Românii care pot ajunge în instanță dacă stau la curte și au balcon. La ce trebuie să fie atenți?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.05.2024 - 08:53
Românii care pot ajunge în instanță dacă stau la curte și au balcon. La ce trebuie să fie atenți? - Foto: Profimedia / imagine rol ilustrativ

Românii care pot ajunge în instanță dacă stau la curte și au balcon. La ce trebuie să fie atenți? Ce scrie clar în Codul Civil și ce este strict interzis?

SHARE

Românii care pot ajunge în instanță dacă stau la curte și au balcon. La ce trebuie să fie atenți? Ce scrie clar în Codul Civil și ce este strict interzis?

Citește și: Amendă de 700 lei dacă nu respecți acest indicator. A fost recent introdus pe drumurile din Europa

Probleme pentru românii care stau la curte și au balcon 

Balcoanele cu vedere spre casa vecinilor se numără printre principalele motive de conflict între persoanele care locuiesc la curte, însă legea este foarte clară.

Citește și: Poliţele RCA pot fi cumpărate în avans. Se confirmă că ASF stabileşte prelungirea poliţelor Euroins

Potrivit legii, există o anumită distanță admisibilă pentru construirea unei structuri în raport cu linia de hotar.

„Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin.

Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic”, se menţionează în articolul nr. 612, din Codul Civil.

Referitor la fereastra sau deschiderea în zidul comun, legea menţionează următoarele: „Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor”, potrivit articolului 614, din Codul Civil.

De asemenea, sunt prevăzute anumite reguli şi pentru fereastra de vedere sau de lumină, astfel:

„(1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.

Citește și: Amendă de 1.500 de lei pentru românii care stau la bloc. Ce motive pot invoca vecinii?

(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.

(3) Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar.

Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie”, menţionează Articolul 615, din Codul Civil.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te