SĂRBĂTOARE 6 NOIEMBRIE Sfântul Ierarh Pavel Mărturisitorul. Ce să faci în această zi ca să ai noroc

DE Florentina Enache | Actualizat: 05.11.2024 - 07:04
SĂRBĂTOARE 6 NOIEMBRIE Sfântul Ierarh Pavel Mărturisitorul. Ce să faci în această zi ca să ai noroc - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
SĂRBĂTOARE 6 NOIEMBRIE Sfântul Ierarh Pavel Mărturisitorul. Ce să faci în această zi ca să ai noroc - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

SĂRBĂTOARE 6 NOIEMBRIE Sfântul Ierarh Pavel Mărturisitorul. Ce să faci în această zi ca să ai noroc? Pe 6 noiembrie, Biserica îi prăznuiește pe Sfântul Ierarh Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului, și pe Sfântul Cuvios Luca din Sicilia.

SHARE

Calendar creștin ortodox 6 noiembrie. Pe 6 noiembrie, Biserica îi prăznuiește pe Sfântul Ierarh Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului, și pe Sfântul Cuvios Luca din Sicilia. Ce tradiții și superstiții sunt în această zi?

Sfântul Ierarh Pavel Mărturisitorul

Sfântul Ierarh Pavel Mărturisitorul, patriarh al Constantinopolului, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 6 noiembrie.

Sfântul Pavel a fost ales patriarh în timpul domniei - în partea de răsărit a Imperiului Roman - a împăratului Constanţiu (337-361), fiul împăratului Constantin cel Mare (306-337), care prin Edictul de la Milan (313) a asigurat libertatea Bisericii.

Citește și: SĂRBĂTOARE 5 NOIEMBRIE Sfinții Mucenici Galaction și Epistimia. Ce să faci în această zi

Constanţiu era arian şi din acest motiv l-a izgonit din scaunul de patriarh pe Sfântul Pavel, punându-l în locul lui pe Eusebiu al Nicomidiei. În acea vreme biserica era grav tulburată de erezia lui Arie, teolog şi preot din Alexandria, care susţinea că Fiul nu este de o fiinţă cu Tatăl.

La Sinodul I Ecumenic de la Niceea, din anul 325, această erezie a fost condamnată cu argumente teologice de necontestat, arianismul era însă îmbrăţişat de mulţi şi chiar de către împărat.

Citește și: SĂRBĂTOARE 3 NOIEMBRIE Sfinții Mucenici Achepsima, Iosif și Aitala. Ce să NU faci în această zi

După acest prim surghiun, Sfântul Pavel a revenit ca patriarh, cu o scrisoare din partea împăratului Constans, fratele lui Constanţiu, aflat pe tronul imperial de la Roma. Păstorirea sa nu a durat însă prea multă vreme, căci împăratul sfătuit fiind de arieni îl va alunga din nou.

A fost adus atunci, pe scaunul patriarhal de la Constantinopol, Macedonie, cel care era diacon în vremea Sfântului Alexandru, predecesorul Sfântului Pavel în scaunul patriarhal de la Constantinopol, preferat de arieni pentru superficialitatea lui.

Patriarhul Alexandru, înainte de moarte, a pus înaintea celor care urmau să aleagă un nou patriarh doi bărbaţi: pe Sfântul Pavel, de neam din Tesalonic, care era preot, şi pe Macedonie, diacon. Apoi a spus: "Dacă voiţi să aveţi păstor învăţat, strălucind cu faptele cele bune, alegeţi pe Pavel; iar dacă voiţi numai cu chip frumos şi cinstit cu înfrumuseţările din afară, să alegeţi pe Macedonie". (Vieţile Sfinţilor)

Citește și: SĂRBĂTOARE 2 NOIEMBRIE De ce să nu pleci într-o călătorie. Sfinții Mucenici arși pentru credință

Atunci drept-credincioşii îl voiau pe Sfântul Pavel, iar arienii mai mult pe Macedonie. Însă a biruit partea celor drept-credincioşi şi a fost ales ca patriarh Sfântul Pavel, în Biserica Sfintei Irina din Constantinopol.

Macedonie în calitate de patriarh al Constantinopolului a dezlănţuit în Biserică o prigoană la fel de sălbatică ca în vremea persecuţiilor susţinute de împăraţii romani prigonitori ai creştinilor. Acesta a pricinuit multă vărsare de sânge, "aducând nespusă răutate Bisericii lui Dumnezeu, izgonind şi ucigând pe cei dreptcredincioşi şi înlocuind pe episcopi cu eretici de-ai lui". (Vieţile Sfinţilor)

Sfântul Pavel a fost surghiunit în Armenia. Aici a fost lăsat fără hrană şi apă mai multe zile, fiind apoi sugrumat de arieni în biserică cu omoforul său, scrie Agerpres, care citează „Viețile Sfinților”.

6 noiembrie, tradiții și superstiții păgâne

Semnele zilei ne spun cum vor fi vremea și iarna în viitorul apropiat:

- ciorile s-au adunat în stol - va ninge;

- dacă a căzut prima zăpadă, iarna va fi înzăpezită și caldă;

- dacă este cald în această zi, așa va fi vremea toată iarna

Se credea că din această zi, râurile și lacurile sunt acoperite cu prima gheață.

Ce să nu faci pe 6 noiembrie

Astăzi, ca în orice altă zi, Biserica este împotriva certurilor, calomniei, bârfei, defăimării, condamnării, invidiei, lăcomiei, răzbunării și disperării. 

Nu trebuie să îi refuzi pe cei care îți cer ajutorul.

Conform credinței populare, în această zi nu trebuie să dați sau să luați bani cu împrumut, să faceți achiziții mari sau să plecați într-o călătorie lungă. De asemenea, este interzis femeilor să spele rufe și să facă munci grele.

Ce să faci pe 6 noiembrie

Conform credinței populare, în această zi ar trebui să purtați niște haine noi sau proaspăt spălate - atunci veți avea noroc în toate în anul care vine.

Pentru a fi sănătos, ar trebui să mănânci un ou sau un fel de mâncare cu ouă, dar este mai bine să eviți carnea pentru a nu te îmbolnăvi.

Promisiunile făcute în această zi trebuie să fie respectate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te