Sărbătoare religioasă pe 17 februarie. Ce să nu faci sub nicio formă de Sfântul Teodor

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 16.02.2024 - 07:00
Slujbă la biserică Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Sâmbătă, 17 februarie, creștinii ortodocși din România în sărbătoresc pe Sfântul Teodor Tiron. El a fost un apărător al creștinilor și a murit pentru credința lui. I-a ajutat pe oameni. Se spune că a ucis un balaur care teroriza oamenii dintr-o anumită zonă.

SHARE

Sfântul Teodor Tiron, cinstit de Biserica Ortodoxa în ziua de 17 februarie. El a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea, pe vremea împăraților Maximian și Maximin.

Înainte să fie ucis pentru credința lui el a făcut mai multe fapte bune și ia ajutat pe oameni.

Sărbătoare religioasă pe 17 februarie. Ce să nu faci sub nicio formă de Sfântul Teodor

Sfântul Mucenic Teodor a făcut parte din corpul de armată al Tironilor (de aici și numele de Teodor Tiron care îl poartă) al generalului Vringa care avea în componență 5000 de soldați.

El era comandantul regimentului tinerilor recruți, al margariților (al celor puternici) care numără 893 de soldați, fiind foarte apreciat pentru vrednicia sa. Sfântul era plin de credință, se dedică în întregime Bisericii și sa rugat ca Dumnezeu să îl învrednicească să crească viața pentru Hristos și, în acest sens, a cerut un semn al Domnului.

Citește și: 2024 este an bisect. Tradiții și superstiții pentru 29 februarie. Ce să nu faci sub nicio formă

Înainte de mucenicia sa, Sfântul Teodor Tiron se întâlnește cu o femeie creștină, Evsevia din Evhaita care îl avertizează că, în zona unde se afla situat regimentul său, există un balaur care terorizează și ucide pe cei din jur. Sfântul vede în această întâlnire o ocazie de a-ține promisiunea de a-și jertfi viața și înfruntă Hristos de vitejie această fiară îndeplinită, nimicind balaurul înfricoșător cu puterea lui Hristos.

După ce Teodor a intrat în armata română, și izbucnind în orașul Amasia persecuția contra creștinilor, acesta nu a dorit să ascunde că este creștin. Pentru acest motiv, a fost închis în temniță, fiind lăsat să moară din lipsa apei și a hranei.

Citește și:  Sărbătoare religioasă pe 16 februarie. Ce trebuie să faci în această zi pentru a alunga supărările

Mântutorul, însă, i Sa Sfântului Teodor în temniță, zicandu-i: "Nu te teme, Teodore, căci Eu sunt cu tine; de ​​hrana cea trupească și de băutură cea pământească de acum să nu te mai atingi, căci cu Mine. vei fi în împărăția Mea cea cerească și veșnică”. Tot acum, i s-au arătat sfântului mulți îngeri, astfel, ostașii care păzeau temnița, s-au umplut de spaimă.

După aceasta, Sfântul Teodor a trecut la Domnul, aruncat în foc.

Cum ia apărat pe creștini spundu-le să mănânce colivă

Apariția colivei este legată de o minune pe care Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron a săvârșit-o la 50 de ani după ce veșnice.

Împăratul Iulian Apostatul (361-363), amintindu-și că în prima săptămână a Postului Mare creștii țin post aspru și dorind să-i batjocorească pe aceștia, a dat ordin guvernatorului orașului Constantinopol să stropească toate proviziile din piețele de alimentare cu sângele jertfit idolilor. .

Sfântul Teodor, apărându-i în vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului (360-370), ia poruncit nimic să-i anunțe pe creștini să nu cumpere din piață, ci să mănânce cu toții grău fiert cu miere (coliva de astăzi), și astfel să poată țină postul, scrie Pravila.ro .

Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron este o dovadă vie a faptului că Sfinții Martiri sunt cei care au grijă de această luptă bună pentru Hristos și Biserica Sa. Sfântul este cinstit pentru fapt că a descoperit lucrurile ascunse și a apărat comunitatea ortodocșilor după trecerea sa la cele veșnice, arătând prin aceasta, că există o legătură între Biserica luptătoare, de pe pământ, și cea biruitoare, din ceruri.

Ce să nu faci sâmbăta

Fiincă 17 februarie este într-o zi de sâmbătă, iar aceasta este ultima zi din săptămână, nu e bine să începi un lucru nou și nici să nu pleci la drum. De asemenea, trebuie să fii atent la multe semne care pot spune ce ți se va întâmpla într-un anumit timp.

Citește și: Ce să nu faci sub nicio formă în ziua de sâmbătă. Superstițiile de groază întâlnite la români

Conform tradiției populare, raiul numai sâmbătă și deschis și atunci sufletele intră. Sâmbătă dimineața, pe la răsăritul soarelui, când prind cucoșii a cânta, raiul se deschide și sufletele intră, iar iadul se închide, căci dracii nu pot suferi să audă cucoșii cântând. Iadul numai cât sâmbăta și duminica e închis.

 Sâmbătă să nu zici nimănui, văzându-l îmbrăcat în straie noi: „Porți sănătos!”, că-i dorești moartea.

Sâmbătă dimineața să nu mături și să nu mănânci. Când mănânci sâmbăta nespălat, nu se apropie îngerul patruzeci de zile de tine. Semănatul cânepii trebuie să aibă loc sâmbăta.

Sâmbătă seara nu se dă nimic din casă. Apa în care se spălă pruncul sâmbătă seara nu se aruncă afară. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te