Rețeta săpunului de casă, care amintește de copilărie: Cum îl preparau bunicile și cât de benefic e

DE Alin Crișan | Actualizat: 19.04.2023 - 21:56
Săpun artizanal, imagine cu carcater ilustrativ - Foto: Lovedeco

Pentru mulți, mirosul săpunului de casă înseamnă amintirea copilăriei. Săpunul de casă se făcea pe vremuri, degrabă în mediul rural.

SHARE

Ei bine, noi îți vom prezenta mai jos care este rețeta săpunului de casă. Iată cât de ușor îl preparau bunicile și cât de benefic este chiar și în prezent!

Rețeta săpunului de casă, care amintește de copilărie

Săpunul de casă se face foarte simplu și așa îl pregăteau și bunicile în trecut.

În acea vreme se folosea doar săpun de casă, pentru că cel din comerț era foarte scump și nu și-l permitea oricine.

Citește și: Monștrii în apele Prutului: I-au speriat pe scafandri încât au cerut cușcă. Sunt lungi cât o Dacie

Datorită grăsimii conținute de săpunul de casă, pielea nu se usucă, iar părul este moale și pufos.

Acest produs va face ca părul tău să fie moale și pielea fină, motiv pentru care ar trebui să-l folosești și tu.

Rețetă de săpun de casă

Ingrediente:

-1 kg de grăsime, de exemplu untură

-200 gr de sodă caustică

-2 litri de leșie concentrată

-1 mână de sare grunjoasă

-1 smoc de frunze fragede de pelin, salvie sau mentă

Mod de preparare:

Prima dată se face leșia, iar ea se prepară din o parte de cenușă și cinci părți de apă de ploaie.

Se poate folosi și apă de izvor. Acum se va prepara săpunul de casă. 

Se pune cenușa și apa într-o găleată și se amestecă foarte bine. Se lasă amestecul la macerat pentru o săptămână sau două.

Citește și: ANAF, pregătită să-i „faulteze” pe românii care au popriri pe salarii: Băncile, obligate să dea date

Într-un bol mai mare se dizolvă soda caustică într-un singur litru de leșie. Grăsimea se pune la topit într-un alt vas mare.

După ce s-a dizolvat grăsimea se pune în amestecul de leșie și sodă, după care se amestecă foarte bine. Se mai lasă pe foc și se amestecă foarte bine.

Se mai adaugă și celălalt litru de leșie și se lasă să fiarbă la foc mic, amestecând foarte bine. Se fierbe săpunul timp de o oră și jumătate, după care se adaugă sare. Când dă în ultimele clocote se pun și plantele.

Se ridică de pe foc și se lasă așa pentru aproximativ o zi sau o noapte. Se taie săpunul în bucăți, după cum doriți și se păstrează la loc uscat și rece, după care se poate folosi, potrivit spynews.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te