Cum treci de ”ceasurile rele” de marți. Superstițiile românilor despre ghinionul din această zi

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.02.2024 - 07:17
marți avem ceasuri rele Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
În ziua de marți ne ocupăm de lucrurile complicate Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Românii au o serie de superstiții legate de ziua de marți. Atunci sunt ”3 ceasuri rele” și multe lucruri nu merg bine. Însă unele lucruri făcute în această zi aduc noroc.

SHARE

Marți, o zi încărcată de superstiții. În tradiția populară Marţea era bărbat, dar era o zi proastă şi rea în care nu se începeau lucruri noi.

 „Marţea nu-i de spor, nici de-ajutor”, gândeau ţăranii români în urmă cu un veac.

Cum treci de ”ceasurile rele”  de marți. Superstițiile românilor despe ghinionul din această zi

Potrivit credințelor românești, marți există trei momente nefaste care însumate fac trei ceasuri, iar acestea se petrec nu numai marți, dar și sâmbăta. Credința că 13 aduce ghinion este una de import, potrivit șefului secției de Documentare și Valorificare de la Muzeul Țăranului Român, Carmen Mihalace.

Cu toate acestea, există credința că marțea există trei ceasuri rele, spre seară, patronate de Marte, care punea la grea încercare pe cei care nu știau să își apere bunurile, banii și casa sau familia

Cu timpul, marțea a căpătat conotații negative, și țăranii nu semănau niciodată în această zi, că să nu își strice recoltele. Era și o vorbă: ‘marțea nu-i de spor, nici de ajutor!’

Citește și: Cine este Sfântul pedepsit să trăiască 360 de ani

Totodată, în zilele de marți ne putem ocupa de lucrurile care necesită curaj și care presupun anumite riscuri, deoarece energia lui Marte ne vă ajută să trecem peste greutăți.

Meteorologii britanici au descoperit că cea mai ploioasă zi din săptămână este marțea. Studiul în urma căruia s-a descoperit că marțea este cea mai ploioasa zi din săptămână a fost realizat pentru Festivalul Științei Manchester.

Orele bune în zilele de MARȚI sunt între 15-16.30 și rele între 12-13.30, conform delalumeadunate.ro.

Ce să faci marțea neapărat

Pe de altă parte, ceea ce se discută lunea, este bine să fie parafat marțea, astfel încât afacerea să meargă bine toată săptămâna. În Roma Antică, multe afaceri erau discutate în ziua de marți și se făceau plățile importante.

Totodată, în zilele de marți ne putem ocupa de lucrurile care necesită curaj și care presupun anumite riscuri, deoarece energia lui Marte ne va ajuta să trecem peste greutăți.

Cu toate acestea, exista credința că marțea există trei ceasuri rele, spre seară, patronate de Marte, care punea la grea încercare pe cei care nu știau să își apere bunurile, banii și casa sau familia.

Citește și: Ce se întâmplă dacă lucrezi când e cruce neagră în calendar. Semnificația acestor sărbători

Odată cu trecerea la creștinism, ziua de marți își schimbă semnificația și devine dintr-o zi bună și norocoasă, o zi aducătoare de ghinion. Acest lucru este legat de pomenirea unuia dintre cei mai cinstiți sfinți din calendarul nostru bisericesc, Sf. Ioan Botezătorul.

Tradiția creștină spune că marțea este ziua în care se pomenesc proorocii și îndeosebi Sf. Ioan Botezătorul, cel care, după cum se arată în Biblie, ne ferește de ceasul rău, de răufăcători și de ispita celui viclean.

Cu timpul, marțea a căpătat conotații negative, și țăranii nu semănau niciodată în această zi, ca să nu își strice recoltele. Era și o vorbă: ”marțea nu-i de spor, nici de ajutor!” Ba chiar era personificată în bărbat această zi și i se spunea Marțolea, un om rău, care nu făcea decât stricăciuni, conform libertateapentrufemei.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te