit necesitatea călăuzirii spirituale și a supunerii față de un povățuitor duhovnicesc. Acești Sfinti Părinți ne sfătuiesc să nu facem nimic fară a-l întreba pe părintele nostru duhovnicesc.

Tratamentul prescris de părintele duhovnicesc trebuie să fie adaptat personalității celui bolnav sufletește, situației lui particulare, stării și dispoziției lui sufletești.

În numeroase ocazii, patima fiind gravă, cu toată reticența ucenicului, duhovnicul trebuie să prescrie un tratament puternic.

Este un rău doctor cel care tratează cu blândețe un abces tumefiat care poate duce la cangrenă. Rana trebuie deschisă și curățită, iar apoi tratată și pansată. De bună seamă că este nevoie și de deschiderea și colaborarea pacientului. 

Acesta trebuie să fie încredințat că părintele său sufletesc, pe care și l-a ales cu grijă, se luptă cu toată seriozitatea pentru a-l tămădui.

Citește și: Sărbătoare religioasă 2 februarie. Ce este interzis să faci în această zi. Aduce ghinion

Însă, ei atrag atenția și asupra faptului că este primejdios pentru un părinte duhovnicesc să nu dea atenție propriei mântuiri și să se concentreze în exclusivitate asupra rolului sau de povățuitor spiritual: "Dumnezeu știe că dacă nu port grija de mântuirea mea, de unde să am putere să vă ajut vouă?"

Sfântul Fotie cel Mare s-a născut cândva între anii 800-810, în cetatea Constantinopol. Părinții săi, Irina și Serghie, au fost creștini iubitori de Dumnezeu. Tatăl sau, Serghie, frate al împărătesei Teodora și al patriarhului Tarasie, avea funcția de "spătar" imperial, fiind așezat peste un număr însemnat de slujitori. Unchiul sau, patriarhul Tarasie, a fost unul dintre cei mai longevivi patriarhi ai Constantinopolului.

Din cauza controverselor iconoclaste, familia să este exilată și trece la cele veșnice în pribegie. Părinții sai au murit în exil pentru că nu au renunțat la cinstirea sfintelor icoane și pentru că L-au iubit mai mult pe Dumnezeu decât chiar propria lor viață.

Înzestrat de Dumnezeu cu daruri intelectuale deosebite, Sfântul Fotie și-a însușit o cultură impresionantă. A studiat cu cei mai mari dascăli din cetatea imperială. Peste toate artele vremii, Sfântul Fotie s-a îndeletnicit și cu rugăciunea de toată vremea, precum el însuși mărturisește: "Grija mea din copilărie era săvârșirea rugăciunii și a cercetării de sine."

Citește și: Cum treci de ”ceasurile rele” de marți. Superstițiile românilor despre ghinionul din această zi

Sfântul Fotie cel Mare a fost închis în Mănăstirea Armenilor. El și-a dedicat ultimii ani din viață întocmirii unor cărți de folos pentru întărirea Bisericii lui Hristos. Vreme de patru ani a lucrat la cartea "Despre mistagogia Duhului Sfânt". A întocmit și o serie de epistole, adunate în cartea "Amfilohia".

"Biblioteca", opera cea mai cunoscută a Sfântului Fotie cel Mare, este prima colecție de recenzii din istorie. Ea cuprinde rezumate a 280 de lucrări. Dintre acestea, 158 sunt opere teologice și 122 sunt lucrări din cele mai diverse domenii. Doar opt texte sunt rezumate de Vieți ale Sfinților.Sunt 37 de lucrări istorice, numeroase scrieri legate de călătorii, 16 discursuri filosofice, 5 cărți despre geografie, 6 lucrări asupra papilor și preoților din Apus, 6 cărți din domeniul medicinei și câteva asupra mitologiei și științelor matematice.

Sfântul Fotie a trecut la cele veșnice în ziua de 6 februarie 897, apărând Ortodoxia cu gândul, cu cuvântul și cu fapta, de potrivnicile uneltiri ale papistașilor hulitori ai dreptei credințe. Pentru aceasta, el este cinstit drept un "mare apărător al dreptei credințe".

Sfântul Mucenic Iulian din Emesa

Acest mucenic era din cetatea Emesei. Pe când se găsea în floarea vârstei, vrând să-şi arate credinţa în Dumnezeu, găsi cu cale să poarte grijă întocmai ca un doctor de trupurile oamenilor, îngrijindu-se în acelaşi timp şi mai mult de sufletele lor, încât era deopotrivă doctor al trupurilor şi al sufletelor.

Pe vremea împărăţiei lui Numerian, în anul 312, pe când fură prinşi episcopul Silvan, Luca diaconul şi Mochie anagnostul şi fură osândiţi de închinătorii la idoli a fi daţi pradă fiarelor, iară aceştia erau duşi la locul de chin, sfântul Iulian, întâmpinându-i, se închină lor.

Ce să nu faci pe 6 februarie

Ortodocșii obișnuiesc să țină post în ziua de 6 februarie și să-i cinstească pe Sfinții acestei zile. Se spune că cei care postesc au noroc peste an, chiar dacă această sărbătoare nu este miercurea sau vinerea. 

De asemenea, este important să nu te cerți cu nimeni și să faci bine în jur. Tot în această zi ne putem ocupa de lucrurile care necesită curaj și care presupun anumite riscuri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te