Rețetă de piftie de porc. Cum să faci cea mai bună răcitură de Revelion? Este unul dintre preparatele care se mănâncă în mod tradițional în perioada Sărbătorilor de iarnă, așa că un ghidaj bun asupra modului de preparare este foarte important pentru a obține produsul dorit.
Rețetă de piftie de porc. Cum să faci cea mai bună răcitură de Revelion? Secretul ce face diferența
Piftia - făcută în mod tradițional din porc - este nelipsită de pe mesele românilor în perioada Sărbătorilor de iarnă, mai ales de Crăciun și Revelion.
Dacă de Nașterea Domnului ați mâncat acest fel de mâncare în altă parte, fiind invitați pe la rude, ori, pur i simplu, v-a fost mai ușor să-l cumpărați, poate că la petrecerea de Anul Nou veți dori să savurați o piftie făcută chiar acasă, cu mânuțele dumneavoastră.
Dar ca să ajungeți să preparați o răcitură pe măsura așteptărilor, e bine să urmați pașii de mai jos, așa cum sunt ei recomandați de site-ul savoriurbane.com.
Citește și: Rețeta imbatabilă pentru un chec de post pufos. Compară cu rețeta obișnuită de chec
Rețetă piftie de porc
Ingrediente:
- 1,3 kg picioare de porc (3 buc);
- 700 g ciolan afumat (dezosat) sau 1 kg cu os cu tot - poate fi și ciolan crud, neafumat;
- 500 g carne slabă de porc (pulpă);
- 3 lingurițe sare;
- 1 linguriță boabe de piper;
- 3 căpățâni mari de usturoi (cca. 80 g)
Mod de preparare:
1) Se pun picioarele de porc, ciolanul și carnea în oala de circa 6,5 litri a multicookerului cu presiune și am turnat apă rece peste ele.
2) Trebuie să fie acoperite cu un strat de 2 degete de apă, ceea ce înseamnă, în total, circa 2,2 litri. Se adaugă sarea și piperul boabe.
3) Se taie din cuțit jumătate din cantitatea de usturoi și se pune în oală. Nu are rost să-l tocăm pe tot de acum pentru că-și pierde aromele.
4) Se închide ermetic capacul multicookerului cu presiune și se setează presiunea maximă și un timp de fierbere 60 de minute, maximum permis.
De reținut! Va dura ceva timp până ce oala ajunge în regim de fierbere și de-abia după aceea timpul afișat începe să scadă. La oalele clasice sub presiune se cronometrează 60 de minute din momentul în care oala începe să fâsâie. Se reduce focul la minimum și se lasă 1 oră la fiert.
ATENȚIE! Dacă folosiți o oală clasică atunci fierberea va dura vreo 4 ore, la foc mic și cu completarea lichidului deoarece acesta va scădea mult. În schimb, la oalele sub presiune zeama piftiei nu scade deloc.
Citește și: Rețetă specială de fasole cu ciolan, pentru Ziua Națională. Ce ingredient o face deosebită de altele
5) După ce s-a scurs timpul de fierbere efectivă de 60 de minute se oprește multicookerul sau se stinge focul de sub oala clasică.
6) Lăsați totul nemișcat timp de 30 de minute. Oala mai gătește în continuare grație presiunii aburilor in interior. Abia apoi, după cele 30 de minute, se trece la depresurizarea forțată - prin supapă - a oalei se deschide și capacul.
7) Se toacă rapid și repede de usturoi și se pune în oala cu răcituri. De amestecă ușor, cu grijă și se mai lasă piftia piftia vreo 30 de minute ca să impregneze bine cărnurile cu aroma usturoiului.
8) Se extrag bucățile de carne, ciolan și picioare de porc din oală (cu paleta perforată) și se așază într-un castron. Fiind încă foarte fierbinți se lasă câteva minute la răcrit, dar nu mai mult.
ATENȚIE! Este foarte important să le dezosăm cât sunt calde (aproape fierbinți) pentru a putea scoate toare cartilajele de pe oase, în special la picioarele de porc!). Deci nu le dezosăm reci pentru că nu mai rămânem cu nimic de pe ele. Se verifică atent fiecare bucățică pentru a nu rămâne oscioare mici.
9) Urmează aranjarea răciturii în farfurii/castroane adânci sau în forme speciale. Pentru asta se taie bucățile mai mari și se pun alternativ bucățele sau fâșii de ciolan, carne și șorici cu cartilaje de pe picioare. Carnea astfel aranjată se mai lasă la răcorit, eventual într-o cămară.
10) Acum se strecoară printr-o sită zeama din multicooker într-o oală curată. Usturoiul, boabele de piper și alte mici fragmente rămân în sită.
11) Se degresează lichidul de piftie de porc culegând cât mai mult din stratul uleios de la suprafață cu ajutorul unui polonic sau a unei linguri mari. Se adună aproximativ un castron de 300-400 ml de grăsime plutitoare.
Citește și: Rețetă sarmale de post ca la Mănăstirea Prislop. Ce prefera să mănânce părintele Arsenie Boca?
12) Se aduc formele cu carnea lăsate la răcorit și se toarnă zeama usturoiată de piftie peste ele, treptat, polonic cu polonic. E posibil ca de pe carnea fiartă să se mai ridice niște ochiuri de grăsime care pot fi culese a doua zi, după răcirea și închegarea piftiilor.
13) Se mai țin castroanele sau formele cu piftie la cămară, iar apoi se bagă la frigider. Trebuie să stea măcar 8 ore la rece, apoi se curăță cu lingura de micile porțiuni grase și pot fi servite ca atare sau se pot răsturna pe platouri mai mari.
Poate fi servită cu hrean în oțet, sfeclă roșie murată sau castraveciori murați și, firește, cu felii îmbietoare de pâine proaspătă.